Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 15 paź 2019, 17:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 27 lis 2012, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 sty 2012, 16:01
Posty: 671
Lokalizacja: Stockholm/Kraków
Hey.
Macie może jakieś sposoby zabezpieczenia platformy przed śniegiem i ujemną temperaturą ? Które elementy wykazują największą czułość na zimowe warunki ? Czy uszczelniacie w jakiś sposób gopro ? Podzielcie się Waszymi przygotowaniami do zimowego latania :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 17:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 paź 2011, 06:55
Posty: 569
Lokalizacja: Racibórz
zimno raczej nie ma wielkiego wpływu, uważać nalezy jednak na pakiety aby nie zmarzły ;)

_________________
Quad, Ranger EX na Pitlabie, S800, Taranis X9E i kupa różnych innych gratów ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 sty 2012, 16:01
Posty: 671
Lokalizacja: Stockholm/Kraków
Zastanawiam się nad osłonięciem centerplate od dołu oraz zabezpieczeniem kamerki przed śniegiem... A transmisja video działa dobrze w takich temperaturach ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 19:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
Zobacz sobie mój filmik sprzed 2 lat: https://www.youtube.com/watch?v=St0pkn5qQys
było wtedy -12*C
modelu nie przygotowywałem jakoś specjalnie. Tylko dałem owiewkę na elektronikę coby śnieg nie naleciał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 sty 2012, 16:01
Posty: 671
Lokalizacja: Stockholm/Kraków
Dzięki Dawid za filmik ;) W takim razie widzę że problemu nie ma ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 19:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 15:01
Posty: 1707
Lokalizacja: Wwa
czym zimniej tym bardziej suche powietrze tym lepsza propagacja fal -> (teoretycznie) wiekszy zasieg
Oczywiscie mowimy o czasie gdy nie ma opadow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 sty 2012, 16:01
Posty: 671
Lokalizacja: Stockholm/Kraków
To cenna informacja, dzięki ;) W takim razie ograniczę się do zabezpieczeń przed śniegiem i to wystarczy ;) Kupiłem też gumowy pokrowiec na gopro : http://www.xsories.eu/silicone-covers-f ... hd-74.html szkoda tylko że biały xD Ale uwiąże kamerkę do ramy, aby sama się nie ulotniła ;) Podobno dzięki temu pokrowcowi trochę dłużej trzyma bateria w zimie. Kiedyś przetestuje ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
jeśli masz możliwość zabudowania całej elektroniki w jednej komorze to będzie dobrze. Wtedy ciepło wydzielane przez regulatory i nadajnik AV ogrzeje całe wnętrze modelu i temperatura na pewno będzie powyżej 0*C


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 sty 2012, 16:01
Posty: 671
Lokalizacja: Stockholm/Kraków
Wszystko będzie pod kopułką oprócz serw gimbala oczywiście ( gorszej jakości serwa mają smar czuły na niskie temperatury, to sprawdzę jak sobie będą radziły HD-1581HB/6339 z HK )
No i nadajnik video myślałem dać na zewnątrz trochę dalej od całego elektro majdanu, ale zobaczymy, może nie będzie się kłóciło ( 5.8GHz).No i pakiet na wierzchu zostaje, otulę go jakąś gąbką ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
właśnie tutach chodzi o pakiet, bo lipole tracą pojemność przy niskich temperaturach.
co do serw to żeby Cię nic nie zaskoczyło to możesz teraz jedno wsadzić do zamrażalnika na pół godziny, wyjąć i zobaczyć czy zadziała. Jesli tak to ok. Pamiętam jak kiedyś na zawodach combat esa zamarzło mi serwo wysokości w przerwie pomiędzy rundami :-)
No ale tam serwo było za 2$ i podawany zakres działania 0-40*C więc miało prawo ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
macieq pisze:
zimno raczej nie ma wielkiego wpływu, uważać nalezy jednak na pakiety aby nie zmarzły ;)


No raczej zimno ma ZDECYDOWANY wpływ na czujniki.
Optymalnie jest:
1) wystawić kopter na zimno na pół godziny, bez pakietu.
2) Następnie podłączyć pakiet do wszystkiego aby było "on-line" przez kilkanaście minut.
3) Ponieważ po tym czasie pakiet będzie do niczego bo straci połowę pojemności z powodu zimna....zakładamy świeży pakiet wyjęty z ciepłego (pomieszczenia/samochodu) i lecimy.

Moje spostrzeżenia dotyczą sytuacji gdy w plenerze jest poniżej zera...a im niższa temperatura tym dłużej trzeba prowadzić czuwanie z punktu 2)

Jeżeli zaczniemy latać "ciepłym" kopterem czyli wyjętym z ciepłego..i od razu nim polecimy to złapiemy takie dryfy i wariacje że nie ogarniemy w locie ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 sty 2012, 16:01
Posty: 671
Lokalizacja: Stockholm/Kraków
To ciekawe Rurku... Jeśli musiałbym tak robić jak mówisz to straszna lipa, bo nie mam możliwości wystawienia sprzętu na zewnątrz samemu siedząc w cieple... Chyba że do zimnego auta wsadzić ;) ale za dużo zachodu na kilkanaście minut lotu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
Rurek pisze:
Jeżeli zaczniemy latać "ciepłym" kopterem czyli wyjętym z ciepłego..i od razu nim polecimy to złapiemy takie dryfy i wariacje że nie ogarniemy w locie ;-)

na jakiej elektronice to zaobserwowałeś?
na cyberdronie takie cuda się działy, ale latając w zimie na mk, wystawiałem model na max 10min na dwór i leciałem. Nie było jakichś nieoczekiwanych kopnięć itp.
Tutaj nawet mam filmik:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 sty 2012, 16:01
Posty: 671
Lokalizacja: Stockholm/Kraków
Antene z nadajnika miałeś poza auto wyjętą ? Ciekaw jestem czy mocno by się zasięg zmniejszył gdybym miał nadajnik w odpalonym aucie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 lis 2012, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
ECO400 pisze:
na jakiej elektronice to zaobserwowałeś?


Na MK Miś'iowym. I było naprawdę zimno, poniżej -10

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.