Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Autopilot by Zbig & Pitlab
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=9340
Strona 191 z 195

Autor:  NeXuS [ środa 11 sty 2017, 16:50 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Ok. A jak z grubsza AP dobiera wynikowy ciag w dynamicznym? Wiem, ze wychodzi cos pomiedzy
Min v gps a ograniczeniem max throttle, ale co?

Autor:  jelcyn [ środa 11 sty 2017, 17:29 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Gazem reguluje wysokość lotu.

Autor:  Zbig [ środa 11 sty 2017, 19:32 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

W locie ustalonym jest to minimalna wartość niezbędna do utrzymania wysokości lotu.

Autor:  Skipper [ niedziela 29 sty 2017, 10:04 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Chyba jest bug w AP 2.50a albo ja czegoś nie wiem :-)

Mam w FPV Device Manager na wejsciu przez CPPM na in 1 na kanale 5 Ail2 pokazuje 1520 a na wyściu na kanale 5 -> 1440 (tak samo jak kanał #1). Przy trymowaniu kanału 5 nic się nie dzieje. Przy trymowaniu kanału 1 (Ailrone) kanał 5 pokazuje to samo. Sprawdziłem na dwóch róznych AP. Jest to samo. Zrobiłem downgarde do 2.22 (taki akurat miałem pod ręką) i wszystko jest poprawnie - trymery działają zgodnie z oczekiwaniami i kanały są rozdzielone. Powrót do 2.50 i 2.50a i jest to samo - kanał 5 na wyjściu pokazuje to samo co jedynka.

EDIT: w wersji 2.4 też jest OK i kanały działają osobno.

EDIT2: Sprawdziłem też ver. 252beta1 - jest to samo - na OUT - ch 5 "bierze" sygnał z ch 1.

Autor:  Zbig [ niedziela 29 sty 2017, 11:26 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

A jak masz ustawiony typ modelu? (autopilot->mixers->manual setup), bo jeśli "lotki na jednym kanale RC" to wszystko jest OK, autopilot działa jak splitter "Y" na obydwa wyjścia 1 i 5.

Autor:  Skipper [ niedziela 29 sty 2017, 12:20 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Oczywiście masz rację! :-) Było "lotki na jednym kanale" - po ustawieniu na dwa kanały wszystko działa jak trzeba. W wersji 2.4 to ustawienie najwidoczniej nie działało jak trzeba bo przy ustawieniu "lotki na jednym kanale" Ch #5 działał niezależnie.

Serdeczne dzięki za pomoc :-)

Autor:  wladek77 [ czwartek 09 lut 2017, 23:10 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Witam. Jakie macie ustawienia autopilota dla skywalkera, na standardowych ustawieniach mam problem z kierunkiem powrotu do bazy w rth.
Nie wiem czy to jest wina zakłóceń w instalacji czy w ustawieniach:-)

Autor:  zbipok [ piątek 10 lut 2017, 07:54 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Standardowe ustawienia wystarczą, opis: " mam problem z kierunkiem powrotu" jest zbyt ogólny.
Najlepiej jest analizować na nagraniu video.

Autor:  Skipper [ piątek 10 lut 2017, 07:57 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

wladek77 pisze:
Witam. Jakie macie ustawienia autopilota dla skywalkera, na standardowych ustawieniach mam problem z kierunkiem powrotu do bazy w rth.
Nie wiem czy to jest wina zakłóceń w instalacji czy w ustawieniach:-)


Daj znać to się umówimy i polatamy razem to się zdiagnozuje.

Autor:  Mogway [ piątek 17 lut 2017, 11:52 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Dosyć niepokojące zachowanie AP:

-AP-OSD najnowszy soft.
-eleres >SBUS

załaczenie baterii na wyłaczonym RC TX powoduje odpalenie silników (brak Fixa GPS).

Czy to jakiś znany problem ? bo kiedyś coś czytałem że się tak dzieję ale nie moge namierzyć rozwiązania.

Pytanie z innej beczki:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?

"RC" wyświetla się tylko wtedy kiedy odłaczę zasilanie od RX RC.

Autor:  jelcyn [ piątek 17 lut 2017, 15:20 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Mogway pisze:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?
Zależy jak sobie skonfigurowałeś. Zazwyczaj ustawia się tak aby po wyłączeniu RC TX, AP przeszedł w tryb "AUTO".

Autor:  Zbig [ piątek 17 lut 2017, 21:29 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Mogway pisze:
Dosyć niepokojące zachowanie AP:

-AP-OSD najnowszy soft.
-eleres >SBUS

załaczenie baterii na wyłaczonym RC TX powoduje odpalenie silników (brak Fixa GPS).

Czy to jakiś znany problem ? bo kiedyś coś czytałem że się tak dzieję ale nie moge namierzyć rozwiązania.

Pytanie z innej beczki:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?

"RC" wyświetla się tylko wtedy kiedy odłaczę zasilanie od RX RC.



1. Nic takiego nie powinno się zdarzyć. Dopóki autopilot nie odbierze danych z odbiornika, to wyjścia są w ogóle wyłączone (nie generują żadnego sygnału).
Gdy autopilot odbierze sygnał z odbiornika, to zrobi co mu odbiornik podyktuje. Sprawdź po prostu jak masz ustawiony failsafe w odbiorniku i co on wysyła, gdy nie ma właczonego nadajnika (sprawdź w FPV_managerze - podłacz autopilot pod USB).

2. Dopóki odbiornik wysyła sygnał do autopilota to nic się nie wyświetla, po prostu autopilot przechodzi do trybu wymuszonego przez failsafe w odbiorniku.
Tylko gdy był i zniknął sygnał z odbiornika, to pojawi się "-RC"

Autor:  Mogway [ piątek 17 lut 2017, 22:31 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Czy nie jest tak ze w SBUS jest przesylana informacja ze jest brak sygnału RC i co za tym idze AP rozpoznaje ten stan i wrzuca RTH ? Czy AP bazuje na tym że FS w RX RC ustawia AUTO RTH zgodnie z zaprogramowanym stanem kanału w FS ?

Autor:  Zbig [ sobota 18 lut 2017, 15:08 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Autopilot traktuje SBUS tak samo jak CPPM i nie bada flagi failsafe dla SBUS. Ważne jest to, jaki stan kanałów wysyła odbiornik RC.

Autor:  wladek77 [ sobota 04 mar 2017, 20:49 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Dzisiaj latałem swoim SW1900 i niestety ale nie wszystko działa jak należy, a mianowicie jak model leci swobodnie bez gazu opada bardzo powoli, przełączenie trybu stabil na off nie powoduje żadnych zmian w locie modelu więc uważam że model jest poprawnie wyważony. Po dodaniu gazu na max model spokojnie wznosi się po zmianie drążka gazu na min. model delikatnie opada tutaj muszę poprawić kąt zamocowania silnika. Wszystko jest ok tryb hold też działa ale niestety po przełączeniu w tryb RTH model zawraca w kierunku na bazę i kontynuuje obrót dalej zataczając następne koło, model praktycznie na tej samej wysokości. W ustawieniach kierunku GPS. Teraz zobaczyłem że mam opcję z nawiasu (autopilot->miksery->mikser lotki–kierunek ustawiamy na 50) ustawioną na "0" czy to może być przyczyna takie zachowania modelu? Dodam że kierunek wyświetlany w osd jest poprawny i ikona pokazująca model względem bazy też pokazuje poprawnie.

Strona 191 z 195 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/