Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 paź 2019, 21:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3082 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 202, 203, 204, 205, 206  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 27 maja 2019, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1053
Lokalizacja: Legnica
Ogólnie jak dla mnie funkcja mocno do poprawy.. Bezpieczne dla latadeł są tylko najmniejsze kąty schodzenia bo inaczej często kończy się to gwiazdą śmierci, a jeśli nie latamy szybowcopodobnym modelem kończy się to przedczesnym odłączeniem silnika i lądowaniem dużo przed punktem. A 2 to nawrót na auto do podejścia do lądowania, przy niskich kątach podejścia jest na tak niskiej wysokości że będąc 200m od budynku który ma może 15m wysokości przeleciał z max 2m nad nim. Przydała by się funkcja określająca na jakiej wysokości i analogicznie odległości od pasa ma robić nawrót na ścieżkę podejścia..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 maja 2019, 06:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 21
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kolego Baqsthc proszę zwrócić uwagę na wysokość realizacji funkcji proponowanej ( 50 centymetrów nad ziemią). Nim funkcja doprowadzi do lotu poziomego wskutek zwiększenia kąta natarcia model opadnie jeszcze ze 20-30 cm. Do fpv mam FX-79 Buffalo i ląduję tak jak to jest zalecane : czyli nad lotniskiem tuż przed doziemieniem płynnie podnoszę nos modelu. Bardzo to przypomina lądowanie prawdziwego samolotu. Tuż przed doziemieniem OSD pokazuje +5 st . Jest to w pełni wykonalne bez wspomagania stabilizacji. ( NO w sumie u nas na lotnisku na 10 latających tylko ja zadaję sobie ten trud).

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 cze 2019, 13:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3487
Lokalizacja: Strefa G
Czy mogę podpiąć do złącz serwowych zasilanie z zewnętrznego beca oraz zasilanie z beca regulatora ? Chodzi o zdublowanie zasilania. Jak padnie zewnętrzny bec to zasilanie nadal jest z beca z regulatora.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 cze 2019, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 965
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
Czy mogę podpiąć do złącz serwowych zasilanie z zewnętrznego beca oraz zasilanie z beca regulatora ? Chodzi o zdublowanie zasilania. Jak padnie zewnętrzny bec to zasilanie nadal jest z beca z regulatora.

Generalnie tak. W praktyce czasami regulatory nie współpracują dobrze ze sobą i wtedy grzeją się bo jeden próbuje stabilizować pracę drugiego. Żeby tego uniknąć łączy się je przez diody schottkego zaprojektowane na odpowiednio duży prąd (najlepiej >= 3A), tak aby prąd wychodził z BECa przez diodę, ale już się nie cofał do niego. Można kupić albo wymontować ze złomu komputerowego takie kilkuamperowe diody w obudowie tranzystora mocy, gdzie w środku są dwie diody połączone katodami. Wtedy oba BECe łączysz do anod a wspólną katodę dajesz na AP.
W takim układzie prąd brany jest z tego BECa, który daje wyższe napięcie a dopiero gdy napięcie przysiądzie mu pod obciążeniem, albo skończy mu się prąd na wejściu to zaczyna przewodzić druga dioda.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 cze 2019, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3487
Lokalizacja: Strefa G
Czy taka dioda 5A będzie okey, chcę ją dać tylko na bec z regulatora?

https://www.tme.eu/pl/details/sb5100/di ... 1sEALw_wcB

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 cze 2019, 13:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 965
Lokalizacja: Warszawa
Będzie dobra. Oczywiście każdy BEC musi mieć swoją.
Ewentualnie jeżeli masz jakiś zezłomowany zasilacz od PC, to prawie na pewno siedzą tam takie podwójne, takie jak te: https://www.tme.eu/pl/katalog/diody-sch ... 1497057%3B

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 cze 2019, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3487
Lokalizacja: Strefa G
Czyli zewnętrzny BEC muszę podłączyć przez tą diodę i wbudowany w regulator bec też przez drugą diodę ? Nie mogę zewnętrznego beca podłączyć bezpośrednio do AP a BEC z regulatora właśnie przez diodę? Na zewnętrznym becu ustawiłbym 6V a bec z regulatora 5V. Kiedy zasilanie z zewnętrznego beca pada wtedy prąd zaczyna płynąć z beca regulatora ?

zas ap.png
zas ap.png [ 9.91 KiB | Przeglądany 2835 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 cze 2019, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 965
Lokalizacja: Warszawa
Najlepiej będzie jeżeli przećwiczysz jedyną potencjalnie niebezpieczną sytuację, czyli tą w której BEC 5V z ESC ma zasilanie a zewnętrzny 6V nie ma ale ma podane na wyjściu 5V. Sprawdź czy nie będą się grzały. Najlepiej podłączyć i trzymać w ręku po to aby wyczuć ewentualny wzrost temperatury każdego z nich. Najprawdopodobniej nic nie będzie się działo, ale lepiej być zaskoczonym na spokojnie w domu niż na lotnisku.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 cze 2019, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3487
Lokalizacja: Strefa G
Dzięki, jednak poszukam polecanej przez Ciebie diody z zasilacza komputerowego.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 cze 2019, 09:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 174
Lokalizacja: Gdańsk
W dokumentacji od pixa jest opisany ten sposob dodatkowego zasilania
http://ardupilot.org/copter/docs/common ... xhawk.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 lip 2019, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 501
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Zbig pisze:
Sprawa jest bardzo prosta:

1. Konfigurujemy aparaturę (nadajnik) tak, jakbyśmy latali bez autopilota. Ustawiamy wszystkie miksery, rewersy itd.
Możemy sobie nawet oblatać model bez autopilota, albo z autopilotem w trybie OFF (manual), bo AP w tym trybie w ogóle nie ingeruje w sygnały sterujące, tylko je przekazuje z odbiornika na serwa.

2. następnie idziemy do OSD menu->Autopilot->miksery->Kreator ustawień i wykonujemy polecenia kreatora. To "uczy" autopilota jakie są miksery i rewersy w aparaturze (nadajniku). System automatycznie rozpozna czy to usterzenia klasyczne, latające skrzydło czy usterzenie Rudlickiego (V-ka). Po tym możemy już latać w trybie STAB i AUTO.

No i rzeczywiście manuale są lekko "przeterminowane" :-( Zrobiłem stosowną poprawkę do przyszłej wersji.


Wszystko sobie ładnie poustawiałem i jest OK, ale mam dodatkowe pytanko - podczas konfiguracji wszystkie drążki powinny być na "0" a co z drążkiem gazu, też "0" czy minimum? Nidzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanko, wiec zadaję je u źródła.

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 lip 2019, 14:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1860
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
minimum


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 lip 2019, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 501
Lokalizacja: Okolica Koszalina
zbipok pisze:
minimum


Tak przypuszczałem, ale zapytnąć dla pewności zawsze można ;-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 lip 2019, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2207
Lokalizacja: Warszawa
Tak naprawdę to gaz jest bez znaczenia (dla elektryków, gdy jest wyłączony trym gazu), ale lepiej na minimum, żeby silnik się nie kręcił :-).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 sie 2019, 07:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 501
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Zbig pisze:
... ale lepiej na minimum, żeby silnik się nie kręcił :-).


Jasne, a jak już jestem przy głosie - Kreator to świetna sprawa czyli, szybko łatwo i przyjemnie :-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3082 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 202, 203, 204, 205, 206  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.