Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Autopilot by Zbig & Pitlab
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=9340
Strona 191 z 191

Autor:  NeXuS [ środa 11 sty 2017, 16:50 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Ok. A jak z grubsza AP dobiera wynikowy ciag w dynamicznym? Wiem, ze wychodzi cos pomiedzy
Min v gps a ograniczeniem max throttle, ale co?

Autor:  jelcyn [ środa 11 sty 2017, 17:29 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Gazem reguluje wysokość lotu.

Autor:  Zbig [ środa 11 sty 2017, 19:32 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

W locie ustalonym jest to minimalna wartość niezbędna do utrzymania wysokości lotu.

Autor:  Skipper [ niedziela 29 sty 2017, 10:04 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Chyba jest bug w AP 2.50a albo ja czegoś nie wiem :-)

Mam w FPV Device Manager na wejsciu przez CPPM na in 1 na kanale 5 Ail2 pokazuje 1520 a na wyściu na kanale 5 -> 1440 (tak samo jak kanał #1). Przy trymowaniu kanału 5 nic się nie dzieje. Przy trymowaniu kanału 1 (Ailrone) kanał 5 pokazuje to samo. Sprawdziłem na dwóch róznych AP. Jest to samo. Zrobiłem downgarde do 2.22 (taki akurat miałem pod ręką) i wszystko jest poprawnie - trymery działają zgodnie z oczekiwaniami i kanały są rozdzielone. Powrót do 2.50 i 2.50a i jest to samo - kanał 5 na wyjściu pokazuje to samo co jedynka.

EDIT: w wersji 2.4 też jest OK i kanały działają osobno.

EDIT2: Sprawdziłem też ver. 252beta1 - jest to samo - na OUT - ch 5 "bierze" sygnał z ch 1.

Autor:  Zbig [ niedziela 29 sty 2017, 11:26 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

A jak masz ustawiony typ modelu? (autopilot->mixers->manual setup), bo jeśli "lotki na jednym kanale RC" to wszystko jest OK, autopilot działa jak splitter "Y" na obydwa wyjścia 1 i 5.

Autor:  Skipper [ niedziela 29 sty 2017, 12:20 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Oczywiście masz rację! :-) Było "lotki na jednym kanale" - po ustawieniu na dwa kanały wszystko działa jak trzeba. W wersji 2.4 to ustawienie najwidoczniej nie działało jak trzeba bo przy ustawieniu "lotki na jednym kanale" Ch #5 działał niezależnie.

Serdeczne dzięki za pomoc :-)

Autor:  wladek77 [ czwartek 09 lut 2017, 23:10 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Witam. Jakie macie ustawienia autopilota dla skywalkera, na standardowych ustawieniach mam problem z kierunkiem powrotu do bazy w rth.
Nie wiem czy to jest wina zakłóceń w instalacji czy w ustawieniach:-)

Autor:  zbipok [ piątek 10 lut 2017, 07:54 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Standardowe ustawienia wystarczą, opis: " mam problem z kierunkiem powrotu" jest zbyt ogólny.
Najlepiej jest analizować na nagraniu video.

Autor:  Skipper [ piątek 10 lut 2017, 07:57 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

wladek77 pisze:
Witam. Jakie macie ustawienia autopilota dla skywalkera, na standardowych ustawieniach mam problem z kierunkiem powrotu do bazy w rth.
Nie wiem czy to jest wina zakłóceń w instalacji czy w ustawieniach:-)


Daj znać to się umówimy i polatamy razem to się zdiagnozuje.

Autor:  Mogway [ piątek 17 lut 2017, 11:52 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Dosyć niepokojące zachowanie AP:

-AP-OSD najnowszy soft.
-eleres >SBUS

załaczenie baterii na wyłaczonym RC TX powoduje odpalenie silników (brak Fixa GPS).

Czy to jakiś znany problem ? bo kiedyś coś czytałem że się tak dzieję ale nie moge namierzyć rozwiązania.

Pytanie z innej beczki:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?

"RC" wyświetla się tylko wtedy kiedy odłaczę zasilanie od RX RC.

Autor:  jelcyn [ piątek 17 lut 2017, 15:20 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Mogway pisze:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?
Zależy jak sobie skonfigurowałeś. Zazwyczaj ustawia się tak aby po wyłączeniu RC TX, AP przeszedł w tryb "AUTO".

Autor:  Zbig [ piątek 17 lut 2017, 21:29 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Mogway pisze:
Dosyć niepokojące zachowanie AP:

-AP-OSD najnowszy soft.
-eleres >SBUS

załaczenie baterii na wyłaczonym RC TX powoduje odpalenie silników (brak Fixa GPS).

Czy to jakiś znany problem ? bo kiedyś coś czytałem że się tak dzieję ale nie moge namierzyć rozwiązania.

Pytanie z innej beczki:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?

"RC" wyświetla się tylko wtedy kiedy odłaczę zasilanie od RX RC.



1. Nic takiego nie powinno się zdarzyć. Dopóki autopilot nie odbierze danych z odbiornika, to wyjścia są w ogóle wyłączone (nie generują żadnego sygnału).
Gdy autopilot odbierze sygnał z odbiornika, to zrobi co mu odbiornik podyktuje. Sprawdź po prostu jak masz ustawiony failsafe w odbiorniku i co on wysyła, gdy nie ma właczonego nadajnika (sprawdź w FPV_managerze - podłacz autopilot pod USB).

2. Dopóki odbiornik wysyła sygnał do autopilota to nic się nie wyświetla, po prostu autopilot przechodzi do trybu wymuszonego przez failsafe w odbiorniku.
Tylko gdy był i zniknął sygnał z odbiornika, to pojawi się "-RC"

Autor:  Mogway [ piątek 17 lut 2017, 22:31 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Czy nie jest tak ze w SBUS jest przesylana informacja ze jest brak sygnału RC i co za tym idze AP rozpoznaje ten stan i wrzuca RTH ? Czy AP bazuje na tym że FS w RX RC ustawia AUTO RTH zgodnie z zaprogramowanym stanem kanału w FS ?

Autor:  Zbig [ sobota 18 lut 2017, 15:08 ]
Tytuł:  Re: Autopilot by Zbig & Pitlab

Autopilot traktuje SBUS tak samo jak CPPM i nie bada flagi failsafe dla SBUS. Ważne jest to, jaki stan kanałów wysyła odbiornik RC.

Strona 191 z 191 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/