Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 mar 2017, 18:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: czwartek 05 sty 2017, 16:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 753
Lokalizacja: Ruda Śląska
eleres + trackmyrc i video na 1.2ghz będzie pomocne.
mi kiedyś uciekło skrzydło, leżało 6km dalej a dzięki antenie kierunkowej miałem obraz do samego przyziemienia i spokojnie widziałem gdzie model leży.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 16:40 
Offline

Rejestracja: środa 19 paź 2016, 20:09
Posty: 15
Lokalizacja: Paisley
To bedzie chyba najlepsze rozwiazanie do zabezpieczenia kolejnego projektu jakim bedzie okto tarot x8 z kontrolerem pixhawk 2.
Jakies propozycje co do video na 1.2 Ghz ??

_________________
Tarot 680Pro Hexa
Pixhawk px4 FC, Boscam 500mw, Tarot T3D-III, GoPro Hero 4 Black, Minim OSD v2.0, PWM to PPM converter, Lipo Graphene 10000 4S 15C, GPS: Radiolink SE100, Ublox NEO-M8N GPS.
Devo F12E i Devo RX1202


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 16:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 753
Lokalizacja: Ruda Śląska
jak dla mnie tylko fox800, sprzedawany pod nazwa partom, jako odbiornik lawmate. Choć po drobnych przeróbkach oryginalny odbiornik też daje rade na wiele km.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 17:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 288
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
lotpawel pisze:
Choć po drobnych przeróbkach oryginalny odbiornik też daje rade na wiele km.

O jakich przeróbkach mówisz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 17:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1227
Lokalizacja: Kraków
Zapewne o wymianie filtra na d480-a badz wymianie głowicy na comtech-ową.

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 01:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 441


A FS w odbiorniku?? Czy nie jest też jakimś dodatkowym dobrym rozwiązaniem??
Nie latałem jeszcze Pixhawkiem i dopiero zaczynam z nim przygodę ale z Nazą lub Wookongiem takie rozwiązanie było bardzo dobre.

W pixie też FS będzie skonfigurowany na powrót z tym że z nazą i Wookongiem nigdy nie miałem problemów z GPS.
A tu w pixie wygląda to jeszcze lepiej bo widać na telemetrii czy mamy info o fixie no i zielona diodka na GPSie Droteka.

Ciekaw jestem też jak ustawiłeś 2x GPS. Też mam zamysł tak zrobić. Puki co mam 1x XL Droteka.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Sigma - HiTec - DJI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 09:12 
Offline

Rejestracja: środa 19 paź 2016, 20:09
Posty: 15
Lokalizacja: Paisley
Podpiecie i konfiguracja drugiego gps'a nie byla problemem wystarczylo przeczytac http://ardupilot.org/copter/docs/common ... odule.html problem w tym ze FS zawsze dzialal a tym razem nic sie nie zmienilo po przwlaczeniu w tryb FS a dron zacza uciekac dalej i wyzej krecac sie wokol wlasnej osi.

_________________
Tarot 680Pro Hexa
Pixhawk px4 FC, Boscam 500mw, Tarot T3D-III, GoPro Hero 4 Black, Minim OSD v2.0, PWM to PPM converter, Lipo Graphene 10000 4S 15C, GPS: Radiolink SE100, Ublox NEO-M8N GPS.
Devo F12E i Devo RX1202


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 09:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 441


A nie widziałeś nic w MP lub innym programie do telemetrii jaki używasz??
Powinieneś widzieć co się dzieje...

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Sigma - HiTec - DJI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 12:22 
Offline

Rejestracja: środa 19 paź 2016, 20:09
Posty: 15
Lokalizacja: Paisley
Wlasnie to jest najlepsze ze telemerria nic nie wskazywala ze jest jakis problem a jak juz zacza uciekac to to po chwili stracilem telemetrie i nie mialem nawet pozycji.

_________________
Tarot 680Pro Hexa
Pixhawk px4 FC, Boscam 500mw, Tarot T3D-III, GoPro Hero 4 Black, Minim OSD v2.0, PWM to PPM converter, Lipo Graphene 10000 4S 15C, GPS: Radiolink SE100, Ublox NEO-M8N GPS.
Devo F12E i Devo RX1202


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 01:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 441


Dziwna sprawa.
Może konwerter PWM zawiódł??

Ja jeszcze nie mam doświadczenia z pixą ale widzę że sporo osób lata bez FS w odbiorniku.
Jak dla mnie to proszenie się o jedną nie przewidzianą sytuację więcej.

Ja przez 3lata miałem tylko 1 nietypową sytuację w Nazie V2 i musiałem na manualu wracać bo GPS się wysypał ale świadomie latałem w czasie zorzy polarnej.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Sigma - HiTec - DJI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 03:26 
Offline

Rejestracja: środa 19 paź 2016, 20:09
Posty: 15
Lokalizacja: Paisley
Tez to bralem pod uwagę. Ale pewnosci nie mam. Najlepszym wyjsciem na chwile obecna bedzie chyba rowniez zmienic aparature i odbiornik na takie ktore nadaja w systemie sbus. Jesli chodzi o sterowanie gimbalem i pixhawka.

_________________
Tarot 680Pro Hexa
Pixhawk px4 FC, Boscam 500mw, Tarot T3D-III, GoPro Hero 4 Black, Minim OSD v2.0, PWM to PPM converter, Lipo Graphene 10000 4S 15C, GPS: Radiolink SE100, Ublox NEO-M8N GPS.
Devo F12E i Devo RX1202


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 14:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1183
Lokalizacja: Gdynia
notgroove - SF w odbiorniku powinno się mieć ustawiony zawsze.

notgroove pisze:
widzę że sporo osób lata bez FS w odbiorniku.

A gdzie to widzisz?

Ustawienie FailSafe w odbiorniku to jedna z podstawowych rzeczy więc nie wiem skąd masz takie informacje - chyba, że mylisz FailSafe odbiornika (powrót przy utracie sygnału RC) z przełącznikiem (RTH) - ten jest przydatny, ale konieczny nie jest.
Koledze hexa zaczęła wariować gdy był w trybie, który używa GPS (bodajże Loiter) - więc jak w tym trybie coś nawala to i właściwie nie ma szans, żeby poprawnie działał powrót do domu.

Jedyne wyjście to przejście do prostszych trybów (Altitude Hold, Stabilize, ACRO ?) i sprowadzenie maszyny ręcznie. Tak napisałem Acro - próbowałem ten tryb w Tarocie 650 i jest dość przyjemny chociaż w stresie związanym z sytuacją awaryjną wolałbym Stabilize.
Jest jeszcze opcja, że zaczął nawalać jakiś silnik, regiel, śmigło.... wtedy sprowadzenie maszyny na dół to właściwie trochę bardziej kontrolowana kraksa

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 14:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 441


Miałem na myśli raczej początkujących którzy używają odbiorników bez FS.
FS w odbiorniku o którym piszę to oczywiście FS po utracie zasięgu z nadajnikiem.
Raczej z reguły ustawia się tak by utrata zasięgu wywołała bezpieczne sekwencje na wszystkich kanałach dla podłączonych urządzeń (gimbal, podwozie itp) i odpowiednio bezpieczne/właściwe wartości dla kontrolera no i wywołanie powrotu i lądowania.
I tu tak jak napisałeś powrót mógł by się nie udać ze względu na problem choćby z GPS.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Sigma - HiTec - DJI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 sty 2017, 15:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 04 paź 2016, 08:13
Posty: 31
Najważniejsze przed kolejnym lotem jest dobrze skalibrować kompas. To jak zachowywała się hexa ewidentnie wskazuje na źle skalibrowany kompas, nie zaznaczyłeś też geofence i stąd problem. W takim przypadku trzeba szybko przełączyć na manual i wylądować. FS nie zadziała prawidłowo jeśli kompas będzie źle skalibrowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 sty 2017, 21:30 
Offline

Rejestracja: środa 19 paź 2016, 20:09
Posty: 15
Lokalizacja: Paisley
Ok wszystko jak narazie jasne. Kolejny projekt w oczekiwaniu wiec temat do zamkniecia. Dziekuje wszystkim za pomoc.

_________________
Tarot 680Pro Hexa
Pixhawk px4 FC, Boscam 500mw, Tarot T3D-III, GoPro Hero 4 Black, Minim OSD v2.0, PWM to PPM converter, Lipo Graphene 10000 4S 15C, GPS: Radiolink SE100, Ublox NEO-M8N GPS.
Devo F12E i Devo RX1202


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.