Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 11:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3046 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 200, 201, 202, 203, 204  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 22 wrz 2018, 16:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Piotrze, podeślę płytki i gps'a do Ciebie w celu weryfikacji tego barometru i czy w ogóle ten egzemplarz nadaje się do dalszego użytku.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 wrz 2018, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
Piotrze, podeślę płytki i gps'a do Ciebie w celu weryfikacji tego barometru i czy w ogóle ten egzemplarz nadaje się do dalszego użytku.

Jasne. Adres znasz.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 paź 2018, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
toretto, leciałeś na eLeReS'ie?
Jeśli tak, to jaki moduł nadawczy (max czy mod)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 paź 2018, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Rufio pisze:
toretto, leciałeś na eLeReS'ie?
Jeśli tak, to jaki moduł nadawczy (max czy mod)?



Na eleresie ale ani nie mod ani nie max ;)

mała płytka 100mW.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
1. Mając ustawione źródło wysokości -barometr, domyślam się, że w przypadku awarii tego elementu, AP nie będzie działał poprawnie ? Na tryb stable i off ma to wpływ ? Jak to wygląda ?

2. Mając podłączone serwo pan od pantilta pod wyjście AP -serwo kierunku co mogło być powodem samoczynnego obrotu tego serwa ponad jego zakres ?

Odbiornik z AP miałem spięty po ppm'ie i dalej sygnał z AP na serwa.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 11:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
1. Mając ustawione źródło wysokości -barometr, domyślam się, że w przypadku awarii tego elementu, AP nie będzie działał poprawnie ? Na tryb stable i off ma to wpływ ? Jak to wygląda ?

Barometr jest używany jako wysokościomierz, wiec jest wykorzystywany w trybie AUTO, natomiast w STAB i w OFF na pewno nie jest używany (tyle co do wariometru i wyświetlania).

toretto1995 pisze:
2. Mając podłączone serwo pan od pantilta pod wyjście AP -serwo kierunku co mogło być powodem samoczynnego obrotu tego serwa ponad jego zakres ?
Odbiornik z AP miałem spięty po ppm'ie i dalej sygnał z AP na serwa.

Tutaj jest szeregowe połączenie 2 urządzeń: odbiornika i AP pracującego jako dekoder. Awaria każdego z nich może dać taki efekt.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Hmm czyli w sytuacji przerwania połączenia odbiornika z AP, AP nie przełączy się w tryb AUTO i nie wróci do bazy ? Pytanie co zrobi ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Przełączy się w FS i wróci, po to jest AP.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
No to można założyć, że awaria odbiornika odpada tym bardziej, że na stole po kraksie działa.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
W przypadku awarii czujnika na płytce AP nie możemy zagwarantować poprawnej pracy autopilota.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Nie bez powodu zapytałem o eLeReSa - istnieje szansa, że ktoś przez przypadek lub tez i nie, ma taką samą sygnaturę.
Jeśli z kimś w okolicy wspieraliście się w ustawieniach eLeReSa, to mogło dojść do uspójnienia sygnatury.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Nie ma szans by ktoś miał sygnaturę taką jak ja. No chyba, że ma taką samą końcówkę peselu i identyczne 1 litery członków rodziny :-)

Przepuszczam, że ta awaria czujnika kompletnie ogłupiła autopilota i stąd te skakania po ekranach, zmiana parametrów i dziwne wychyły serw.

Nie wiało też mocno by podejrzewać spalenie beca od obciążenia.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 paź 2018, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 526
Lokalizacja: łódzkie
Rufio pisze:
istnieje szansa, że ktoś przez przypadek lub tez i nie, ma taką samą sygnaturę


Mając takie same sygnatury na dwóch włączonych w tym samym czasie "eleresach" nie ma szans na przechwycenie modelu chyba, że:
- Damian wyłączyłby aparaturę wtedy eleres zbinduje się automatycznie z tą drugą (z taką samą sygnaturą) a Damian powtórnie włączając nadajnik nie ma już szansy na sterowanie modelem chyba, że ta druga zostanie wyłączona..;
- lecąc do odciny akurat ktoś lata (70km od niego właśnie przypadkiem w tej okolicy) na "eleresie" z taką samą sygnaturą a Damian miałby koniec zasięgu i wtedy nastąpi przechwycenie lub jak kto woli zbindowanie z tą drugą. Taka sytuacja jest wielce mało prawdopodobna...
Sytuacja z dwiema takimi samymi sygnaturami została kiedyś przetestowana przez nas jak HIRO leciał do odciny wideo a my przechwytywaliśmy jego model bodajże na 70km i bezpiecznie nim lądowaliśmy.. :mrgreen:
Ale to stare dzieje... ;-)

_________________
Turnigy 9XR, RengeLink, GS,OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Patch ,DX201, TwinStar II, SW 1880, BEVRC PV700, 19"LCD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 paź 2018, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:

Przepuszczam, że ta awaria czujnika kompletnie ogłupiła autopilota i stąd te skakania po ekranach, zmiana parametrów i dziwne wychyły serw.

Nie wiało też mocno by podejrzewać spalenie beca od obciążenia.



To jest o tyle dziwne, że cała obsługa RC jest zorganizowana na przerwaniach z najwyższym priorytetem, więc nawet problemy z obsługą czujnika na płytce (problem i timeout na szynie komunikacyjnej) nie powinno spowodować problemów o odbiorem sygnałów RC i wysyłaniem ich na wyjście.
Ale problemy z zasilaniem (UBEC-em) mogłyby spowodować takie problemy :(.
Co to za UBEC? Czy sprawdzałeś jakie daje napięcie pod obciążeniem? Czy serwa są sprawne (czy ich elektronika nie uległa spaleniu)?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 paź 2018, 11:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
UBEC mam taki:

https://hobbyking.com/en_us/turnigy-3a- ... ction.html


Serwa działają poprawnie, Ubec'a nie sprawdzałem pod obciążeniem ale jeszcze dzisiaj to sprawdzę.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3046 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 200, 201, 202, 203, 204  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.