Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 26 lut 2017, 06:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 446 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 16 maja 2012, 01:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Zakładam nowy wątek, bo temat się zgubił w wątku o eleresie.

A więc popełniłem takowe ustrojstwo :mrgreen:

Obrazek Obrazek

Oferta sprzedaży eLDispów jest TUTAJ

Co ów wyświetlacz potrafi:
Wyświetla telemetrię odebraną przez eleresa czyli:
-Bar z RSSI
-RSSI jako wartość
-Napięcie baterii w modelu
-Napięcie baterii w nadajniku RC
-Jakość sygnału z modelu
-Temperaturę w modelu
-Pobór prądu z baterii modelu (od wersji softu 0.62, oraz eLeReS 1.17) - wymagana czujka prądu podłączona do odbiornika eLeReS'a.

Oraz jeśli do odbiornika w modelu zostanie podłączony odbiornik GPS to mamy też:
-Pozycje geograficzną
-Czas GMT
-Wysokość (nad poziomem morza lub relatywną do miejsca startu)
-Prędkość lotu
-Aktualny kurs lotu
-Ilość widocznych satelit
-Odległość modelu od bazy (od wersji oprogramowania 0.53)
-Kierunek lotu modelu względem bazy (od wersji oprogramowania 0.59)

Dodatkowo jeśli do odbiornika eLeReS zostanie podłączony czujnik ciśnienia MS5611, do zyskujemy trzy dodatkowe funkcje. Wysokość relatywna pokazywana jest na podstawie ciśnienia a nie mało wiarygodnej wysokości z GPS, pomiar temperatury jest dokładniejszy, oraz dostajemy variometr pokazujący szybkość wznoszenia/opadania w m/s (z dokładnością do 0.1m/s) oraz mający typową dźwiękową sygnalizację - to oczywiście jeśli eLDisp zostanie wyposażony w buzzer.

Czy dany parametr ma być wyświetlany, wyrównanie oraz położenie oraz wielkość czcionki każdego parametru może być definiowana (jak na większości OSD).
Do dyspozycji jest od 2 do 8 różnych układów ekranów z możliwością przełączania przyciskami.

Uwaga! Display nie mierzy sam napięcia nadajnika. Aby wyświetlał napięcie TX trzeba w module TX eLeReSa dorobić taki sam dzielnik do pomiaru napięcia jak w odbiorniku i podpiąć do napięcia pakietu w nadajniku (za wyłącznikiem), po czym skalibrować pomiar napięcia w module TX. Display wyświetla to co mu eLeReS wyśle.

Wyświetlacz posiada też logger zapamiętujący od 15 do 40 (zależy to od wybranej ilości możliwych ekranów z ustawieniami) ostatnich pozycji modelu wraz z czasem ich zapisania. Zapisy są robione co 10 sekund.
W wersji PLUS (z zamontowaną dodatkową pamięcią) zapisów jest zawsze 511, robione są częściej, czyli co 5 sekund, i mają dodatkowo dane kursu, wysokości, prędkości, RSSI i odległości od bazy.
Zapisy są pamiętane nawet po wyłączeniu zasilania, i można je przeglądać na wyświetlaczu, lub sczytać do komputera, tam przeglądać albo zapisać do pliku tekstowego.

Obsługiwany jest za pomocą dwóch przycisków pozwalających na zmianę ekranu, przeglądanie logów, zapamiętanie pozycji i wysokości bazy oraz obsługę menu.
Wymiary całości to 40x35x8mm (bez obudowy).
Wyświetlacz jest podświetlany na biało z możliwością regulacji jasności podświetlania oraz kontrastu (z dostępnego z menu na wyświetlaczu).

Ustawienia i rozkład poszczególnych ekranów się konfiguruje za pomocą programu na PC. Można je wczytywać, zapisywać do wyświetlacza, a także przechowywać na dysku w PC.

Screenshoty z konfiguratora (tu widać aktualne możliwości, bo ma symulator ekranów):
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Program konfiguracyjny jest dwujęzyczny, więc wszystko może być też po naszemu:
Obrazek

Kolejne nowości w tym temacie wkrótce :-)

==========================================================

Do pobrania najnowsze oprogramowanie
- eLDisp v0.53 PLUS wraz z nowym konfiguratorem
- eLDisp v0.55 PLUS wraz z nowym konfiguratorem v0.57
- eLDisp v0.56 PLUS - dodano korekcję stref czasowych
- eLDisp v0.58 PLUS wraz z nowym konfiguratorem v0.58
- eLDisp v0.59 PLUS wraz z nowym konfiguratorem v0.59
- eLDisp v0.60 PLUS wraz z nowym konfiguratorem v0.60
- eLDisp v0.61 PLUS
- eLDisp v0.62 PLUS wraz z nowym konfiguratorem v0.62
- eLDisp v0.63 PLUSZalecany konfigurator 0.64 lub nowszy.
- eLDisp v0.65 PLUS Zalecany konfigurator 0.64 lub nowszy.

- Konfigurator do eLDisp i eLDisp2 v0.72 - poprawiono obsługę portów COM
- Konfigurator do eLDisp i eLDisp2 v0.71 - dodano support dla eLDispa2 (działa zarówno z wersją 1 jak i 2), poprawiono współpracę z konwerterami USB/TTL na chipach CP21xx.
- Konfigurator do eLDisp'a v0.64 - poprawiono wyświetlanie i symulacje wartości MultiWii Debug


Lista zmian jest w każdej paczce z nowym softem - w pliku "whatsnew.txt"

==========================================================

OK, powoli zaczynam pisać co do czego.

Na początek fotka tylnej strony:
Obrazek

Znaczenie przycisków:

Tryb normalny:
1 na krótko - zmiana ekranu na następny
2 na krótko - zmiana ekranu na poprzedni
1 na długo - Wejście w przeglądanie rejestracji
2 na długo - Wejście w Menu
Oba na raz na długo - Zapamiętanie pozycji bazy i przełączanie pomiędzy wysokością n.p.m i względną.

Tryb przeglądania rejestracji:
1 - zobacz nowszy zapis (na długo szybkie przewijanie)
2 - zobacz starszy zapis (na długo szybkie przewijanie)
Oba na raz na długo - Wyjście z przeglądania, Wychodzi też automatycznie po 30 sekundach od ostatniego naciśnięcia klawisza.

Tryb Menu:
1 - Zmiana wartości (kierunek regulacji zmienia sie sam po 1 sekundzie od puszczenia przycisku 1 - mrugnie wybrana funkcja co oznacza zmianę kierunku, albo po dojściu do końca zakresu regulacji). Na długo - autorepetycja przycisku.
2 na krótko - zmiana pozycji Menu.
2 na długo - Wyjście z Menu.

Zwora oznaczona 3
Normalnie eLDisp może być zasilany napięciem od 4 do 16V i ma zabezpieczenie przed przypadkowym odwrotnym podłączeniem zasilania.
Zalutowanie zworki 3 umożliwia zasilanie eLDispa z napięcia 3.3V - np z za stabilizatora w eLeReSie.
UWAGA !, po zlutowaniu tej zworki eLDisp przestaje być odporny na odwrotne podłączenie zasilania, a podłączenie napięcia większego niż 4.5V może go uszkodzić. Egzemplarze w których zworka będzie lutowana nie podlegają gwarancji.

Pola oznaczone 4
Tutaj można podłączyć Buzzer który będzie potwierdzał przyciskanie przycisków, oraz będzie służył do odsłuchu akustycznego vario. Buzzer ma być BEZ GENERATORA, czyli taki co pstryka a nie piszczy po podłączeniu do bateryjki i powinien być podłączony szeregowo poprzez kondensator 1-4.7uF. Jeśli nie zamierzamy wykorzystywać akustycznego vario to buzzer jest zbędny, bo buzzer podłączony do nadajnika eLeReS'a potwierdza naciskanie klawiszy wyświetlacza.

Uwaga
Wersja oprogramowania 0.61 ma poprawione sterowanie buzzerem umożliwiające uzyskanie głośniejszego dźwięku. Aby to uzyskać należy podłączyć buzzer pomiędzy pad + pola 4 a pad oznaczony 5. Przy tym podłączeniu kondensator szeregowo z buzzerem jest zbędny, czyli nóżki buzzera podłączamy bezpośrednio do wyżej opisanych padów 4 i 5.

Zamontowanie w obudowie
Ponieważ sporo osób mnie pytało jak najsensowniej zrobić przyciski do obudowy to opiszę.
Na początek potrzebne są dwa małe kawałeczki dwustronnej taśmy klejącej, na którą mocujemy do metalowej ramki dwa kawałeczki tekstolitu lub innego materiału o grubości ok. 0.5-0.8mm. Staram się je dołączać do obudów. Wygląda to tak:
Obrazek

Teraz wkładamy toto do obudowy (po wcześniejszym oderwaniu folii zabezpieczającej z wyświetlacza). Czasami trzeba zaokrąglić dolne rogi płytki przy pomocy pilniczka.
Potem wkładamy w wycięcia właściwe przyciski i przesuwamy płytkę w stronę przycisków, tak aby tekstolit dotykał przycisków ale nie były one jeszcze naciśnięte. Przyciski pozyskuję z rozbiórki typowych mikroswitchów. Można też je zrobić z 3mm diod świecących po obcięciu nóżek, oraz skróceniu i spiłowaniu na płasko.
Obrazek

No i na koniec zakładamy drugą połówkę obudowy i skręcamy śrubkami zaczynając od tej strony gdzie są przyciski. No i tyle.

Na razie tyle... C.D.N.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Ostatnio zmieniony piątek 09 sty 2015, 00:20 przez miś, łącznie zmieniany 25 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 19 maja 2012, 13:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Obiecałem więcej zdjęć więc są.
Zaznaczam że nie są to zdjęcia gotowego wyświetlacza, tylko z prototypu, bo płytki nadal "się robią".

Start i menu:
Obrazek Obrazek

3 różne układy ekranu:
Obrazek Obrazek Obrazek

Podgląd rejestracji z loggera w wersji normal i PLUS.
Obrazek Obrazek

Na razie tyle :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 19 maja 2012, 17:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
piekne, moglbys podac jakie dokladnie wymiary ma powierzchnia widzialna wyswietlacza ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 19 maja 2012, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Cholo - jak będziesz się dalej tak "macał" na odległość z eLeReS'em i jego przydaśkami to sobie chyba żyły otworzę ;-)
Mógłbyś tak dla zasady pyknąć tekst :-) "okej turek zaczął - polak zrobił " :mrgreen: :lol: :-D 8-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 19 maja 2012, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
Rurek pisze:
Cholo - jak będziesz się dalej tak "macał" na odległość z eLeReS'em i jego przydaśkami to sobie chyba żyły otworzę ;-)
Mógłbyś tak dla zasady pyknąć tekst :-) "okej turek zaczął - polak zrobił " :mrgreen: :lol: :-D 8-)


okej turek zaczął - polak zrobił :mrgreen:
na razie nie wiem czy wejde w te lrsy bo kamerka horizonhd z foxtecha podobno tak sieje po 433mhz ze na chainlinku jest 1km zasiegu, a na 2.4 podobno nie ma wplywu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 20 maja 2012, 00:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Cholo. Wymiary zewnetrzne całości to 40x36mm, pole widoczne 32x22mm.
Wyświetlacz z Czarno-Białej Nokii, aby był dobrze widoczny na słońcu.
W obudowie 45x45mm mieści się idealnie :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 09:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1660
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Super Miesiek

jeszcze trochę i zrobisz aparaturę RC by Misiu dobrze się dzieje :-)

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 maja 2012, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
:mrgreen:
Poskładałem pierwszy gotowy prototyp. Jest dobrze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pobór prądu przez całość to tylko od 3.5mA (z wyłączonym podświetlaniem) do 15mA (podświetlanie na MAX), po środku jakieś 9mA.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 maja 2012, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Miś'iu a co to za kynarek na eLeReS'ie? Zasilanie do eLDisp'a ?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 maja 2012, 20:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 914
Lokalizacja: Manchester
Wiela Pan życzy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 maja 2012, 21:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9593
Lokalizacja: Mikoszewo
Cacuszko...

Panowie jestem pełen niesłabnącego podziwu dla ogromu włożonej w ten projekt pracy.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 maja 2012, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 19:08
Posty: 2091
Lokalizacja: Ropczyce/Podkarpacie
miś, ładnie ! :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 maja 2012, 22:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Rurek, ano zasilanie. Sprzed stabilizatora na eleresie, czyli wejściowe po diodzie zabezpieczającej (display ma swój stabilizator).
Można też display zmusić do pracy z 3.3V (zalutować zworkę widoczną obok złącza nad diodą), ale wtedy staje się nieodporny na odwrotne podłączenie zasilania, no i 5V też mu zaszkodzi na dłuższą metę).

Mzylla, jeszcze nie zrobiłem kalkulacji, ale z myślę że ok 80-90zł w wersji podstawowej, bez obudowy - taki jak na fotkach.

Na zlocie będe miał coś do obejrzenia i pomacania.
I jeszcze jedno. Jak wszystko dobrze pójdzie, to ziści się pomysł podsunięty mi przez jednego z użytkowników: do odbiornika eLeReS'a podłączamy czujnik baro (po i2c), do nadajnika display, do displaya głośniczek, i w tym momencie mamy oprócz displaya jeszcze variometr (np do szybowców) pokazujący szybkość wznoszenia/opadania, wysokość liczoną z baro oraz dźwiękowe vario.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 maja 2012, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9593
Lokalizacja: Mikoszewo
Cytuj:
jeszcze jedno. Jak wszystko dobrze pójdzie, to ziści się pomysł podsunięty mi przez jednego z użytkowników: do odbiornika eLeReS'a podłączamy czujnik baro (po i2c), do nadajnika display, do displaya głośniczek, i w tym momencie mamy oprócz displaya jeszcze variometr (np do szybowców) pokazujący szybkość wznoszenia/opadania, wysokość liczoną z baro oraz dźwiękowe vario.


Genialne...Nie tylko do szyboli ale też do kopterów gdzie nigdy nie widać dobrze czy się toto wznosi czy nie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 maja 2012, 17:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1025
Lokalizacja: Zamość i okolice
Wydaje się ,że wskazane by było na tym etapie chyba robić listę ;-)

(bo jak sie dowiedzą wszyscy to będzie kolejka jak za masłem w PRL)

To co Miś robić komitet kolejkowy :?:

Edit : Jakby co to ja 1 szt - przygarnę w każdej chwili ;-) .

_________________
Krzysiek


Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 maja 2012, 19:37 przez krzysztof21, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 446 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.