Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 lip 2018, 16:24


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 sie 2015, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 851
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
a zasilanie ładowarki masz podłączone bo ewidętnie pokazuje że nie jest zasilona atmega lub już ci padła

_________________
Mini X KFC32 + KFCOSD + eLeReS + GPS + MAG + Gimbal ,
Patyczak 1000 + FY30A + IA6B(batmod) + PZ4020 + TS353
Twin 1600 , Kombat 1100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 sie 2015, 09:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 21:07
Posty: 317
Lokalizacja: GWE
Zasilanie podłączone. Czyli procesor do wymiany...

Co mogło być przyczyną uszkodzenia atmegi?

_________________
Instalacja fotowoltaiczna on-grid 2,2kW
http://www.pvmonitor.pl/user.php?idinst=27


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 sie 2015, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 851
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
nie wiem być może fuse się źle zapisały lub kiepski procek , kilka już mi padło podczas programowania i też przyczyny nie znalazłem , z drugiej strony też się nie zagłębiałem zbyt niska cena nowego żeby dochodzić przyczyny .

_________________
Mini X KFC32 + KFCOSD + eLeReS + GPS + MAG + Gimbal ,
Patyczak 1000 + FY30A + IA6B(batmod) + PZ4020 + TS353
Twin 1600 , Kombat 1100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 wrz 2015, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 377
Lokalizacja: Gdynia
No to walał się u mnie idealny kandydat do wgrania alternatywnego oprogramowania. HobbyKing Eco SIX 80W dual power. Ładowarka przyszła uszkodzona. Wentylator zachowywał się odwrotnie niż powinien bo zwalniał wraz ze wzrostem temperatury aż do jego zatrzymania, druga rzecz to zaniżanie wskazań prądu o około 18%, napięcie wskazywała ok.
Szkoda bo to tani praktyczny dość mały sprzęt z wbudowanym zasilaczem i mocy wystarczającej do naładowania pakietu 4S 5Ah w około godzinę.
Z wentylatorem sobie poradziłem ale przyczyn błędnych wskazań nie znalazłem (prawdopodobnie rezystor pomiarowy ma dużą odchyłkę od normy). Używałem jej jako rezerwowej jak trzeba było szybko naładować więcej ogniw ale i tak nie można było wykorzystać drzemiącej w niej mocy.
Ratunkiem na tą bolączkę było wgranie nowego oprogramowania.
Ładowara w końcu może działać na pełnych obrotach :-). Przy kalibracji prądów faktycznie wymagała mocnego podkręcenia w stosunku do ustawień domyślnych w porównaniu do napięć, które wystarczyło tylko "musnąć" trochę. Testuję już od jakiegoś czasu i jedyne co mnie trochę niepokoi to fakt iż teraz ładowarka przy ładowaniu li-po (nie wiem jak z innymi typami aku) bardzo późno zaczyna zmniejszać prąd ładowania, wszyskie znane mi ładowarki robią to znacznie szybciej. Druga mała niedogodność to iż wentylator startuje od razu w momencie jak wybierzemy program ładowania zamiast uruchamiać się w momencie jego startu i stawać wraz zatrzymaniem ładowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 gru 2015, 16:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 18:45
Posty: 32
Lokalizacja: Milanówek
Jeśli ktoś posiada HK eco 8 150w to śmiało może wgrywać soft od Turnigy Accucel 8 150W. Wgrałem i wszystko działa tak jak powinno. Jednak przy rozładowywaniu przez przypadek ustawiłem za duży prąd no i coś się spaliło :-( Duży biały rezystor przewodzi prąd, ma jakąś znikomą rezystancję gdyż mój multimetr pokazuje okolice 1 oma, ale dla rezystora 0,51 oma też tak pokazuje. Ten z kolorowymi paskami był stopiony, nie przewodzi prądu. Według kalkulatora zakładając, że czarny to początek to chyba 0,51 oma, więc taki kupiłem. Z takim rezystorem ładowarka pobiera bardzo duży prąd z pakietu w spoczynku więc nawet nie podłączyłem go do końca bo bez sensu. Z rezystorem 51 omów pobiera z pakietu przy spoczynku 0,2 ampera więc lepiej ale dalej nie działa jak powinna. Czy wie ktoś jaki rezystor powinienem kupić lub gdzie szukać awarii ? Dziękuje i pozdrawiam.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Bv9kkLtiabY_t5I3wwhga2rq-OxuRB9qEuw-Ib6Ht-I?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/KNT5WUc6iqX1Nf2btuR3g2rq-OxuRB9qEuw-Ib6Ht-I?feat=directlink


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 gru 2015, 20:55 
Offline

Rejestracja: sobota 19 gru 2015, 19:58
Posty: 1
Witam wszystkich serdecznie.

Jest to mój pierwszy wpis na tym Forum.
Wcześniej zaglądałem tu bez rejestracji, lecz nie mogąc znaleźć rozwiązania i jestem zmuszony poprosić o pomoc.
A więc do rzeczy.
Zakupiłem na zagranicznym portalu ładowarkę iMAX B6 80W (oczywiście podróbkę).
Przy zakupie nie kierowałem się chęcią zaoszczędzenia kilku $ i odpuściłem najtańsze oferty - chodziło mi o solidną podróbkę, ale wyszło jak zwykle.
Ładowarka działa, napięcia podczas ładowania są w miarę dokładne, ale prąd się nie zgadza o 10%.
Natomiast przy rozładowaniu jest duża odchyłka zarówno prądu jak i napięcia w stosunku do wskazań multimetru.
Co gorsza na programie NiCd przy rozładowaniu maksymalne wskazanie pojemności to 2048 mAh pomimo że proces rozładowania trwa dalej.
Chciałem ładowarkę skalibrować ale ani kombinacją "Bat.Typ" + "Inc" ani kombinacją "Dec." + "Start" nie mogę wejść do meni kalibracyjnego (chyba jest zablokowane).
Postanowiłem w tej sytuacji wgrać niezależny soft np. cheali-charger-imaxB6-80W i tu pojawił się problem.
Rozebrałem ładowarkę żeby sprawdzić jak ma procesor - a tu zonk - na procesorze są wytarte wszystkie napisy.

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów mógłby mi podpowiedzieć jaki to procesor i którą wersję softu mogę wgrać.

Linki do fotek ładowarki

https://www.dropbox.com/s/cbd0gddm3sby5 ... 7.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/knpmp3mo365m0 ... 8.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/dns61k1djjufg ... 9.jpg?dl=0

Pozdrawiam
M


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 maja 2016, 22:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2014, 18:01
Posty: 222
Lokalizacja: Polska
Czy to firmware można wgrać do Accucell 6 50W 6A? Widziałem pliki do wersji 5A, wiec nie wiem czy w/w wersja podejdzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 maja 2018, 22:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 lip 2010, 17:27
Posty: 5
Widze że temat umarł czyli kupili lepsze ładowarki ale mam problem z turnigy accucell 6 50 W mianowicie mogę ustawić rozładowanie 50mA ale już 300 nie a rady, ładować nie chce wydala z siebie jakie 1,5 mA i więcej nie chce nie wiem uszkodzony pomiar pradu czy co ? na razie znalazłem brak opornika 100K ale to nic nie zmieniło


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.