Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 kwie 2017, 07:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2875 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 192  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 21 sie 2012, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
Żeby łatwiej można było odnaleźć, wrzucam tutaj zestaw instrukcji
Instrukcja konfiguracji autopilota krok po kroku
Instrukcja użytkownika Autopilota część 1 - wersja robocza
Instrukcja użytkownika Autopilota część 2 - wersja robocza
Podręcznik instalacji dołączany do każdego zestawu OSD/AP
----------------------------------------------------------------------------------------
W piątek wieczorem dostałem płytki od AP, wczoraj wieczorkiem zmontowałem kilka pierwszych sztuk i już mogę pokazać jak to wygląda:
Obrazek
Obrazek

Na razie trzeba to zaprogramować ale przespałem sprawę (jestem tak zawalony robotą, że nie było wolnej chwili aby o tym pomyśleć wcześniej) i jeszcze nie zrobiłem programatora a bez niego nie uruchomię sprzętu. No nic, szpilki testowe już są zamówione, jak tylko przyjdą buduję kolejnego jeża i wrzucam je na warsztat.

Nie mam też jeszcze płytki do czujnika ciśnienia. Potrzebuję chwilę oddechu aby to zaprojektować a na razie nie zanosi się na to. Sondy pitotki zrobione przez Marka już od 2 tygodni leżą u mnie (są też w sklepie).
Będę informował o dalszych postępach.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 kwie 2013, 18:37 przez PitLab, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 sie 2012, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1662
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Piotrek kawał dobrej roboty ;-)

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 sie 2012, 14:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1570
Lokalizacja: Skierniewice
Świetnie !!
To kiedy będzie można kupić autopilota?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 sie 2012, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
marceli pisze:
To kiedy będzie można kupić autopilota?

Gdy tylko będę mógł go zaprogramować i przetestować. Zbyszek weźmie dzisiaj do siebie kilka sztuk i będzie przygotowywał pod to soft (są pewne różnice względem poprzedniej wersji). Będziemy informować o postępach, bo tutaj nie da się wszystkiego zaplanować.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 sie 2012, 18:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 21 sie 2012, 11:42
Posty: 33
Lokalizacja: Vratislavia
open-testing jest przewidziany?
jeśli tak to ja się piszę na test plus ogromna recenzja ;)

_________________
I tak skończysz na koszeniu trawy helikami...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 sie 2012, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1143
Lokalizacja: Wa-wa
PitLab pisze:
Zbyszek weźmie dzisiaj do siebie kilka sztuk i będzie przygotowywał pod to soft (są pewne różnice względem poprzedniej wersji)


Piotrze czy to oznacza, że testowe AP nie będą miały już takich ficzerów jak dekoder PPM, nagły RTH w trybie AUTO? Może jednak Zbig jeszcze przez chwilkę utrzyma 2 linie FW dla AP?

Photo Ptaq pisze:
open-testing jest przewidziany?
Testy już były, trwały prawie 2 miechy, 7 testerów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 sie 2012, 19:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
Rufio pisze:
Piotrze czy to oznacza, że testowe AP nie będą miały już takich ficzerów jak dekoder PPM, nagły RTH w trybie AUTO? Może jednak Zbig jeszcze przez chwilkę utrzyma 2 linie FW dla AP?

Przypisanie linii wejściowych i wyjściowych kanałów RC jest takie samo, wiec tutaj mamy pełną zgodność. Różnice są w innym magnetometrze, obecności S-BUSa. To chyba tle. Reszta zmian to duperelki nie wymagające zmiany kodu. Magnetometr da się pewnie wykryć programowo, więc prawie na pewno Zbyszek zrobi automatyczną detekcję. Do S-BUSa trzeba będzie używać zewnętrznego inwertera. Tyle zmian.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 sie 2012, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1570
Lokalizacja: Skierniewice
A ile bedzie kosztował? Info może być na PW ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 sie 2012, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
marceli pisze:
A ile bedzie kosztował? Info może być na PW ;)

Koszt szacowany był na 400zł brutto i na razie rzeczywistość nie odbiega istotnie od wstępnych założeń.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 24 sie 2012, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
Zmontowałem jeszcze kilka płytek, wczoraj wreszcie zmontowałem i uruchomiłem programator, więc płytki już żyją i są częściowo przetestowane skalibrowane. Brakuje mi jeszcze tranzystorów do inwertera S-BUS. Projektując celowo wziąłem takie (pomimo bardzo małej obudowy) bo były w TME na stanie. Gdy przyszło do zakupów okazało się że nie ma. Kupiłem w Farnelu, ale zamówienie przyszło bez nich - też nie ma, pomimo że były w ofercie. Dopiero dzisiaj rano znalazłem odpowiedniki i zaraz pojadę je kupić.
Teraz limitują mnie jeszcze akcelerometry. Mam ich trochę mało, tylko 10 sztuk, ale na dniach będzie więcej.
Do przetestowania zostały mi jeszcze kanały wejściowe i wyjściowe, UART i GPS. Reszta jest sprawna. Od poniedziałku zacznę dystrybucję.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 24 sie 2012, 14:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1570
Lokalizacja: Skierniewice
Piotrek, zablokowane masz PW a w przyszlym tygodniu wyjeżdzam, jak możesz to wrzuć AP na stan do sklepu, kupię go a ty mi wyślesz go asap, jak już skończysz kalibracje itp.

Dzięki temu jak wrócę to będzie na mnie już czekał :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 24 sie 2012, 14:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
marceli pisze:
Piotrek, zablokowane masz PW a w przyszlym tygodniu wyjeżdzam, jak możesz to wrzuć AP na stan do sklepu, kupię go a ty mi wyślesz go asap, jak już skończysz kalibracje itp.
Dzięki temu jak wrócę to będzie na mnie już czekał :P

OK, rezerwuję sztukę dla Ciebie i wysyłam w poniedziałek. Do sklepu wrzucę resztę gdy już będę dokładnie wiedział ile mam gotowych, bo czasami nie działa jedna pierdułka i już sprzęt nie kwalifikuje się do wysyłki.
PW mam zablokowane bo to jest wybitnie upierdliwa metoda komunikacji - do tego jest email.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 sie 2012, 11:59 
Mam taką małą uwagę... no dobra propozycję :mrgreen:
Chodzi mi o "wyprowadzenie" możliwości programowania (zmiana parametrów, wpisywanie punktów nawigacyjnych...) za pomocą łącza bluetooth :roll:
Częstokroć gniazdo USB którym możemy wykonać to "kablowo" jest nie dostępne, lub trudno dostępne po zamontowaniu "kanapki" w modelu.
Zresztą częste podłączanie kabla USB jest "upierdliwe", a nawet może doprowadzić do "zmęczenia" gniazda USB...
Wstępnie Zbyszek zadeklarował możliwość dopisania "kawałka kodu" do obsługi BT, ale nie ukrywa, że jest to zależne od zainteresowania użytkowników OSD/AP...
Moim zdaniem temat wart rozważenia, bo moduły BT można zakupić na przykład od razu z zakupem AP u Piotra - Moduł bluetooth


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 sie 2012, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
Artu pisze:
Chodzi mi o "wyprowadzenie" możliwości programowania (zmiana parametrów, wpisywanie punktów nawigacyjnych...) za pomocą łącza bluetooth :roll:

Jestem "za" i z dotychczasowej praktyki z APL potwierdzam że komunikacja przez BT jest bardzo wygodna, tylko trzeba przekonywać Zbyszka a obawiam się że on tego nie czyta.
Temat był poruszany i w moim odczucia ma spore szanse na realizację, ale wszystko w swoim czasie ;-). Teraz priorytetem jest dokumentacja do AP.

W ramach aktualizacji tematu dodam tylko że AP jest już dostępny w Pit.Lab.Sklepie. Przez okres najbliższych 2-3 tygodni mogą być przerwy w dostawie wynikające z rozkręcania produkcji, ale machina już ruszyła i toczy się.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 sie 2012, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 953
Lokalizacja: Warszawa
Podpisuję się pod postulatem wszystkim czym mógłbym tylko się podpisać ;-)
Bardzo się cieszę ze ktoś oprócz mnie to zauważył i napisał taki postulat.
Myślę że po pewnym czasie od ruszenia produkcji i ustabilizowaniu się softu do AP będzie to idealnym wręcz sposobem do wgrywania punktów trasy z PC do OSD.
Raz jeszcze po stokroć popieram.

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2875 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 192  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.