Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 paź 2017, 11:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 25 wrz 2017, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3499
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
kurzy79 pisze:
Wyposażę go w:
silnik D2826 2200KV ( 50g wagi ale mocy ma sporo )


Nie sądzę by był mocniejszy niż silniki do copterów

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 wrz 2017, 14:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 84
Lokalizacja: Bochnia
pma_ pisze:
kurzy79 pisze:
Wyposażę go w:
silnik D2826 2200KV ( 50g wagi ale mocy ma sporo )


Nie sądzę by był mocniejszy niż silniki do copterów


Pewnie nie ale D2826 mam w domu. Według testów ma 1200g ciągu także starczy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 wrz 2017, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 818
Lokalizacja: Legnica
Będziesz miał problem chyba zmieścić tam FTB..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 wrz 2017, 15:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 84
Lokalizacja: Bochnia
Baqsthc pisze:
Będziesz miał problem chyba zmieścić tam FTB..


No właśnie.......ktoś lata na tej płytce w z-84 ?

edit 28.09.2017
Model dziś do mnie dotarł i faktycznie małe to to. Tak jak piszesz słabo ze zmieszczeniem FTB. Jaki polecacie mini kontroler z mini GPS ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 wrz 2017, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 211
Lokalizacja: Tychy
To i ja dorzucę swoje trzy grosze do dyskusji.
Dzisiaj w końcu polatałem swoją S800 i jak dla mnie bomba ;)
Setup:
esc plush 40A (taki miałem)
silnik kingkong 2205 2300 kv + śmigło 5x4 i 3 łopatowe 5x45 (testowałem)
4s zop power 1800mah (taniutkie, ale morduję je od początku roku i myślę, że jeszcze pożyją)
spracing f3 INAV + pdb matek z czujnikiem prądu
SC ustawiony delikatnie do tyłu od tego co zaleca instrukcja.
Waga wyszła 650 gram i start z nav launch wymaga trochę wprawy. Zanim doszedłem do tego uwaliłem minima micro i przestał działać czujnik prądu :)

Po wylataniu trzech pakietów (jakieś pół h) mam już kilka wniosków. Model przyjemny w acro, lata na plecach prawie tak samo fajnie jak na brzuchu. Nie opanowałem jeszcze o co chodzi w trybie stab bo ten tryb dla mnie w takim skrzydle chyba mija się z celem, natomiast w acro i horizon, dzidowałem praktycznie cały czas na pełen gwizdek i latało się mega przyjemnie, choć kilka razy ześlizgnął się w zakręcie mocno obniżając lot kosząc trawę.
Koniec końców silnik puścił dymka zaraz po starcie i zmusił mnie do awaryjnego lądowania gdzieś na łące. Moja wina, timing w esc ustawiony wysoko i nie sprawdzałem temperatury. Istotniejsze jest to, że ten maluch przy tej wadze dał się ładnie manewrować w locie szybowym, a miałem obawy o korkociąg :)
Innego takiego skrzydełka malucha nie miałem, więc porównania nie mam, ale skoro zbieramy tu opinie to może komuś się przydać :)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 paź 2017, 11:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 84
Lokalizacja: Bochnia
Jestem po oblocie zetki - lata wspaniale. Wyrzut z ręki banalny a tego się bałem najbardziej. Silnik który założyłem ma tyle mocy ze nie muszę rzucać - startuje z ręki. Zaraz zabieram się za uzbrajanie w kamerkę i nadajnik i wieczorem oblot FPV. Jedynie co mnie martwi to łamiące się śmigła przy ładowaniu i chyba założę prop saver


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 paź 2017, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3004
Lokalizacja: Olsztyn
kurzy79 pisze:
Jedynie co mnie martwi to łamiące się śmigła przy ładowaniu i chyba założę prop saver

Zaprogramuj w regulatorze hamulec i ląduj na wyłączonym silniku, śmigło powinno samo się ustawić tak żeby się nie łamało. Latam FX-79 ze śmigłem 12" i odpukać jeszcze mi się go nie udało połamać.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 paź 2017, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7227
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak jak pisze Piotr, hamulec na reglu i po problemie. Składane śmigło jest zbędne i szkoda dokładać wagi.
jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby złamać śmigło nawet bez hamulca.
Ale, szkoda silnika przy lądowaniu, później smigla, dlatego też mam hamulec

Rzucanie z ręki w przypadku zetki jest proste, nawet nie trzeba za skrzydło. Są fajne wycięcia, ułatwia wyrzut.
Ciąg na 30-40% i leci sam.
Cieszę się, że wybrałeś jednak zetke i że się spodobała.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 paź 2017, 19:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 84
Lokalizacja: Bochnia
Adrián pisze:
Rzucanie z ręki w przypadku zetki jest proste, nawet nie trzeba za skrzydło. Są fajne wycięcia, ułatwia wyrzut.
.


Puszczam za skrzydło, boję się o palce. Hamulec mam włączony. Przy popołudniowych lotach zwracałem uwagę jak się układa śmigło i tu jest loteria raz pionowo raz poziomo. W innym skrzydle też nigdy nie złamałem ale tam kadłub jest grubszy. Ale w sumie to nie problem. Ogólnie popierdzielacz jest dobry. Nie zdążyłem zrobić instalacji pod fpv. Lata tak stabilnie że chyba pójdzie tylko kamera i nadajnik AV. Zabawa będzie przednia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 paź 2017, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7227
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tutaj nie ma tego problemu.
No ale Twoje palce, jak się boisz to rzucaj tak jak trzeba ;-)
Można nawet wyrzucać bez silnika, ale trzeba się sprężyć.
Inav ma automatyczny start. Ale do tego małego skrzydła to zbędne.

Dzisiaj pyknelo ponad 1.7km na frsky zetką, można spokojnie było dalej, ale prądu mało, to nie chciałem kusić losu ;-)
Nie latam nim daleko, tym bardziej czułem mały niepokój heh

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 20:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 84
Lokalizacja: Bochnia
jakie male lekkie samodzielne osd polecicie ? bo jednak się przyda jak się pogubię latając. Mam w domu gps od pitlaba może do któregoś podpasuje.
Tak siedzę i przeglądam różne oferty i nie bardzo wiem co wybrać. Parametry jakie bym chciał to strzałka do domu,odległość, wysokość, prędkość, napięcie i wskażnik na środku ekranu pomagający w określeniu przechyłu samolotu ( taki celownik ;-) )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7227
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Micro minim osd plus gps.
Jest wątek na forum.
Miałem i działało, ale chciałem mieć więcej danych jak np sztuczny horyzont i kilka innych w łatwy sposób osiagslnych, stąd proste fc naze32. Teraz to już zabytek, są mniejsze i lepsze fc
Do sztucznego horyzontu będziesz musiał zapewne podpiąć jeszcze czujnik położenia, ale już zapomniałem jak się nazywało. Jest w wątku.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 20:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 84
Lokalizacja: Bochnia
nie potrzebuje sztucznego horyzontu tylko punkt na środku ekranu, tak jak pisałem "taki celownik " mini osd tego nie ma a zmieniać oprogramowanie nie umiem nie mówiąc o wlutowywaniu pinów - manualnie jestem za nerwowy.

piszesz są mniejsze i lepsze FC masz który na myśli ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 04:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7227
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Wystarczy wrzucić wsad, jest opis..No ale jak nie ogarniesz.. To będzie drożej.

Pierwszy z brzegu https://m.banggood.com/Betaflight-3_1-F ... 19503.html są też f4 i nawet f7
Lub bardziej rozbudowane omnibusy wielkości dawnej naze32

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 09:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 84
Lokalizacja: Bochnia
Czytałem ze to osd jest samodzielne
pytanie czy da sie tam wgrać ten wskaźnik na środku obrazu
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB17rnnJpXX ... XFXXXV.jpg

piny są wlutowane wiec tu problem odpada, idzie zima więc czasu na wgrywanie softu bede miał. Następne pytanie czy gps od pitlaba podejdzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.