Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 15 paź 2018, 12:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3046 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 20 lip 2018, 14:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 paź 2010, 05:45
Posty: 94
Lokalizacja: Pszów
sygnał rssi podłączyłem do gniazda odb w osd, zasilanie sygnał i masę pozostawiłem w złączu autopilota, czy tak może zostać? Filtr RC dla wyjścia sygnału rssi ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
MrFugazi pisze:
sygnał rssi podłączyłem do gniazda odb w osd, zasilanie sygnał i masę pozostawiłem w złączu autopilota, czy tak może zostać?

Jeżeli odbiornik ma połączenie masy z OSD to może tok zostać. RSSI można również podłączyć do AP. Płytka AP tylko pracuje jako przejściówka, nie modyfikuje sygnału.

MrFugazi pisze:
Filtr RC dla wyjścia sygnału rssi ?

Między odbiornikiem a OSD: odbiornik -> opornik -> kondensator -> OSD.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 lip 2018, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Zbig pisze:
Rufio pisze:
Zbig pisze:
(...) Dla steru kierunku w Vce w menu jest napisane aby zostawić w neutrum i zatwierdzić.


W menu jest napisane, żeby dla DELTY pozostawić ster kierunku w neutrum, nie dla V-ki!

Dla V-ki wychylasz SK i dzięki temu ją prawidłowo rozpoznaje. Oczywiście jak masz prawidłowo przypisane kanały w autopilocie.

No i brawo dla mnie :-(
Dobrze, że choć wiedziałem co ustawiałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 16:22 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Co oznacza kod E08 wyświetlany na przemian z STAB ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 16:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
Co oznacza kod E08 wyświetlany na przemian z STAB ?

To jest kod błędu ciśnieniomierza. Jeszcze nie naprawiałem takiej usterki, ale najprawdopodobniej czujnik ciśnienia w AP wymaga wymiany.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 wrz 2018, 15:04 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Raczej w tym modelu już nic nie wymienię :-(

W niedzielę wybrałem się na lot do odciny video albo RC. Będąc na 67 km wyświetlił się ten napis E08 przemiennie ze STAB, podczas tego wysokościomierz pokazywał, że wznoszę się z prędkością 99m/s a po chwili, że z taką opadam. Zacząłem zawracać i po raz kolejny pokazał się ten kod a 5 sekund po tym kamerka od pantilta obróciła się o 360 stopni w lewo a następnie o jakieś 100 stopni w lewo, włączyło się menu OSD tam gdzie zapisuje się bazę i można zmieniać różne opcje, OSD zaczęła skakać po nim, zmieniać losowe parametry. Zero reakcji na drążki, model leciał do bazy i zaczął robić beczki, raz w dół, raz w górę obniżając lot. Szybko straciłem zasięg video bo na takiej odległości był już kaszaniasty. Zebrałem bazę, wpisałem koordynaty i pojechałem na wycieczkę poszukiwawczą. Model znalazłem ale nie odzyskałem. Być może wisi sobie na linii wysokiego napięcia do dzisiaj :-?

Zgłosiłem ten fakt pogotowiu energetycznemu i mieli go ściągnąć ale nie mam informacji. Jak będę coś wiedział to dam znać ile kosztuje przyjemność ściągnięcia czegokolwiek z takiej linii :-|

Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 wrz 2018, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 247
Lokalizacja: Ustroń
toretto1995 pisze:
Raczej w tym modelu już nic nie wymienię :-(


Toretto współczuję :-/ daj znać bo może jednak odzyskasz swój model.

Ten sezon jest jakiś pechowy...

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 wrz 2018, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
Toretto, jest mi bardzo przykro z powodu tej awarii i utraty modelu. Widzę tu 2 problemy: jeden z czujnikiem ciśnienia a drugi ze sterowaniem RC. Jak miałeś podłączony pan-tilt? Bezpośrednio równolegle z odbiornika, czy szeregowo z odbiornika przez AP i stąd równolegle do serw?
Mogę sobie wyobrazić że uszkodzony czujnik ciśnienia zablokuje magistralę I2C i magnetometr, w wyniku czego przestanie działać stabilizacja ale nie powinien wpływać na sterowanie RC. Myślę nad wspólnym mianownikiem obu problemów ido głowy przychodzi mi jedynie zasilanie np. przegrzanie BECa.
Gdyby udało się odzyskać model to trzeba będzie zrobić śledztwo. Do mnie dociera pewnie niewiele komunikatów, ale jeszcze nikt nie skarżył mi się na E08.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 wrz 2018, 18:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 353
Lokalizacja: Warszawa
Toretto, poleciałeś modelem "do odciny video albo RC" wiedząc, że pojawiał się wcześniej błąd w autopilocie ? Trochę to chyba nie najlepszy pomysł. Mimo wszystko współczuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 wrz 2018, 01:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1201
Lokalizacja: łęczyca
Obrazek dawno temu moja pianka też wybrała lądowanie na drutach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 wrz 2018, 15:04 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
analogowy pisze:
Toretto, poleciałeś modelem "do odciny video albo RC" wiedząc, że pojawiał się wcześniej błąd w autopilocie ? Trochę to chyba nie najlepszy pomysł. Mimo wszystko współczuję.



toretto1995 pisze:
Będąc na 67 km wyświetlił się ten napis E08 przemiennie ze STAB...


Gdyby ten błąd występował przed lotem to nie oderwalbym się na 2 metry ;)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 wrz 2018, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2151
Lokalizacja: Warszawa
Przykra sprawa.
Jak masz nagranie video z tym błędem na ekranie, to podeślij. Logiem z GS też nie pogardzę.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 wrz 2018, 06:22 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Niestety nie dysponuję ani video ani logami z gs. W weekend odbiorę model to może coś się okaże...

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 wrz 2018, 07:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3029
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
Niestety nie dysponuję ani video ani logami z gs.

Latasz bez gs, czy nie włożyłeś karty :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 wrz 2018, 07:30 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Nie włożyłem karty

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3046 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.