Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 cze 2019, 07:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 23 cze 2013, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1508
Lokalizacja: Warszawa
Ostatnio coraz częściej słyszymy o wypadkach podczas ładowania pakietów Li-Pol.
Stwierdziłem, że warto mieć dodatkowe zabezpieczenie w ładowarce i wykorzystać możliwości jakie mi daje.

W Internecie jest kilka schematów, ale albo są wygasłe, albo zupełnie rożne od siebie...
Jako, że przetestowałem przynajmniej 3 rodzaje połączeń, przedstawiam te prawidłowe.

Należy zaopatrzyć się w:
  • czujnik temperatury LM35DZ, ~3zł.
  • przedłużacz serwa ~2zł
Przedłużacz lutujemy do czujnika 1:1 czyli:
  • przewód czarny (masa) -> GND czujnika (pin 3)
  • przewód czerwony (+5V) -> sygnał czujnika (pin 2)
  • przewód biały (sygnał) -> Vcc czujnika (pin 1)
Kolory przewodów mogą być różne, w zależności od zastosowanego standardu JR/Futaba.

Obrazek

Gotowy czujnik:

Obrazek

Podłączenie i test:

Obrazek

Masa wtyczki czujnika musi być na dole ładowarki jak na obrazku (po lewej stronie ładowarki).

Przepraszam za jakość schematu i brak zdjęcia przed założeniem koszulki termokurczliwej.
Nie chciałem już tego psuć.

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 cze 2013, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 21 lut 2013, 22:12
Posty: 16
Lokalizacja: Stawiski
powinno to być standardem podczas ładowania i być dosłownie przylepione do baterii, a co z wtyczkami czy kablami które się grzeją?

_________________
Turnigy 9X 2.4Ghz + Native RX. 5.8Ghz 200mW Video, Markac's OSD
http://www.testeromania.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 cze 2013, 16:11 
Offline

Rejestracja: sobota 15 cze 2013, 22:27
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów/Krosno
a takie pytanie odnośnie tej ładowarki: Nie grzeje Wam się wtyczka zasilająca podczas ładowania?
Ja mam dorobione złącze XT60 do zasilania ładowarki. Można z dużego pakietu ładować mniejsze i odwrotnie.
Jeśli będzie zainteresowanie to wrzucę fotki ( o ile będę mógł ).

_________________
Latać każdy może, czasem lepiej a czasem ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 cze 2013, 23:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
byqq pisze:
Nie grzeje Wam się wtyczka zasilająca podczas ładowania?


Nie, bo nie istnieje :-)

Co do tego termometru to nie można stosować ekranowanego przewodu gdyż coś się wtedy wzbudza i nie mierzy tak jak powinien.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 cze 2013, 23:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 wrz 2012, 19:06
Posty: 339
Lokalizacja: Elbląg(okolice)
Coś z tym ekranem nie tak, jak się wzbudza. W takim razie ekranować 2 żyły - każda osobno (jak w lepszych kabelkach do słuchawek) a ekran podłączyć do masy. Muszę zerknąć, czy w mojej ładowarce jest takie złącze :P

_________________
http://img399.imageshack.us/img399/9499/bqbsig1ns0.jpg http://allprojectstats.com/su2030800n5--1-0.png


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 cze 2013, 06:45 
Offline

Rejestracja: sobota 15 cze 2013, 22:27
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów/Krosno
jelcyn, to jaką masz ładowarkę lub jak zasilasz skoro nie istnieje?

_________________
Latać każdy może, czasem lepiej a czasem ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 12:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 mar 2013, 22:52
Posty: 28
Lokalizacja: Wągrowiec, Wlkp-ska
jelcyn nie ma tego badziewnego gniazdka i wtyczki, bo pewnie przylutował kabel na sztywno :-D co i ja zamierzam zrobić.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 13:56 
Offline

Rejestracja: sobota 15 cze 2013, 22:27
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów/Krosno
Ja polecam montaż gniazda XT60.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sprawuje się świetnie i znacznie mniejsze spadki napięcie niż na fabrycznych przewodach

_________________
Latać każdy może, czasem lepiej a czasem ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
IMO z tym XT60 to przesada i to gruuba :-) Przecież accucel6 ma 50W i maksymalny prąd jaki pociągnie jest <5A - jak już ktoś uważa że fabryczne rozwiązanie jest słabe (a to chyba tylko możliwe przy zaśniedziałych mocno stykach) to wystarczy wyprowadzić na kabelku goldy lub bananki...
a taka koronkowa robota z obudową wycinaną pod XT60 - pogratulować dużej ilości wolnego czasu :-)

byqq pisze:
znacznie mniejsze spadki napięcie niż na fabrycznych przewodach
To oznacza że dajesz za długie przewody miedzy zasilaczem a ładowarką - powinny być jak najkrótsze lub.... jak najgrubsze (przerost formy nad treścią...)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 14:25 
Offline

Rejestracja: sobota 15 cze 2013, 22:27
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów/Krosno
Jestem elektrykiem i co nieco wiem o spadkach napięcia. Fakt krótkie przewody i odpowiedni przekrój to podstawa. Jednak to rozwiązanie jest trwałe a dodatkowo umożliwia zasilanie ładowarki z LiPo.
A czy to przerost formy nad treścią to nie wiem. Myślę że to indywidualna sprawa.
Goldy nie mają wystarczającej przepustowości prądowej, a bananki "mi się nie podobają" ;-)
W każdym bądź razie jestem zadowolony i mogę śmiało polecić.

_________________
Latać każdy może, czasem lepiej a czasem ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 14:28 
Taki mod miał by zastosowanie, ale na wyjściu, czyli tam, gdzie podłączamy pakiet.
U mnie zawsze przewód wyjściowy się szlaja przy krótkim przewodzie balansera od pakietu.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
byqq pisze:
Jestem elektrykiem i co nieco wiem o spadkach napięcia.
Skoro tak to czemu piszesz:
byqq pisze:
Goldy nie mają wystarczającej przepustowości prądowej,

Nawet najcieńsze 1mm goldy mają przepustowość > 5A więc nie wiem w czym problem?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 14:55 
Offline

Rejestracja: sobota 15 cze 2013, 22:27
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów/Krosno
sama szpilka tak może i ma te 5A a co ze złączką żeńską? Testy na uczelni pokazały smutną prawdę. przy 5A goldy grzeją się bardzo mocno.

Abstrahując od tego podałem po prostu propozycję rozwiązania. Jeśli Komuś się nie podoba, nie widzi lub co tam jeszcze nie musi robić.

To tyle w temacie

_________________
Latać każdy może, czasem lepiej a czasem ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
byqq pisze:
przy 5A goldy grzeją się bardzo mocno
Które goldy ? Bo wiesz - stawiasz rewolucyjną tezę. Wypadałoby to zdokumentować...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 15:05 
Offline

Rejestracja: sobota 15 cze 2013, 22:27
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów/Krosno
Sam nie podałeś rozmiaru goldów a wymagasz dokumentacji. Bądź precyzyjny sam a dopiero później wymagaj tego od innych. Kończę dyskusję bo to sensu nie ma ... I tak każdy zrobi jak ze chce.
Miłego dnia

_________________
Latać każdy może, czasem lepiej a czasem ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Jakub Jewuła i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.