Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 wrz 2019, 12:59

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
Post: wtorek 10 wrz 2019, 12:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
farmaceuta pisze:
Port com u innych widzialem np. Na yt gdzie ludzie wypalali boot na ardu na takich przejsciowkach.

Pokaz

farmaceuta pisze:
skoro nie mam portu com i go miec nie moge to w jaki sposob moge wypalic bootloader na atmedze?

Po pierwsze to mis Ci powiedzial jak
Po drugie ja i Piotr Sz. zacytowalismy Ci to co mis powiedzial
Po trzecie sam napisales ze jestes w stanie to zrobic
farmaceuta pisze:
w starszej wersji arduino ide jest opcja zaladuj przez programator i jesli cos prubuje wgrac w ten sposob to wgrywa

To w czym jest konkretnie problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 13:18 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Mialem na mysli ze moge cos wgrac bezposrednio z arduino ide..pliku hex minim nie wgrywalem bo nie wiedzialem jak..wolalbym jednak wgrac bootloadera.
Juz pokazuje

https://www.youtube.com/watch?v=KlMCPleH490
https://www.youtube.com/watch?v=jgHIFWPUe_M

A no i zrobilem oczywiscie to o czym mis pisal..wgralem stery i ustawilem usbasp jako programator w arduino ide, ale nie dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 13:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
Na zadnym z dwoch filmikow nie ma portu COM przypisanego do USBASP. W pierwszym jest to port samego arduino (przy probie sprawdzenia czy ma bootloader czy nie), na drugim jest to standardowy COM1 w PCcie i autor wyraznie mowi ze port COM nie ma znaczenia.

farmaceuta pisze:
Mialem na mysli ze moge cos wgrac bezposrednio z arduino ide

Zeby to zrobic musisz miec wgrany bootloader (oraz w przypakdu minima miec adapter usb-serial - nie myslic z usbasp, bo mimim nie ma go wbudowanego), do tego czasu zapomnij o porcie COM.

farmaceuta pisze:
wolalbym jednak wgrac bootloadera

Wiec wgraj go tak jak Ci napisal mis badz wrecz jak masz pokazane kawa na lawe na zalaczonych filmikach.

farmaceuta pisze:
A no i zrobilem oczywiscie to o czym mis pisal..wgralem stery i ustawilem usbasp jako programator w arduino ide, ale nie dziala


farmaceuta pisze:
w starszej wersji arduino ide jest opcja zaladuj przez programator i jesli cos prubuje wgrac w ten sposob to wgrywa


Raz piszesz ze dziala, raz ze dziala - to jak w koncu jest, zdecyduj sie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 13:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
W starszej wersji arduino ide jest opcja zaladuj przez programator i w ten sposob moge wgrac cos do atmegi bez bootloadera tak?
Mis pisal o tym ze wystarczy wgrac stery i ustawic programator jako usbasp tak? Ja tak zrobilem jak juz pisalem i nie wypala mi nic..
Od poczatku problem dotyczyl wypalenia bootloadera i tego sie trzymam..oczywiscie jesli jest mozliwosc wgrac hex przez ten xloader to dobrze (napewmo spruboje) ale mimo wszystko chcialbym potrafic wypalic boot jako ze odrobinke sie arduino zajmuje i na przyszlosc mi sie to moze przydac..
Tak jak na tych filmach np. to robilem juz wiele razy i nie dziala..nic nie wypala tylko wyskakuje blad ze nie znalazl portu com..
Jesli wgrywam cos z opcji "zaladuj przez programator" to sie wgrywa jakis tam przykladowy kod.
Jesli wypalam boota to nie dziala..


IMAG0647-784x1056.jpg
IMAG0647-784x1056.jpg [ 168.36 KiB | Przeglądany 414 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9185
Lokalizacja: Bytom
farmaceuta pisze:
tylko wyskakuje blad ze nie znalazl portu com..
Gdzie Ty tam widzisz jakiś komunikat o porcie COM (na załączonym screenie) ?
Warning o "sck period" to norma, nim się nie należy przejmować. Dostajesz błąd weryfikacji. Powodów może być wiele. Od złych połączeń (coś nie kontaktuje - muszą być podłączone wszystkie 6 sygnałów: GND,VCC,MOSI,MISO,SCK,RESET) poprzez uszkodzony procek w minimie, aż po niekompatybilką z Twoim programatorem wersję sterownika USBasp.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 14:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Co do tego portu com to juz tego nie mam po tym jak wgrywalem stery przez zadig..
Jaki isp moge kupic zeby nie bylo takich jaj ? I mozna bylo poludzku wypalic bootloadera..
Albo spruboje jeszcze wypalic boota na pro mini przez to nieszczesne isp albo arduino jako isp i sie zobaczy bo faktycznie moze byc tak ze atmega umarla na minimie .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 19:14 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 34
Lokalizacja: GB
Avrdude z linii poleceń. Z gui to wróżenie z fusów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 19:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Czarna magia dla mnie..juz sprobowalem wypalic boota na nano i poszlo bez problemu..czyli moja atmega w minim nie zyje..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
farmaceuta pisze:
Czarna magia dla mnie..juz sprobowalem wypalic boota na nano i poszlo bez problemu..czyli moja atmega w minim nie zyje..

A jestes pewien ze sie dobrze podlaczasz z tym usbasp? Pokaz zdjecia polaczen.

Poza tym minimy raczej mialy bootloadery fabrycznie wiec nie jestem przekonany czy musisz go wypalac (no chyba ze zaorales go swoimi zabawami z usbasp). Podlacz sie przez adapter USB-serial i sproboj wgrac cos normalnie z ArduinoIDE.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 22:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Ten minim normalnie mi pracowal...wgrywalem wszystko i mialem osd..ale jakies 3 tyg. Temu niewiadomo dlaczego zaczal sie chrzanic az calkowicie znikl mi obraz z kamery...po ponownej prubie wgrania softu "failed talk to bootloader" cos takiego.
kupilem nowe osd i dziala a to chcialem poprostu sprubowac przywrocic do zycia i miec jako zapas na przyszlosc (nawet uklad max zamowilem na podmianke bo myslalem ze to moze on).
A co do usbisp to mam oryginalny kabel przejsciowke z 10 na 6 pinow i sa opisane prawidlowo(zadnych kabli diy)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 23:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
farmaceuta pisze:
ponownej prubie wgrania softu "failed talk to bootloader" cos takiego.

To moze oznaczac zle podlaczenie kabli, blad w komunikacji, nie zresetowanie plytki w odpowiednim momencie, badz upalenie atmegi. Skoro masz problem z usbasp i z adapterem USB serial obstawialbym to ostatnie. Mozliwe ze zle podlaczyles zasilanie i usmazyles procesor. Szkoda czasu na odzyskiwanie (szczegolnie ze nie masz w tym specjalnego doswiadczenia), minimy kosztuja grosze.

farmaceuta pisze:
A co do usbisp to mam oryginalny kabel przejsciowke z 10 na 6 pinow i sa opisane prawidlowo(zadnych kabli diy)

Nie interesuje mnie jak sa opisane tylko jak je fizycznie podlaczasz.Z jakiegos powodu Ci nie dziala wiec powinienes wyeliminowac rozne mozliwosci z nieprawidlowym podlaczeniem wlacznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 wrz 2019, 08:33 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Hmm...zasilania raczej zle nie podpialem bo zawsze sprawdzam 5 razy czydobrze sie wpialem.
Minim kosztuje 30zl , pro mini 6zl i ma juz boota ,wiec mozna sprubowac nawet nie dla oszczednosci a dla samodoksztalcenia sie.
Przy wgrywaniu boota na nano tez mialem jakis blad na czerwono ale rowniez komunikat o ukonczeniu wypalania i moge wrzucac kody wiec uznaje ze usbisp z nano dziala a z minimem nie. Czyli pewnie a raczej napewno atmega w minimie wysiadla.
Nigdy nie musialem resetowac osd,wszystko samo sie wgrywalo i dzialalo.


IMAG0648-784x1056.jpg
IMAG0648-784x1056.jpg [ 172.88 KiB | Przeglądany 334 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 wrz 2019, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
Polaczenie i zworka zasilania wygladaja OK.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 wrz 2019, 12:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Zasilanie 5v z usbasp.
Jeszcze spruboje wypalic boota na pro mini(minim posiada ten sam bootloader) i sprawdze czy moge wgrac jakis kod, jesli tak t9 juz bedzie wiadomo ze atmega uszkodzona..

Edit; No i sprawdzilem jeszcze raz..na pro mini bez problemu mozna wypalic boota, na nano tez.
Po wgraniu kodu plytki dzialaja wiec ok.
Do minima sprobowalem wgrac cos przez ftdi i nie idzie..ewidentnie atmega zepsuta..w sumie to sam ja moglem uszkodzic jeszcze jak przez Uno jako isp prubowalem wypalac, choc napewno nie przez zle podlaczenie kabli, ale to juz nie wazne.
Wazne ze wiem juz jak ten isp dziala i ze portu com miec nie musze w arduino Ide.
Dziekuje wszystkim za pomoc i fatyge zeby mi wbic do glowy troszke informacji ;-)
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.