Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 26 wrz 2017, 06:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: QCZEK LRS
Post: piątek 01 wrz 2017, 08:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 740
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Hej,
Jakiś czas temu popełniłem LRS'a opartego o 1W modułu LORA za kilkanaście dolczasów.
Całość nie wymaga lutowania, niczego oprócz diody led, chociaż w sumie można się bez niej obejść :)

Obrazek

Obrazek

Podstawowe informacje:
[*]Działa dla pasm 433MHz oraz 868MHz
[*]Wsparcie dla CPPM, PXX, SBUS - 8 do 16 kanałow
[*]Wsparcie dla telemetrii, częściowa encapsulacja MAVLINKA - dostajemy informacje o położeniu modelu, RSSI, etc..
[*]Moc od 200 - 1000mW wybierana poprzez wartość jednego z kanału RC
[*]Teoretyczna czułość odbiornika -121dBm, a co ważniejsze dzięki modulacji LORA teoretyczna możliwość odbioru sygnału poniżej poziomu szumu (-7.5dB). Modulacja FSK wymaga sygnału kilka dB powyżej poziomu szumu.
[*]RSSI dostępne jako sygnał PWM, albo wstawiana jako wartość wybranego kanału RC, a także wsparcie dla lBeep
[*]Możliwość dowolnego wyboru częstotliwości (8 kanałów po których system sobie skacze)
[*]Parowanie urządzeń za pomocą 16 bitowego kodu

Więcej informacji po angielskiemu na stronie projektu
http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433mhz-1w-lora-rc-link/qczek-lrs-technical-specyfication/

oraz w wątku na RC groups
https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2837542-QCZEK-LRS-DIY-433MHz-1W-(30dBm)-LORA-RC-LINK-with-telemetry

Obudowa do wydrukowania dostępna tutaj
https://www.thingiverse.com/thing:2123310

A jak ktoś nie ma dostępu do drukarki to mogę mu druknąć za free :)

Jak coś to służę pomocą w budowie i uruchomieniu :)

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 01 wrz 2017, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 615
Lokalizacja: Kraków
Fajny pomysł, kiedyś też interesowałem się LORA i jej unikalną modulacją, ale odpuściłem sobie, więc tym bardziej gratuluję Ci zapału :-).

Korzystasz w lora połączenia p2p, czy jakoś bardziej raw'owo obsługujesz połączenie?

Jak się przekłada teoria na praktykę - czyli zasięg w locie, stabilność linku?

parę literówek:

qczek pisze:
http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433mhz-1w-lora-rc-link/qczek-lrs-technical-specyfication/

"spec_I_fication"

z http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433 ... ild-guide/
Cytuj:
Please remember that voltage hire then 5.5V will kill your LRS!.
- higher albo above ;-)

z http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433 ... -firmware/
Cytuj:
Device is locket, so you can’t read it and archive.
locked
Cytuj:
Of course if it’s not in settings mode, and PPM signal is not receded.
received

z http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-433 ... iguration/
Cytuj:
so you need to use serail terminal
serial
Cytuj:
indicating by slow blinking led
slowly


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 01 wrz 2017, 10:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 740
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
volender pisze:
Korzystasz w lora połączenia p2p, czy jakoś bardziej raw'owo obsługujesz połączenie?

Jak się przekłada teoria na praktykę - czyli zasięg w locie, stabilność linku?



Całkiem RAWowo jest to obsługiwane, nie korzystam z żadnych lora wan, itp itd...
Z moich obserwacji na najmniejszej mocy na odległości >10 km pojedyncze ( mniej niż 10 w trakcie całego lotu) nieodebrane pakiety, jednak nie na tyle aby włączyć fs który uaktywniał się po 2s zaniku transmisji.

Dzięki za wskazanie literówek :)

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 01 wrz 2017, 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 333
Lokalizacja: Warszawa
Super! Gratuluje projektu.
Chętnie bym wyprobowal tylko nie mam linkera.
Jak zakupie moduły może sie uśmiechnę o flashowanie.
Masz jakiś poc w postaci filmiku czy śladu GPS z rssi? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 01 wrz 2017, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 740
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
MorF pisze:
Super! Gratuluje projektu.
Chętnie bym wyprobowal tylko nie mam linkera.

Linkera nie musisz mieć, program jest dostepny gotowy do wgrania, musisz mieć tylko programator za 21 PLN :)
https://kamami.pl/stm32/559856-programa ... -stm8.html

MorF pisze:
Jak zakupie moduły może sie uśmiechnę o flashowanie.

Nie ma problema
MorF pisze:
Masz jakiś poc w postaci filmiku czy śladu GPS z rssi? :)


Tutaj jest jak blejzyk lata sobie z moim LRS'em
https://youtu.be/4xRfQdlUPYY

A tutaj masz RSSI na 5km
http://qczek.beyondrc.com/rssi-checked-at-5km-distance/

Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 01 wrz 2017, 18:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1678
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
qczek pisze:
Linkera nie musisz mieć, program jest dostepny gotowy do wgrania, musisz mieć tylko programator za 21 PLN :)
https://kamami.pl/stm32/559856-programa ... -stm8.html


Ten podejdzie?
https://pl.aliexpress.com/item/Free-Sho ... 38822.html

Moduły kupowałeś z eBay?
http://www.ebay.com/itm/SX1278-SX1276-4 ... 1992680344

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 01 wrz 2017, 19:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 740
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
mkrawcz1 pisze:
qczek pisze:
Linkera nie musisz mieć, program jest dostepny gotowy do wgrania, musisz mieć tylko programator za 21 PLN :)
https://kamami.pl/stm32/559856-programa ... -stm8.html


Ten podejdzie?
https://pl.aliexpress.com/item/Free-Sho ... 38822.html

Moduły kupowałeś z eBay?
http://www.ebay.com/itm/SX1278-SX1276-4 ... 1992680344
Tak programator i moduły są ok ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 02 wrz 2017, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1336
Lokalizacja: Schwerin


Gratuluję projektu.
Czyżby mała rewolucja w linkach rc?
Programator już zakupiłem ale mam problem z wybraniem modułu.
Na ali po 15$ są te z linku E32-TTL-1W.
Są także dostepne 31 i 45.
Są też takie
https://www.aliexpress.com/item/WLK01S7 ... 92002.html

Tak naprawdę modułów na tym scalaku jest kilka. Czy do wszystkich typów można wgrać twoje oprogramowanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 02 wrz 2017, 11:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 740
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Gratuluję projektu.
Czyżby mała rewolucja w linkach rc?
Programator już zakupiłem ale mam problem z wybraniem modułu.
Na ali po 15$ są te z linku E32-TTL-1W.
Są także dostepne 31 i 45.
Są też takie
https://www.aliexpress.com/item/WLK01S7 ... 92002.html

Tak naprawdę modułów na tym scalaku jest kilka. Czy do wszystkich typów można wgrać twoje oprogramowanie?
Hej
Co do modułów to muszą być identyczne jak wymienione na stronie projekt odpowiednio dla 433 i 868MHz. To że moduł ma ten sam chip RF nie znaczy że jest taki sam. Dochodzi sterowanie PA LNA źródłami zasilania itp itd które są różne dla różnych modułów.
Co do pytania kolegi które dostałem na priva, to wersja 868MHz nie była testowana na większe odległości więc nie wypowiem się czy warto zamiast 433...
Co do kupna na ebay czy Ali to kupowałem zawsze od sprzedawcy "ebyte" czyli producenta i zawsze było ok. Ktoś chyba na RC Groups dostał jakieś spalone albo sam spalił moduły od innego sprzedawcy... Trzeba by poszukać w wątku...
Należy też uważać z programowaniem i ogólnie zpodłączaniem zasilania... Wersję 433 i 868 maja odwrotnie zlokalizowane piny do programowania... Chwila nieuwagi i sam spaliłem jeden moduł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 03 wrz 2017, 00:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1115
Lokalizacja: Lubelskie
Chętnie bym zanabył gotowca na 868MHz zamiast rodzimego LRS, anteny połowę mniejsze, a zasięg i tak wystarczający ;)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 03 wrz 2017, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 740
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Głuś pisze:
Chętnie bym zanabył gotowca na 868MHz zamiast rodzimego LRS, anteny połowę mniejsze, a zasięg i tak wystarczający ;)
Gotowców nie diluje ale mogę Ci wgrać firmware i druknąć obudowę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 wrz 2017, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1336
Lokalizacja: Schwerin


I jestem mile zaskoczony.

Poprosiłem o wydrukowanie obudowy i już ją mam w domu.
Oprócz samej obudowy otrzymałem jeszcze mikrowłącznik i złącze. Kolejna miła niespodzianka.
A wszystko za free.....
THX.

Obrazek

Czy na tym etapie można mieć już "koncert życzeń" co do funkcjonalności oprogramowania?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 wrz 2017, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 740
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Czy na tym etapie można mieć już "koncert życzeń" co do funkcjonalności oprogramowania?

Życzenia można mieć zawsze :)
Problem jest taki, że MCU w tym module ma tylko 2kB ramu i 16kB flasha, i generalnie, po ostatniej optymalizacji mam zaledwie 200 bytów wolnego flasha ;). Więc może różnie być...
No i aktualnie siadłem wczoraj aby napisać jakaś aplikacje na PC do konfiguracji...

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 10 wrz 2017, 12:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 615
Lokalizacja: Warszawa
Kibicuje projektowi szukam jakiegoś dobrego linku do nowego projektu ...

_________________
Skrzydła .... 600 mm .... 1000 mm .... 2000 mm ... :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 10 wrz 2017, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 740
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Bihtus pisze:
Kibicuje projektowi szukam jakiegoś dobrego linku do nowego projektu ...

To nie szukaj już ;)
Właśnie kończę konfigurator jakiś z ładnym GUI na PC ;)
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.