Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 30 kwie 2017, 13:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21
Autor Wiadomość
Post: wtorek 09 sie 2016, 09:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 136
Lokalizacja: Warszawa
Cos mi sie skaszanilo z prawie nowym pakietem,
sprawdzilem napiecie na 1 celi spadlo ponizej 1V.

Co z tym zrobic? jakos zutylizowac sprobowac usunac ta 1Celke? szczerze mowiac boje sie nawet dotykac tego pakietu :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sie 2016, 10:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9858
Lokalizacja: Mikoszewo
To się nie bój tylko odczep tą jedną celę a to co ci zostanie będziesz miał do innych zastosowań. Tylko nie szarp a delikatnie, pomału nożykiem.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sie 2016, 15:18 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 mar 2014, 19:24
Posty: 91
Lokalizacja: Gdańsk
A najlepiej odlutuj ta padnieta cele. Jak wytniesz blaszki, to moze byc problem z przylutowaniem sie do nich ;)

T.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sie 2016, 18:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9858
Lokalizacja: Mikoszewo
Tummi pisze:
Jak wytniesz blaszki

Pisałem o oddzielaniu cel od siebie, nie o odcinaniu blaszek.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 17:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1015
Lokalizacja: Łódź
czy to normalne że pakiet o napięciu 14,9(4S) podłączony do ładowarki w tryb Storage- ładowarka pierw ładuje go do 15,55V a później obniża do 15,3V??? Ładowarka to Turnigy 4x6s. Może ktoś to sprawdzić u siebie? czy to nie jest czasem niezdrowe dla pakietu?

btw to jak to jest z pakietami? każdy ma "swoje" napięcie storage? czy mogę każdy pakiet np odłączać przy 3,84V/cele? bo ta ładowarka ładuje do różnych wartości storage z zakresu 3,80-3,86V - zależy od pakietu/portu ładowarki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 18:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1337
Lokalizacja: Podkarpackie
maxxxior pisze:
czy to normalne że pakiet o napięciu 14,9(4S) podłączony do ładowarki w tryb Storage- ładowarka pierw ładuje go do 15,55V a później obniża do 15,3V??? Ładowarka to Turnigy 4x6s. Może ktoś to sprawdzić u siebie? czy to nie jest czasem niezdrowe dla pakietu?

Nic nie obniża. Napięcie pakietu po odłączeniu prądu ładowania samo lekko spada.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 18:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1015
Lokalizacja: Łódź
no ale to na wyświetlaczu podczas ładowania widać... pierw rośnie do 15,55V a później spada to 15,22V (pakiet podłączony podczas procesu STORAGE)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1407
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
maxxxior pisze:
bo ta ładowarka ładuje do różnych wartości storage z zakresu 3,80-3,86V - zależy od pakietu/portu ładowarki.

Ładuj w storage małym prądem, to napięcie na każdym używanym pakiecie będziesz miał identyczne.

Jak ja w storage miałem ustawiony taki sam prąd jak przy zwyczajnym ładowaniu, to w różnych pakietach uzyskiwałem napięcia na cele od 3,8 do 3,85V. Wszystko zależne od kondycji pakietu.

Dopiero kiedy po zakończeniu ładowania w storage, ustawię jeszcze jakiś mały prąd, powiedzmy 1A, to mam pewność, że na każdym pakiecie będę miał 3,8V na cele.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 19:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1015
Lokalizacja: Łódź
no ja maksymalny mogę ustawić 1A więc wiesz... a i tak mi ładuje przy końcu procesu 0.3A...tylko chodzi mi o to ładowanie do ok 3,9V na cele a później rozłądowywanie do 3,8 - czy to jest aby nieszkodliwe dla pakietu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 paź 2016, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3403
Lokalizacja: B-stok
maxxxior, jak ze wszystkim, a w szczególności łatwopalnym. Zanim użyjesz, zapytasz, zepsujesz - przeczytaj dokumentację. http://abc-modele.pl/akumulatory-li-po- ... um-wiedzy/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 paź 2016, 11:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 wrz 2016, 17:56
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków
jelcyn pisze:
przeczytaj dokumentację. http://abc-modele.pl/akumulatory-li-po- ... um-wiedzy/
W tym artykule jest kupa bzdur, więc ostrożnie z tym czytaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 paź 2016, 13:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1337
Lokalizacja: Podkarpackie
maxxxior pisze:
no ale to na wyświetlaczu podczas ładowania widać... pierw rośnie do 15,55V a później spada to 15,22V (pakiet podłączony podczas procesu STORAGE)

Ale się upierasz... :roll: Opada, bo obniża się prąd ładowania. To prosta ładowarka i wg. praw fizyki - im większy prąd ładowania i im większa rezystancja pakietu - tym wyższe będzie pokazywane na wyświetlaczu napięcie.
Proces ładownia LiPo polega właśnie na ładowaniu stałym prądem do ustawionego napięcia, przerwaniu ładowania, spadku napięcia i ponownym włączeniu ładowania z mniejszym prądem ... i tak kilka razy po sobie, dopóki pakiet sam nie trzyma wskazane napięcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
MorF pisze:
Cos mi sie skaszanilo z prawie nowym pakietem,
sprawdzilem napiecie na 1 celi spadlo ponizej 1V.


No to masz pecha. Czasem Chinole robią pakiety z wadliwymi celami. Ostatnio np. dwa Grapheny mi tak padły. I nic nie pomoże.
Możesz tylko zapomnieć i... Popić wodą :P

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6410
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Do dna.. ;-)
(hehe w tym tyg, weekend zaczął się trochę szybciej.. :D)
Cela do wymiany, lub wykastrowania :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.