Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 06 cze 2020, 09:05

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 25 lis 2019, 16:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 22 lis 2016, 21:28
Posty: 83
Lokalizacja: Śląsk
Panowie, jestem już zadowolony ponieważ ciężkimi krokami dotarłem do mety.
Jezeli chodzi o uciete ikony na górze ekranu to obnizylem w inavie w "OSD" także problem rozwiązany.
Zrobiłem dziś pierwszy oblot przy bardzo silnym wietrze... Ku mojemu zaskoczeniu bez żadnych większych kalibracji model utrzymywał się ładnie w powietrzu nawet rth działa imponująco.
Mam tylko pytanie dotyczące rssi, bo w sumie ja nic nie wpinalem pod kanał 10 w eleresie a rssi pokazuje wartości, nie wiem czy skłamane czy nie, ale pokazuje. Czy podczas montażu miałem coś wpisać pod ten kanał czy rssi działa bez większych ingerencji?
No i nadal mam problem z kalibracja czujnika prądu. Jest gdzieś to jasno opisane jak go skalibrowac?

_________________
Lepiej spróbować i pożałować
niż żałować, że się nie spróbowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sty 2020, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2778
Lokalizacja: Warszawa
Koledzy,
mam KFC32FTBv2 z drugiej ręki.
Wgrany soft v72.
Chcę skonfigurować to pod iNav na takim małym skrzydełku:
dart250.jpg
dart250.jpg [ 268.51 KiB | Przeglądany 633 razy ]


Narzędziem KFC32tool wszystko skonfigurowałem: stery pracują ok, stabilizacja w ręku działa, gps działa.

No i teraz zaczynają się schody - nigdy nie nie miałem kontaktu z iNav.

Jak stwierdzić, czy do płytki jest wgrany iNav, a jeśli tak to jaka wersja?
Po podłączeniu inav-configurator 2.3.3 mam odpowiedź: This firmware variant is not supported. Please upgrade to INAV firmware.
To znaczy, że jest niższa wersja iNav, czy w ogóle nie ma iNav na KFC?
Save to file w CLI dało plik cli_20200102_205801.txt o długości 0 (zero).

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 00:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 835
Lokalizacja: Kraków
cobra pisze:
Wgrany soft v72

to nie jest inav - to stary soft (oprogramowanie płytki).
Musisz wgrać firmware inav.

KFC32tool pogada tylko z płytką ze starym firmwarem, a konfigurator INAV'a tylko z płytką z firmware inav.

poczytaj tutaj: viewtopic.php?t=7783&start=0


Oczywiście po zmianie firmware na inav będziesz miał konfigurację płytki do przerobienia od zera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 09:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2778
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za odpowiedź!

poczytaj tutaj....
:lol: bagatela ponad 500 stron :roll:

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 09:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 377
Lokalizacja: Ustroń
cobra pisze:
Dzięki za odpowiedź!

poczytaj tutaj....
:lol: bagatela ponad 500 stron :roll:


Do KFC32FTB nie wrzucisz nowej wersji iNav. Jeśli chcesz koniecznie latać na iNav to ostatnia działająca wersja na tej płytce to 1.7.3 i dedykowany dla niej odpowiedni konfigurator.

Całość znajdziesz tutaj https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... ease-notes

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2778
Lokalizacja: Warszawa
Właśnie miałem o to pytać! Czytasz w moich myślach :mrgreen:
Zatem będę działał.

Tylko mam jeszcze pytanie, czy wgrać polecane przez Ciebie 1.7.3, czy 1.7.1.4 z pierwszego postu: viewtopic.php?t=7783&start=0

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 10:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 377
Lokalizacja: Ustroń
cobra pisze:
Właśnie miałem o to pytać! Czytasz w moich myślach :mrgreen:
Zatem będę działał.

Tylko mam jeszcze pytanie, czy wgrać polecane przez Ciebie 1.7.3, czy 1.7.1.4 z pierwszego postu: viewtopic.php?t=7783&start=0


Zdecydowanie 1.7.3

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 11:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2778
Lokalizacja: Warszawa
W Firmware Flasher mam wybrać płytkę KFC32F3 INAV? KFC takiej jak moja (KFC32FTBv2) tam nie ma.
Mam wgrywać ze zwartą zworą boot na KFC i włączonym "No reboot sequence"?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 835
Lokalizacja: Kraków
hmm.... KFC32F3 oznacza nowszy procesor (w kfc32ftbv2 jest proc. F1) - już nie pamiętam jak to się flaszowało, ale może jest tam jakaś płytka z F1?

Chyba nic nie zaznaczałem specjalnego, ani nie używałem zworki, nie wiem czy nawet nie przez kfctoola flaszowałem jeżeli sie nie mylę?
Zworka nie służy do postawienia płytki po zbrickowaniu firmware, gdy normalnym sposobem nie chce się uruchomić?


Ostatnio zmieniony piątek 03 sty 2020, 11:52 przez volender, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 792
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
cobra pisze:
W Firmware Flasher mam wybrać płytkę KFC32F3 INAV? KFC takiej jak moja (KFC32FTBv2) tam nie ma.
Mam wgrywać ze zwartą zworą boot na KFC i włączonym "No reboot sequence"?


Z tego co pamiętam to zworka - przy właczeniu zasilania - a samo wgrywanie już bez zworki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2778
Lokalizacja: Warszawa
Tzn. po włączeniu zasilania zworkę zdjąć?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 377
Lokalizacja: Ustroń
cobra pisze:
W Firmware Flasher mam wybrać płytkę KFC32F3 INAV? KFC takiej jak moja (KFC32FTBv2) tam nie ma.
Mam wgrywać ze zwartą zworą boot na KFC i włączonym "No reboot sequence"?


KFC32FTB ma procek F1, marbalon w którymś miejscu udostępnił firmware do tej płytki. Wrzucisz ten firmware za pomocą przycisku "Load Firmware (Local)"
Płytka podczas wrzucania powinna sama wejść w tryb DFU (jeśli tego nie robi to brakuje Ci sterownika).

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 12:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2778
Lokalizacja: Warszawa
Chłopaki, dziękuję za pomoc.

Czyli konfiguratorem 1.7.3 wgram firmware iNav 1.7.1.4 - Płytka KFC32/KFC32FTB/KFC32Mini/KFC32FR/KFC32F3
od Marbalona z pierwszego posta wątku: viewtopic.php?p=100400#p100400

Po pobraniu i rozpakowaniu są 2 pliki .hex:
inav_1.7.1_KFC32.hex
inav_1.7.1_KFC32F3_INAV.hex
Rozumiem, że do mojej płytki wgrać ten pierwszy.

Cytuj:
Płytka podczas wrzucania powinna sama wejść w tryb DFU (jeśli tego nie robi to brakuje Ci sterownika).

Nie wiem co to jest tryb DFU. Używam poprawnie zainstalowanego programatora FTDI. Jeszcze jakieś sterowniki są potrzebne?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 835
Lokalizacja: Kraków
DFU to jeżeli łączysz się z płytką bezpośrednio za pomocą USB, KFC32FTB nie ma takowego ;), używaj po prostu uarta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sty 2020, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2778
Lokalizacja: Warszawa
Udało mi się, dzięki Wam, wgrać iNav 1.7.1.
Działają: gps ublox, akcelerometr, żyroskop, ustawiony odbiornik eLeReS :mrgreen:
Reszta konfiguracji jutro.
Kod:
# version
# INAV/KFC32 1.7.1 Sep 16 2017 / 22:12:08 (dabacb4)

# resources

# mixer
mixer FLYING_WING

# servo

# servo mix

# feature
feature -RX_PPM
feature MOTOR_STOP
feature GPS
feature RX_SPI
feature PWM_OUTPUT_ENABLE

# beeper

# map

# serial
serial 3 2 115200 57600 0 115200

# led

# color

# mode_color

# aux

# adjrange

# rxrange

# master
set gyro_sync = ON
set gyro_hardware_lpf = 188HZ
set acc_hardware = FAKE
set mag_hardware = NONE
set baro_hardware = MS5611
set rx_spi_protocol = ELERES
set osd_video_system = 1
set osd_units = METRIC
set osd_rssi_pos = 3095
set osd_gps_sats_pos = 3424

# profile
profile 1

set fw_p_pitch = 15
set fw_i_pitch = 40
set fw_ff_pitch = 15
set fw_p_roll = 15
set fw_i_roll = 30
set fw_ff_roll = 15
set fw_p_yaw = 50
set fw_i_yaw = 45
set fw_ff_yaw = 0
set fw_i_level = 15
set roll_rate = 40
set pitch_rate = 15

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.