Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 28 maja 2017, 11:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2884 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 22 wrz 2016, 07:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 11:38
Posty: 226
Lokalizacja: Rzeszów
zybyzy pisze:
4km/h to siła i kierunek wiatru

Th to stan kanału - tu akurat gaz na 0

OK, wszystko jasne. Tak się przyzwyczaiłem do swojego layoutu, że zapomniałem że są jeszcze inne sposoby wyświetlania np. wiatru.
Akurat wskaźnik wiatru wystarczy mi tylko ten w postaci strzałki na radarze. A gaz wyświetlany na ekranie dla mnie nie przydatny.

_________________
Jarek

SkyCruiser 2.4m, Rmielec 433MHz, 5,8GHz 2W video TX, PitLab OSD+AP+GS+Dedalus, Bevrc PV700.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 09:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2013
Lokalizacja: Warszawa
szeri88 pisze:
Znalazłem mały błąd w FPV Device Manager ver. 2.50a. Podczas zapisu Layout'a do pliku zamieniane są nazwy kanałów w RC monitorze. Co bym nie wpisał, po ponownym uruchomieniu zawsze zwracana jest wartość "TH".


"TH" na ekranie designera czy w okienku właściwości pola?
Bo na ekranie zawsze jest wyświetlane "TH", ale we właściwościach pola (napis na guziku otwierającym okno z parametrami) jest prawidłowo zapisywana/odczytywana z pliku nazwa kanału RC.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 12:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 20:49
Posty: 190
Lokalizacja: Koszalin
Zbig pisze:
szeri88 pisze:
Znalazłem mały błąd w FPV Device Manager ver. 2.50a. Podczas zapisu Layout'a do pliku zamieniane są nazwy kanałów w RC monitorze. Co bym nie wpisał, po ponownym uruchomieniu zawsze zwracana jest wartość "TH".


"TH" na ekranie designera czy w okienku właściwości pola?
Bo na ekranie zawsze jest wyświetlane "TH", ale we właściwościach pola (napis na guziku otwierającym okno z parametrami) jest prawidłowo zapisywana/odczytywana z pliku nazwa kanału RC.


Oczywiście mowa o ekranie właściwości pola. Po głębszej analizie wygląda to następująco:

Jeśli zaznaczę opcję RC monitor a następnie w jego właściwościach zaznaczę np. Throt, Aux2, Aux3 itd. i każdemu nadam nazwę, np. Throt: TH, Aux2: C2, Aux3: C3 itd. To po po zapisie do pliku i jego ponownym otwarciu będę miał na każdym kanale identyczną nazwę jak na kanale Throt, w tym przypadku będzie to nazwa TH.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 593
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
AP ma margines "odcięcia" gazu poniżej 5% wysterowania kanału. Wartość prądu dla takiego gazu to sprawa bardzo indywidualna. Może ten margines powinien być większy i w jakiś sposób związany z limitem gazu (np. limit/10 lub limit/5)?

Gdyby regulator działał idealnie liniowo, to przy wysterowaniu 5% płynął by u mnie prąd ok. 1,4A i jeśli dobrze rozumiem, była by to minimalna wartość prądu zadawana przez AP w trybach AUTO - i tak trochę za mało dla mojego setupu. Regulatory jednak nie działają idealnie liniowo i pewnie stąd są czasami tak małe wartości prądu. Może właśnie ten margines powinien być ustawialny, właśnie ze względu na to, że jest to sprawa indywidualna dla każdego modelu i napędu?

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2013
Lokalizacja: Warszawa
szeri88 pisze:
Jeśli zaznaczę opcję RC monitor a następnie w jego właściwościach zaznaczę np. Throt, Aux2, Aux3 itd. i każdemu nadam nazwę, np. Throt: TH, Aux2: C2, Aux3: C3 itd. To po po zapisie do pliku i jego ponownym otwarciu będę miał na każdym kanale identyczną nazwę jak na kanale Throt, w tym przypadku będzie to nazwa TH.


Ok, potwierdzam jest bug - powiela pierwszą nazwę przy zapisie layoutu do pliku. Będzie poprawka - dziękuję za zgłoszenie.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 10:42 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 63
Witam, Piotrek z pytaniem o tryb acro skierował mnie do Zbiga - podobno jest w planach... czy orientacyjnie możecie podać jakąś datę kiedy taki tryb się pojawi ? Chodzi mi o Acro czyli stabilizacja ale na samym gyro bez acc...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 10:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2013
Lokalizacja: Warszawa
Jest w postulatach, nie ma jeszcze w planach :-(.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 paź 2016, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2015, 13:12
Posty: 27
Lokalizacja: Gdynia
Panowie, mam problem.

Kupiłem rzekomo sprawny AP+OSD, wgrałem 2.50, podłączam i rozczarowanie - na OSD miga cały czas "Brak GPS".
Moduł to standardowy GPS ze sklepu Pitlaba (GNSS-Mag 1.0). Zmierzyłem miernikiem, wszystkie połączenia wydają się w porządku, VCC w okolicach 4.85, dioda na module się nie pali. W ustawieniach OSD sprawdzałem każdy rodzaj GPS, bez skutku :/

Moduł uwalony, czy coś robię nie tak?
Dodatkowo zauważyłem, że podłączenie klawiatury od razu uruchamia menu, a przyciski nie działają. Płytka klawiatury wygląda w porządku.

AP v1.1, OSD v2.2

_________________
YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 paź 2016, 18:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3403
Lokalizacja: B-stok
Gdy podasz samo zasilanie na moduł GPS to dioda powinna dać znak życia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 paź 2016, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2015, 13:12
Posty: 27
Lokalizacja: Gdynia
Po podłączeniu samego zasilania, dioda wciąż martwa :/

_________________
YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 paź 2016, 08:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3403
Lokalizacja: B-stok
Coś zepsute w GPSie, może tylko stabilizator?

Klawiaturka to tylko parę rezystorów, łatwo ją zdiagnozować poprzez prześledzenie ścieżek i pomiar omomierzem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 paź 2016, 17:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2013
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli GPS masz podłączony do AP to AP musi byc zasilane z UBEC-a (nie wystarczy zasilanie OSD).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 paź 2016, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2015, 13:12
Posty: 27
Lokalizacja: Gdynia
Zbig, dzięki, pomogło :)

_________________
YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 16 wrz 2015, 16:28
Posty: 57
Lokalizacja: Rybnik
Mam zagwozdkę z RSSI. Może ktoś podpowie.
Mam OSD/AP 2.50a, odbiornik eleres mini podłączony na ppm z rssi na kanale 9. Ustawiłem w AP z poziomu komputera ze na 9 jest RSSI i widzę, że wartość się zmienia prawidłowo (1995 jako maks i spada do ~1600 z nadajnikiem w lodówce :P). Niestety na OSD mam stałą wartość maksymalną Y99 (poprzednio miałem Y00 jak na kanale nic nie było wysyłane). Nie mam wartości pośrednich. Coś pominąłem w konfiguracji?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 20:49
Posty: 190
Lokalizacja: Koszalin
kbicd pisze:
Mam zagwozdkę z RSSI. Może ktoś podpowie.
Mam OSD/AP 2.50a, odbiornik eleres mini podłączony na ppm z rssi na kanale 9. Ustawiłem w AP z poziomu komputera ze na 9 jest RSSI i widzę, że wartość się zmienia prawidłowo (1995 jako maks i spada do ~1600 z nadajnikiem w lodówce :P). Niestety na OSD mam stałą wartość maksymalną Y99 (poprzednio miałem Y00 jak na kanale nic nie było wysyłane). Nie mam wartości pośrednich. Coś pominąłem w konfiguracji?


A skalibrowałeś RSSI z poziomu menu OSD? Wymagana klawiatura.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2884 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.