Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 03:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 16 kwie 2014, 11:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 mar 2014, 12:20
Posty: 36
Lokalizacja: Sieradz
Zdarza się że ładowarki typu Imax B6, Accucell, Redox Alfa itp. błędnie wskazują napięcie podłączonego pakietu. Jest to wynikiem złego skalibrowania układu pomiarowego ładowarki, na szczęście możemy go skorygować samodzielnie. Potrzebujemy do tego dobrego miernika (te z marketu za 10zł mogą mieć jeszcze większe odchyły wskazań niż ładowarka).

Procedura kalibracji krok po kroku wygląda tak:

1. wciskamy i trzymamy 2 i 4 przycisk na ładowarce,

2. podpinamy zasilanie ładowarki, (trzymając przyciski)

3. gdy wyświetli się meny kalibracji puszczamy przyciski,

4. dajemy się rozgrzać ładowarce i w tym czasie dokonujemy pomiaru napięcia pakietu, wartość zapisujemy,

5. podpinamy pakiet do ładowarki (kablami zasilającymi),

6. porównujemy napięcie sprawdzone miernikiem i wyświetlane przez ładowarkę,

7. jeśli się różnią korygujemy przyciskami +/-

8. kalibrację zatwierdzamy przyciskiem Start/Enter

Tym sposobem możemy skorygować tylko niewielki odchył, większe są spowodowane uszkodzeniem elektroniki i tylko jej wymiana rozwiąże problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 kwie 2014, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Poproszę o uściślenie opisu w pkt.1.
Cytuj:
wciskamy i trzymamy 2 i 4 przycisk na ładowarce

Czy chodzi o przyciski "-" i "start"?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 kwie 2014, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 14:34
Posty: 303
Lokalizacja: daleka północ
dydur pisze:
Zdarza się że ładowarki typu Imax B6, Accucell, Redox Alfa itp. błędnie wskazują napięcie podłączonego pakietu ... na szczęście możemy go skorygować samodzielnie.

Niestety nie zawsze jest to możliwe. Niektóre ładowarki mają firmware, który nie ma tej możliwości.

@cobra, tak, chodzi o "-" and "start".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 kwie 2014, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Mam 3 podobne ładowarki.
Sprawdzę, które posiadają to menu kalibracji.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 kwie 2014, 14:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2837
Lokalizacja: ...
dobre idę posprawdzać czy u mnie siedzi takie menu.

+1

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 kwie 2014, 15:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1932
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Jeżeli ta opcja jest zablokowana po jednorazowym użyciu, można to obejść, choć jest to ciut skomplikowane:
http://www.martinmelchior.be/2013/09/recalibrating-imax-b6-ac-charger.html

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 kwie 2014, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2720
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
W hobbyking eco 6-10 200W niestety nie działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 kwie 2014, 07:29 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 138
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Mam Imax B6-potwierdzam-działa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 kwie 2014, 08:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 mar 2014, 12:20
Posty: 36
Lokalizacja: Sieradz
Tak chodzi o przyciski (minus) i (enter)
U mnie w Imax B8+ działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 kwie 2014, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1417
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Mam B6 Duo Voltcraft. Muszę sprawdzić, czy u mnie to zadziała, bo mam przypuszczenia, że też czasem nie do końca dobrze pokazuje :-P

Co prawda są tu 2 kanały i wszystkie przyciski x2 - czy dla każdego kanału robi się to oddzielnie? Muszę sprawdzić :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 kwie 2014, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3919
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Pamiętajcie tylko o jednym, to nie jest kalibracja napiecia na celach, a ta jest dla nas najważniejsza.
Nie zrobi to z Accuela iChargera, choć na pewno nie zaszkodzi.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 kwie 2014, 15:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1237
Lokalizacja: Warszawa
pma_ pisze:
Nie zrobi to z Accuela iChargera

Przede wszystkim każdy egzemplarz iChargera jest kalibrowany indywidualnie podczas produkcji. Gdyby jednak nastawy nam nie odpowiadały, to również można je w prosty sposób skorygować :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 kwie 2014, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 17:21
Posty: 884
Lokalizacja: Lublin
A ja się zastanawiałem czemu mi dwa pakiety spuchły. Zagadka rozwiązana. Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 kwie 2014, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Sprawdziłem na razie dwie ładowarki i obie mają tę funkcję.
Rozjazdy nie były duże: 0,01V i 0,03V.

Obrazek

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 kwie 2014, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1417
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Niestety moja B6 Duo Voltcraft nie ma takiej możliwości.
Ale poprzednia ładowarka, którą używam już rzadziej - ma :-)

Hitec multi charger X1 AC Plus

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.