Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 paź 2017, 20:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 16 mar 2016, 07:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 12 sty 2016, 08:26
Posty: 179
Lokalizacja: Warszawa
Adrián pisze:
Zrobię też złącze do ładowania z balanserem i gniazdo w skrzynce, żeby szybką odpiąć w razie czego.
Mam nadzieje, że to wystarczy. Kabli wychodzących z skrzynki nie chcę. Chociaż to by było najłatwiejsze.


Dochodzę do wniosku, że w moim przypadku potrzebne będą dwie skrzynki. Jedna do przechowywania - ta najlepiej zamykana na zamek, by dzieciaki się do niej nie dobrały. A druga do ładowania, mała z wyprowadzonymi złączami. Obie z niewielkimi wywietrznikami (kupiłem argument o ciśnieniu jakie może powstać w skrzynce, jednak wolałbym by nie była to super wentylacja, a raczej niewielkie otwory. W przypadku samozapłonu liczę ze nagle pojawiający się ogień będzie jednak tłumiony przez brak wystarczającej ilości tlenu, gdyż ten z wnętrza skrzynki zniknie w pierwszych sekundach.

Ale pomimo planowanych zabezpieczeń, życzę Wam i sobie, byśmy nigdy nie musieli przekonywać się o ich skuteczności.

_________________
-------------------------------------------------------------------------
250, NAZE32/Cleanflight


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 12:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kuczy, są już rowery/zestawy do napędzania rowerów, z wyświetlaczami i całą resztą bajerów. Niestety, dla "bikerów" pół kilo to prawie jak pół kilo w kopterach. Każde gramy się liczą ;-)

Często rozwiązane jest to w ten sposób, że wyciągasz pakiet i ładujesz poza rowerem. Oczywiście można też podłączyć zamontowaną, ale ma to takie same wady, jak ładowanie pakietu z kopterem ;-)
Bateria ma wbudowany balancer.

Taki mały ot ;-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 13:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3176
Lokalizacja: Strefa G
MixhaL, niezły masz towar :)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 13:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Adrián pisze:
Hm ja mam w metalowej, szczelna po zamknięciu, ale nie zamykam, wolę jak jest otwarta i zapakowane w torbe (muszę wreszcie poświęcić jedną i sprawdzić, czy faktycznie ognioodpornej. Typowa srebrna z Chin.


Czyli torba w dużej mierze się sprawdza, jest czas, by wywalić dziada, lub poczekać aż się wypali. Chociaż stłumi mocno pożar.
To już wiem, jak będzie wyglądała moja skrzynka.
Kilka otworów wentylacyjnych z gniazdem do ładownania i balancerem, lipo w torbie i trzeba coś ognioodpornego pod skrzynkę.
Było w temacie kilka przykładów, coś dobiorę.
Do hot-air używam takiej mlecznej silikonowej podkładki, chyba awaryjnie będę podkładał pod skrzynkę

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Adrián, jak będziesz wybierał jakieś gniazda, które zamontujesz w skrzyni to podlinkuj tutaj bo też będę musiał coś wybrać.
Gdzieś na naszym forum ludzie też pisali, że robią nóżki do tych skrzyń żeby odseparować je od podłoża.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie ma sprawy, na tme sporo było, jak ostatnio zaglądałem, ale nie było czasu, żeby coś sensownego znaleźć. Z nóżkami to dobry pomysł

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Tak, też oglądałem te bananowe gniazda, ale bardziej zastanawia mnie złącze balansera.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie, bananowe były w planie na samym początku, teraz wolę coś 2w1. To przez Ciebie, bo wolę, szybko odłączyć jeden i przy okazji nie zewrzeć lipo dodatkowo..
Jeszcze myślałem o złączu na zasilanie i osobno do balancer. Będzie łatwiej to zrobić i mieć balancer na różną ilość cel, jakich się używa.
W wolnej chwili poszukam i coś podrzucę, do weryfikacji. Bo też nie jestem do końca przekonany jak to zrobić.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
No nie wiem czy znajdziesz coś na 9 pinów (zasilanie + balanser dla 6 cel czyli 7 przewodów) - pamiętaj że przez piny zasilania musi przejść jakieś 10A albo i więcej. W zasadzie nawet banany 4mm są przeznaczone do 10A. Dlatego ja będę raczej robił gniazda bananowe + coś na balanser.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 paź 2015, 20:05
Posty: 242
Lokalizacja: Wrocław
kolega Pawelsky podawał linka do złącza przemysłowego.

Ja w swojej skrzyni, która będzie dość masywna i umożliwiała ładowanie z balansowaniem 10 pakietów 6S5000mAh będę miał gniazda bananów i właśnie złącze przemysłowe z linku poniżej

http://allegro.pl/show_item.php?item=5766272001

hej

_________________
Protos Mini
Goblin 700
Quad 250


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 14:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak, widziałem je. Jeszcze obejrzę inne i może zrobię 2. Tylko, że przy skrzynce nie będą banany, tylko jedna wtyczka, żeby szybko i bez stresu odpiąć.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 17:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1023
Sorry, że jeszcze raz pytam - intryguje mnie......
Szukałem w necie info, co by lipol "dał ciała" jak sobie leży i się nudzi.
Obojętnie czy rozładowany, naładowany w 40%, czy całkowicie.
I znajduję tylko - albo podczas ładowania, zwarcia, uszkodzenia mech. itp.
Jak Forum czytam, to co poniektórzy proponują lodówke ( dla lipoli) w celu przedłużenia żywotności.
U mnie jest trochę baterii li-pol (tel, sprzęt foto, e-szlug, itd. no i fajtom 3 szt. co "ynteligenckie" są) co sobie "czekają".Są w różnych pudełkach bez dodatków.
Spec od przechowywania lipoli to ja nie jest.Ale jeżeli są jakieś obostrzenia w liniach lotniczych to coś w tym jest.
Więc jak - wsio w krzynce stalowej ("sejfie") trzymać??

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Jagoda pisze:
Ale jeżeli są jakieś obostrzenia w liniach lotniczych to coś w tym jest.
Zauważ że w samolocie to nie jest "stan spoczynku" taki jak na półce w domu.
Poza tym obostrzenia nie dotyczą baterii zainstalowanych w sprzęcie tylko takich co są luzem.
I masz już zasadniczo obraz co i dlaczego.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 21:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 100
Lokalizacja: montreal.kan
Jagoda pisze:
Sorry, że jeszcze raz pytam - intryguje mnie......
Szukałem w necie info, co by lipol "dał ciała" jak sobie leży i się nudzi.
Obojętnie czy rozładowany, naładowany w 40%, czy całkowicie.
I znajduję tylko - albo podczas ładowania, zwarcia, uszkodzenia mech. itp.
Jak Forum czytam, to co poniektórzy proponują lodówke ( dla lipoli) w celu przedłużenia żywotności.
U mnie jest trochę baterii li-pol (tel, sprzęt foto, e-szlug, itd. no i fajtom 3 szt. co "ynteligenckie" są) co sobie "czekają".Są w różnych pudełkach bez dodatków.
Spec od przechowywania lipoli to ja nie jest.Ale jeżeli są jakieś obostrzenia w liniach lotniczych to coś w tym jest.
Więc jak - wsio w krzynce stalowej ("sejfie") trzymać??



Wiadomo ze w pasazerach wozi sie ladunki przemyslowe ,wiec jest roznica miedzy360 pasazerow do bozi a gdzies stary pulpit :-) w garazu.
statystycznie,miec spalony lipol ma mniejsze prawdopodobienstwo niz byc ofiara wypadku na drodze.
A co do przechowywania jak ktos woli ,ognioszczelna kaseta na dokumenty :-/ :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hm można teraz wersję w Pl? Bo to jakaś masakra..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.