Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 paź 2018, 09:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 938 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 12:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 cze 2014, 14:28
Posty: 95
Lokalizacja: Szczecin
Jakie są Wasze doświadczenia, które lepiej wybrać do pakietów 4s3p 18650GA 3500mAh prąd ciągły max. 10A czy 18650MJ1 3500mAh i prąd ciągły 8A i max.13A. Różnie są opisywane te parametry mam pakiet 4s4p 18650GA 3500mAh w Skywalkerze 1900 i są ok 90min można polatac, Ale które będą lepsze na pakiety do mini talona. Cena podobna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 15:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Głuś pisze:
Adrián, a co z 30Q?

Nic, brak czasu na hobby, sezon hokejowy się zaczął .

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 kwie 2018, 13:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Panowie troche przekopalem sie przez watek,
chcialem zrobic 4SP1 Lion do S800.

Nie mam zgrzewarki, na razie krucho z czasem wiec nic nie zbuduje.
Zeby szybciej chcialem zamowic takie celki z blaszkami np stad:
https://www.bto.pl/produkt/61560/sony-u ... h-hp-liion

ew 18650HG2 i kombinowac bez blaszek

1) Czy to w miare dobry wybor (esc 30A)
2) caly czas zastanawiam sie czy warto cos takiego budowac czy po prostu kupic Lipo i dac sobie spokoj?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 kwie 2018, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 883
Lokalizacja: Ruda Śląska
jeśli zamierzasz ciągnąć z takiego pakietu duże prądy to się nie opłaca.
taki pakiecik 4s1p jest idealny wtedy gdy ekstremalnie szukasz oszczędności w wadze a ciągły prąd rozładowania nie będzie przekraczał 3-4A.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3030
Lokalizacja: Warszawa
Jeden za starszych pakietów 4S3P zachciało mi się zastosować na wyprawie kajakowej jako powerbank i wszystko było by fajnie, gdyby do już trochę rozładowanego pakietu nie podłączyłem telefonu i poszedłem sobie spać :-) .
Rano telefon naładowany, ale pakiet dead :-(
Po powrocie do domu ładując początkowo jako NiMH udało mi się przywrócić dwie sekcje do życia, ale dwie pozostałe niestety nie.
Stan ich naładowania 0 V. i ładowarki głupieją. Może ktoś zna jakąś metodę ożywiania w stylu doktora Frakensteina :lol:
Nie chce mi się rozbebeszać pakietu i wymieniać cele, żeby przywrócić jego funkcjonalność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
Nie znam innego sposobu niż próba podniesienia małym prądem. Obawiam się, że cele odeszły do krainy wiecznego balansowania... :(
Ale jak chcesz poeksperymentować metodą doktora Frankensteina, to spróbuj podłączyć przez jakiś mały opornik (żarówkę samochodową?) do innego sprawnego ogniwa i puścić chwilowo duży prąd.

A przy okazji: zmajstrowałem do swojego quadrokoptera pakiet 4S3P (600gr) z ogniw Panasonika 3,5Ah/10A. Waga całości do lotu wyszła mi 2kg, przy spokojnym lataniu wyciągam z pakietu 6.7Ah do 12V rozładowania (3V/celę) i wtedy włącza się failsafe (RTL) i model spokojnie wraca i ląduje - po 24 minutach w powietrzu. Jak dla mnie to całkiem niezły wynik, choc pewnie lepszy byłby pakiet 5S3P - byłby mniejszy prąd i pewnie proporcjonalnie wyciągałbym z pakietu więcej amperogodzin przy wyższym średnim napięciu. Ale regulatory mam tylko do 4S :(

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 cze 2018, 08:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3400
Lokalizacja: Strefa G
W przypadku liion po rozładowaniu pakietu poniżej np 1V na celę i naładowaniu go małym prądem do 4,2V pakiet nadal jest 100% wydajny ? Czy tak jak w przypadku lipo nadaje się do kosza ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 cze 2018, 22:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 658
Lokalizacja: Łódź
Napięcie Krytyczne w większości not dla li ion to 2,5V więc pewnie taki pakiet co najwyżej nadaje się do zastosowań nisko prądowych na ziemi.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3400
Lokalizacja: Strefa G
Orientuje się ktoś jakim prądem mogę ładować ogniwa:

https://www.ebay.com/p/30x-SANYO-UR1865 ... 1146725840

Dobra mam, 2,4A max

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9167
Lokalizacja: Bytom
2.4A na ogniwo. Jak masz pakiet 3S5P to mógłbyś go 12A tankować (bo 5P) :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 14:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3400
Lokalizacja: Strefa G
miś pisze:
2.4A na ogniwo. Jak masz pakiet 3S5P to mógłbyś go 12A tankować (bo 5P) :-)



12P :mrgreen: :mrgreen: gdzie ja znajdę ładowarkę co daje 28A :mrgreen: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2611
Lokalizacja: Warszawa
Wpadły mi w ręce ogniwa Sony VTC5A, niestety wystarczy tylko na pakiet 3s2p.
Robił ktoś z tego pakiety?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 676
Lokalizacja: Bestwinka
Latam trzeci sezon na VTC5 i jestem zadowolony. VCT5A mają mniejszą rezystancję wewnętrzną i większy prąd ciągły - powinny być lepsze od moich - będziesz zadowolony :-D .

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2611
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli kogoś interesuje, VCT5A są do kupienia na forum www.swiatelka.pl po 9 zł za sztukę.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 cze 2018, 09:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3400
Lokalizacja: Strefa G
@Cobra, co zadecydowało o kupnie akurat konkretnie tych gdzie na rynku mamy ogniwa o pojemności 3500mAh ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 938 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.