Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 paź 2019, 12:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
Autor Wiadomość
Post: sobota 20 lip 2019, 13:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12376
Lokalizacja: Mikoszewo
4V3 JA pisze:
Jedyną zagwozdkę mam z aparaturą (Turnigy 9X), która pokazuje napięcie na zasilającym ją pakiecie średnio 0,5V niższe od faktycznego (zakładam, że imax B6 ma lepszy czujnik prądu, jeśli się mylę to proszę o korektę)

Lepszy to może nie ale może być:
a)inaczej skalibrowany (kalibracja przesunięta o 0,5V)
b)mierzy pakiet pod obciążeniem (instalacja modelu) i wtedy delikatny spadek napięcia jest jak najbardziej możliwy.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 lip 2019, 18:30 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 130
Verid pisze:
a)inaczej skalibrowany (kalibracja przesunięta o 0,5V)

Niestety nie znalazłem w necie jak skalibrować czujnik na zwykłym sofcie, także będę musiał mieć gdzieś z tyłu głowy, że pakiet ma te 0,5V zapasu
Verid pisze:
b)mierzy pakiet pod obciążeniem (instalacja modelu) i wtedy delikatny spadek napięcia jest jak najbardziej możliwy.

imax podczas prób nie był podłączony do baterii (w sumie to nawet niezbyt wiem jak mógłby), mierzyłem za pomocą jakichś małych tanich chińskich mierników z buzzerami (kiedyś używałem jako zabezpieczenia przed zbytnim rozładowaniem baterii podczas lotu, nie pamiętam jak to się nazywa dokładnie)

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass [w trakcie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 lip 2019, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12376
Lokalizacja: Mikoszewo
4V3 JA pisze:
imax podczas prób nie był podłączony do baterii (w sumie to nawet niezbyt wiem jak mógłby), mierzyłem za pomocą jakichś małych tanich chińskich mierników z buzzerami (kiedyś używałem jako zabezpieczenia przed zbytnim rozładowaniem baterii podczas lotu, nie pamiętam jak to się nazywa dokładnie)

No nie spodziewałem się że podpinasz Imax'a do modelu - chodziło mi o to że pakiet podłączony do ładowarki nie jest obciążony a w modelu (gdzie mierzyłeś lipo moniotrem) już tak (nadajnik odbiornik i inne duperele) więc delikatny spadek napięcia jest czymś spodziewanym.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lip 2019, 11:32 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 130
Verid pisze:
No nie spodziewałem się że podpinasz Imax'a do modelu - chodziło mi o to że pakiet podłączony do ładowarki nie jest obciążony a w modelu (gdzie mierzyłeś lipo moniotrem) już tak (nadajnik odbiornik i inne duperele) więc delikatny spadek napięcia jest czymś spodziewanym.

Małe niedopowiedzenie z mojej strony – chodziło mi o napięcie pakietu zasilającego aparaturę, które jest przez nią wyświetlane na tym małym ekranie na dole i to właśnie ono jest średnio 0,5V niższe niż faktyczne

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass [w trakcie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lip 2019, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12376
Lokalizacja: Mikoszewo
Ta sama sytuacja. Pakiet podłączony pod aparaturę jest obciążony....aparaturą. Wyświetlacz, moduł nadawczy i reszta bebechów. To wszystko chce jeść.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 lip 2019, 08:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 113
Lokalizacja: Kwidzyn
Taka sytuacja u znajomego, 2 nowe pakiety 6s 5000mah pierwszy raz ladowane. Pierwszy naladowany, drugi naladowany i po odpieciu od ladowarki zaczal sie palic. Na szczescie tylko podloga do wymiany

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 lip 2019, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Pengo pisze:
Taka sytuacja u znajomego, 2 nowe pakiety 6s 5000mah pierwszy raz ladowane. Pierwszy naladowany, drugi naladowany i po odpieciu od ladowarki zaczal sie palic. Na szczescie tylko podloga do wymiany

Obrazek

Obrazek

Szacuję że coś nie teges z ładowarką...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 sie 2019, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
Pengo, - Jaka to była ładowarka ?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 sie 2019, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 113
Lokalizacja: Kwidzyn
Redox alpha v2. Z tego co mi Piotr mowil, ladowal pradem 1A. Uzywam identycznej ładowarki jednak nie mam pakietow powyzej 4s a 6s robie z dwoch 3s. Gdy wypinal pakiet wszystkie cele mialy 4,2v.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 sie 2019, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1958
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Jakie złącze główne pakietu ?
Nie odpiął przypadkiem bananków od ładowarki i nie zwarł ich ?
Nie odpiął przed wyłączeniem ładowania w ładowarce ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 sie 2019, 07:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 113
Lokalizacja: Kwidzyn
Jak to odpinał to nie mam pojecia. Złacze xt60, dokladnie to ta bateria

ZOP Power 22.2V 5000mah 75C 6S Lipo Battery XT60 Plug for RC Drone https://m.banggood.com/ZOP-Power-22_2V- ... 28334.html

Druga bateria ma juz problem z jedna cela, a mialy zasilac miga 29 na 2 edf 80mm

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 sie 2019, 10:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 26
Lokalizacja: Mielec, Dębica
Obstawiałbym jednak odpięcie bananków i ich przypadkowe zwarcie - sam tak kiedyś zrobiłem z podobnym skutkiem, używam tej samej ładowarki i nigdy nie miałem z nią problemów.

_________________
ASW28, Fox 2300, Easy Glaider 4, Twin Star 2, Ranger 737-3 EX, Ranger 2000, Spektrum DX9


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.