Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 wrz 2019, 21:05

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 29 lis 2017, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12330
Lokalizacja: Mikoszewo
ar_czi pisze:
pytanie brzmi czy mam doładować je do 3.7-3.8V czy zostawić je tak do wiosny w fabrycznym stanie?

Storage ustawia się na 3,8V bo nie szkodzi baterii a w razie samorozładowania napięcie nie spadnie ci za nisko zanim nie zauważysz. Przy 3,4V baterii nic się nie stanie z powodu "leżenia" tylko możesz mieć mało czasu na reakcję jeżeli okaże się tandetna i zacznie się mocno sama rozładowywać. Nie musisz podbijać do 3,8 ale warto monitorowac napięcie raz na miesiąc czy nie leci za bardzo ku "trójce".
ar_czi pisze:
Mam jeszcze pytanie odnośnie pierwszego użycia nowego akumulatorka, rozładowywać głębiej czy raczej przez kilka pierwszych rozładowań utrzymywać te 3.40V?

Nie ma znaczenia. Pilnuj tylko żeby to odcięcie rzeczywiście było w okolicach 3V a nie poniżej bo przy tym napięciu i pod obciążeniem spadek napięcia następuje bardzo szybko.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 lis 2017, 06:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2003
Lokalizacja: Gdynia
Verid, masz rację, ale wydaje mi się, że lepiej wbić koledze do głowy przyjete jako standard 3,8V jako nap. Przechowywania. Kupi sobie później ładowarkę i będzie twierdził, że ma za duże napiecie w storage ;) - już chce rozladowywac głębiej niż 3,4.
Pakiety są bardzo różne, kiedys nie zauważyłem momentu i na aku od aparatury momentalnie napuchla cela - dziala dalej, ale bąbel jest

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 lis 2017, 07:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12330
Lokalizacja: Mikoszewo
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem "wbijania" czegokolwiek. Jak to Motylasty na swoim blogu napisał - "Modelarstwo to nie kółko różańcowe, tu trzeba myśleć". Takie "wbijanie" ale w drugą stronę powodowało już zażarte dyskusje nt. na ile należy Lipo buzzery ustawiać bo któryś tam bezmyślnie wbił sobie jakąś wartość do czaszki i bronił jej z uporem godnym lepszej sprawy, w efekcie pojawiały się propozycje by buzzery ustawiać na storage bo 3,4V to śmierć dla pakietu. Temat trzeba ZROZUMIEĆ - co za co odpowiada, dlaczego i co grozi jak się zrobi inaczej.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 lis 2017, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2003
Lokalizacja: Gdynia
Verid, czasami podziwiam twoją cierpliwość :D ;) tak, przeginać się da w każdą stronę ;)
a apropos napięć - kupiłem ładowarkę z pomiarem napięcia na calach: trzy miejsca po przecinku ;) - zobaczym ile to jest warte bo peniążki podajrzanie małe ;) - ale już nie śmiecę

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 lis 2017, 23:40 
Offline

Rejestracja: sobota 25 lis 2017, 22:53
Posty: 2
Lokalizacja: Mazowieckie
Dzięki za odzew i podpowiedzi. W takim razie ładujemy do storage. Z dużym spadkiem napięcia nie będzie problemu bo sprawdzam mniej więcej co 2tyg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lip 2019, 14:52 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 130
Cześć, znalazłem po dwóch latach moje "stare" lipole, które jak się niestety okazało nie były przechowywane w "storage" tylko naładowane tak do 4.0V. Większość czasu były wystawione na działanie temperatur z zakresu -10C do 10C, poza upałami, gdzie temperatury mogły sięgać 40C. Jak sprawdzić, czy nadają się jeszcze do czegokolwiek poza utylizacją? (aktualnie nie mam możliwości podpiąć ich nigdzie poza starym poczciwym imaxem B6). Dwa z nich są całkowicie twarde i nie widać po nich żadnych niepokojących objawów "martwości" pakietu, pozostałe są albo lekko albo ciut bardziej miękkie
Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass [w trakcie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lip 2019, 15:12 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1116
4V3 JA pisze:
Cześć, znalazłem po dwóch latach moje "stare" lipole, które jak się niestety okazało nie były przechowywane w "storage" tylko naładowane tak do 4.0V. Większość czasu były wystawione na działanie temperatur z zakresu -10C do 10C, poza upałami, gdzie temperatury mogły sięgać 40C. Jak sprawdzić, czy nadają się jeszcze do czegokolwiek poza utylizacją? (aktualnie nie mam możliwości podpiąć ich nigdzie poza starym poczciwym imaxem B6). Dwa z nich są całkowicie twarde i nie widać po nich żadnych niepokojących objawów "martwości" pakietu, pozostałe są albo lekko albo ciut bardziej miękkie
Pozdrawiam


Niby dlaczego chcesz je utylizować ? Co się dzieje z nimi niepokojącego ? Naładuj je na maksa obserwując czy nie puchną i czy równo się ładują poszczególne ogniwa ? Imaxem B6 Mini mógłbyś dodatkowo sprawdzić rezystancję wewnętrzną ogniw . Wtedy byś coś więcej wiedział o pakiecie . Ale trudno Imax B6 tej funkcji nie posiada . Wrzuć je do jakiegoś modelu i sprawdź jak długo trzymają napięcie pod obciążeniem ? Niedawno kupiłem w Banggood 2szt. aku GiFi 3S 6,4Ah do koptera Typhoona Q500 4K. Fabrycznie były naładowane do 11,95V . Czyli prawie jak te twoje . Trochę już na nich latam i nic niepokojącego się z nimi nie dzieje .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Ostatnio zmieniony czwartek 18 lip 2019, 15:26 przez hornet2, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lip 2019, 15:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2003
Lokalizacja: Gdynia
4V3 JA, jak masz IMaxa to juz coś.

1. Na dworze, najlepiej na betonowym podłożu :
- rozładować do storage.
- naładować z balansowaniem do 4,2/cele (tu będzie najbardziej niebezpiecznie)
- włożyć w drona i puścić go na "biegu jałowym" czyli jeszcze nie wznosząc.
- jak napięcie na celach będzie schodziło w miarę równomiernie to
- naładować (ostrożnie)
- spróbować polatac ?

Ps ew jak mozesz sprawdz rezystancje cel przy ladowaniu

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lip 2019, 15:24 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 130
hornet2 pisze:
Wrzuć je do jakiegoś modelu i sprawdź jak długo trzymają napięcie pod obciążeniem ?

kuczy pisze:
- spróbować polatac ?


4V3 JA pisze:
(aktualnie nie mam możliwości podpiąć ich nigdzie poza starym poczciwym imaxem B6)


kuczy pisze:
- rozładować do storage.
- naładować z balansowaniem do 4,2/cele (tu będzie najbardziej niebezpiecznie)


Pierwszy punkt in progress, zobaczymy jak się będą zachowywać, ale rozładowywanie trochę niestety trwa, a mam ich parę sztuk, zobaczymy co z tego wyniknie. Oczywiście wszystko byłoby fajnie jakbym miał możliwość ich stestowania na jakimś modelu, ale jak na razie jestem zmuszony działać na ślepo (:

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass [w trakcie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lip 2019, 15:47 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1116
4V3 JA pisze:
hornet2 pisze:
Wrzuć je do jakiegoś modelu i sprawdź jak długo trzymają napięcie pod obciążeniem ?

kuczy pisze:
- spróbować polatac ?


4V3 JA pisze:
(aktualnie nie mam możliwości podpiąć ich nigdzie poza starym poczciwym imaxem B6)


kuczy pisze:
- rozładować do storage.
- naładować z balansowaniem do 4,2/cele (tu będzie najbardziej niebezpiecznie)


Pierwszy punkt in progress, zobaczymy jak się będą zachowywać, ale rozładowywanie trochę niestety trwa, a mam ich parę sztuk, zobaczymy co z tego wyniknie. Oczywiście wszystko byłoby fajnie jakbym miał możliwość ich stestowania na jakimś modelu, ale jak na razie jestem zmuszony działać na ślepo (:


Bez odpowiedniego obciążenia raczej nie będziesz w stanie dokładnie sprawdzić kondycji aku . Miałem kiedyś taki wynalazek o nazwie Aosenma CG035 . Kopter ten miał dziwnie zachowujące się aku . Nawet rozładowując je Imaxem B6 prądem 0,5A od 4,2V/ogniwo do 3,8 -3,6V/ogniwo wszystko było w porządku . Ale gdy napięcie spadło poniżej 3,6V/ogniwo następował bardzo szybki spadek napięcia na jednym z ogniw . Możesz sprawdzić je Imaxem B6 . Naładuj je na maksa do 4,2V/ogniwo a potem próbuj je rozładować do 3,3V/ogniwo .Jeżeli są to aku 3S to Imaxem B6 nie da się je rozładować prądem większym jak 0,5A .Obserwuj co się będzie działo z napięciami na poszczególnych ogniwach gdy napięcie spadnie poniżej 3,8 -3,6V/ogniwo ? Czy napięcia są wszędzie równe czy jest jakiś rozjazd ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 09:25 
Online

Rejestracja: piątek 05 lip 2019, 17:55
Posty: 3
Lokalizacja: Otwock
hornet2 pisze:
4V3 JA pisze:
hornet2 pisze:
Wrzuć je do jakiegoś modelu i sprawdź jak długo trzymają napięcie pod obciążeniem ?

kuczy pisze:
- spróbować polatac ?


4V3 JA pisze:
(aktualnie nie mam możliwości podpiąć ich nigdzie poza starym poczciwym imaxem B6)


kuczy pisze:
- rozładować do storage.
- naładować z balansowaniem do 4,2/cele (tu będzie najbardziej niebezpiecznie)


Pierwszy punkt in progress, zobaczymy jak się będą zachowywać, ale rozładowywanie trochę niestety trwa, a mam ich parę sztuk, zobaczymy co z tego wyniknie. Oczywiście wszystko byłoby fajnie jakbym miał możliwość ich stestowania na jakimś modelu, ale jak na razie jestem zmuszony działać na ślepo (:


Bez odpowiedniego obciążenia raczej nie będziesz w stanie dokładnie sprawdzić kondycji aku . Miałem kiedyś taki wynalazek o nazwie Aosenma CG035 . Kopter ten miał dziwnie zachowujące się aku . Nawet rozładowując je Imaxem B6 prądem 0,5A od 4,2V/ogniwo do 3,8 -3,6V/ogniwo wszystko było w porządku . Ale gdy napięcie spadło poniżej 3,6V/ogniwo następował bardzo szybki spadek napięcia na jednym z ogniw . Możesz sprawdzić je Imaxem B6 . Naładuj je na maksa do 4,2V/ogniwo a potem próbuj je rozładować do 3,3V/ogniwo .Jeżeli są to aku 3S to Imaxem B6 nie da się je rozładować prądem większym jak 0,5A .Obserwuj co się będzie działo z napięciami na poszczególnych ogniwach gdy napięcie spadnie poniżej 3,8 -3,6V/ogniwo ? Czy napięcia są wszędzie równe czy jest jakiś rozjazd ?




A jeśli mam 3,78 3.83 3.80v po ładowaniu storage prądem 0.8A

I zdażyło się naładować accucelem do 4.18 4.21 4.20v
To coś niepokojącego się dzieje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 10:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12330
Lokalizacja: Mikoszewo
Niepokojącego? Raczej nie. Wygląda jakby voltomierz w ładowarce był ciut rozjechany ale te 2-3 setne wolta nie powinny ci spędzać snu z oczu. Dla uściślenia możesz przemierzyć pakiet miernikiem i porównać wyniki z wyświetlanymi przez ładowarkę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 12:24 
Online

Rejestracja: piątek 05 lip 2019, 17:55
Posty: 3
Lokalizacja: Otwock
Miernik tak samo pokazuje.
Zapytam jeszcze czy turnigy accucel 6 można jakoś zkalibrować czy coś bo mam ją już 5 lat


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12330
Lokalizacja: Mikoszewo
Tak, można. Zważ tylko że mówimy tu o setnych wolta a generalna zasada jest taka że dokładność miernika zamyka się na przedostatniej cyfrze wyświetlacza.
Mieliśmy już przypadek na forum że kolega tak długo męczył kalibrację i modyfikację ładowarki w celu osiągniecia spójnych wyników na 2 miejscu po przecinku aż ją w końcu rozwalił.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lip 2019, 12:45 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 130
Mała aktualizacja z mojej strony. Po dość nerwowym (na szczęście bezpodstawnie) procesie ładowania pakietów ze storage do full żadna z baterii podczas ładowania nie nabrzmiała ani nie nagrzewała się, także mały sukces. Zmontowałem na szybko zestaw z jakiegoś motoszybowca, z kfc i silnikiem z bardziej martwego niż żywego bixlera, aby sprawdzić jak się zachowują pod obciążeniem (OSD od KFC32 pokazuje max natężenie na poziomie 0.8A, także nic szczególnego, ale jak na moje oko pierwszy stestowany pakiet rozładowuje się poprawnie. Jedyną zagwozdkę mam z aparaturą (Turnigy 9X), która pokazuje napięcie na zasilającym ją pakiecie średnio 0,5V niższe od faktycznego (zakładam, że imax B6 ma lepszy czujnik prądu, jeśli się mylę to proszę o korektę). Tak czy siak możliwe, że jednak historia zakończy się happyendem, wbrew mojemu pierwszemu dość pesymistycznemu założeniu.

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass [w trakcie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.