Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 14 gru 2018, 18:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 14:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 lut 2011, 00:55
Posty: 878
Lokalizacja: Białystok
Rurek pisze:
Edicao: Jeszcze jedno mnie niepokoi... moc?!?!?! 800mW, przy napięciu pełnego pakietu 12,6 daje ledwie 63mA.... coś mi tu się nie podoba...

To raczej chyba chodzi o moc wydzieloną jako ciepło a nie przepuszczoną przez to cudo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 15:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Już jestem :-) Człowiek idzie do roboty, nie ma dostępu do neta a tu masa postów.

A więc przyznaję się, że dałem ciała z tymi bezpiecznikami. Jednak nie wszystko przemyślałem :-(

Nigdy takich bezpieczników nie używałem i nie wpadłwem na to że mogą tu mieć zastosowanie.

Przestudiowałem wszystkie linki z bezpiecznikami i powinno to się nawet dać ładnie polutować.
Mosfety na wyjściach 1-4 maja maks prąd 6,5 A więc te polimerki 1,1 A będą dobre.
Rozmiarem powinny leżąc na boku zmieścić się pomiędzy nogę od tranzystora a goldpina.
Mosfety wyjśc 5 i 6 dostaną mniejsze bezpieczniki bo maja wyjścia 500mA.

Zróbmy tak: Kupuje polimerki w TME, testuje, lutuje na płytki i udostępniam sterowniczki juz z bezpieczniczkami - tylko że zajmie mi to ok tygodnia.... (poprostu siedząc wieczorami po kilka godzin szybciej nie da rady)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 15:49 
Ja nie mam ciśnienia, tak więc poczekam cierpliwie :-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 15:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 980
Lokalizacja: Warszawa
Jak dla mnie super poczekam spokojnie :-D

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 17:13 
A i jeszcze jeden punk z serii "koncert życzeń" :mrgreen:
Czy dało by się w programie wrzucić, aby tryb F/S załączał się po wykryciu "bezczynności" na którymś (dowolnym) kanale...
Tak, wiem, dodatkowy pin na płytce, ale niektóre odbiorniki mają tak, że po utracie sygnału "zamrażają" ostatnią pozycję na wyjściach sterujących... :-/


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 18:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ja też poczekam, znaczy potrójna paczka w komplecie :-)
Co do życzeń - jako purysta - proszę natychmiast poprawić błąd :-) w okienku z danymi on-line nie wiem co to jest "napiecie" ;-) powinno być na piencie ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
Ja też poczekam. Swoją drogą takie "poczekanie" ma swoje plusy - płytka cały czas ewoluuje i doczekamy się v.3 lub wyżej :lol:

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2011, 10:25
Posty: 151
Lokalizacja: Dębica / UK
Mnie tez sie nie spieszy, takze pracuj spokojnie :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 22:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Bambi_461 pisze:
Ja też poczekam. Swoją drogą takie "poczekanie" ma swoje plusy - płytka cały czas ewoluuje i doczekamy się v.3 lub wyżej :lol:


No właśnie trochę żałuję, że zrobiłem te płytki bez publicznej oceny projektu na forum :-)
Dzięki konstruktywnej ocenie wiem już co poprawić.
Mam płytki pcb na kilkadziesiąt sterowników (nie opłacało się zamawiać mniej w firmie płytkarskiej) a tu taka wtopa z brakiem zabezpieczenia wyjść:-(


Rurek pisze:
Co do życzeń - jako purysta - proszę natychmiast poprawić błąd w okienku z danymi on-line nie wiem co to jest "napiecie" powinno być na piencie


Tyle razy patrzyłem na ten napis i nic złego w nim nie widziałem dopóki nie napisałeś :shock:


Artu pisze:
A i jeszcze jeden punk z serii "koncert życzeń" :mrgreen:
Czy dało by się w programie wrzucić, aby tryb F/S załączał się po wykryciu "bezczynności" na którymś (dowolnym) kanale...
Tak, wiem, dodatkowy pin na płytce, ale niektóre odbiorniki mają tak, że po utracie sygnału "zamrażają" ostatnią pozycję na wyjściach sterujących... :-/


Się pomyśli. Tylko trzeba by wybrać chyba ten kanał który jest najbardziej używany podczas lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 22:14 
karwas pisze:
Artu pisze:
A i jeszcze jeden punk z serii "koncert życzeń" :mrgreen:
Czy dało by się w programie wrzucić, aby tryb F/S załączał się po wykryciu "bezczynności" na którymś (dowolnym) kanale...
Tak, wiem, dodatkowy pin na płytce, ale niektóre odbiorniki mają tak, że po utracie sygnału "zamrażają" ostatnią pozycję na wyjściach sterujących... :-/


Się pomyśli. Tylko trzeba by wybrać chyba ten kanał który jest najbardziej używany podczas lotu.

To już do wyboru przez użyszkodnika. Chodzi o to, aby był dostępny pin z taką funkcją/odczytem :-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 lip 2012, 07:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Bezpieczniki polimerowe 1,1A SMD TME będzie miało dopiero w sierpniu. Bezpiecznik 1,1A
Zamówiłem bezpieczniki 750mA

A jakie obciążenie chcielibyście podłączyć do tych wyjść? Może te 750mA wystarczy przy 12 V?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 lip 2012, 07:16 
750mA maja prąd przełączany 1,5A, więc chyba wystarczy :roll:
W/g teorii Rurka, prąd przełączany, to ten, przy którym bezpiecznik odcina :-P


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 lip 2012, 07:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Prąd znamionowy to ten który bezpiecznik maksymalnie przepuszcza w swojej normalnej pracy nie grzejąc się.
Kupiłem jednego w lokalnym sklepie (niestety nie mieli smd) i testowałem jak się zachowuje. Jak przekroczyłem mu prąd znamionowy nie osiągając prądu przełączenia to zaczynał się nagrzewać i po jakimś czasie zrobił się gorący i się wyłaczył.
Więc prąd płynący przez bezpiecznik nie powinien przekraczać prądu znamionowego.

Jak damy bezpiecznik 750mA to ograniczymy maksymalny prąd wyjścia do tych 750mA.
Pytanie co chcielibyście podłączać do wyjść?
Standardowe taśmy ledowe mają moc 4,8W/m długości. Przy 12V wychodzi prąd 400mA dla taśmy 1 m podłaczonej do jednego wyjścia.
Mój sterownik ma 6 wyjść więc możemy podłączyć 6m taśmy ledowej :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 lip 2012, 08:13 
Myślę, że nikt nie jest w stanie owinąć modelu 6m taśmy LED
Nawet jak ktoś będzie chciał podłączyć "punktowe" LED-y (światła lądowania), to 4,8W/kanał powinno wystarczyć :-P


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 lip 2012, 08:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Artu pisze:
Myślę, że nikt nie jest w stanie owinąć modelu 6m taśmy LED
Nawet jak ktoś będzie chciał podłączyć "punktowe" LED-y (światła lądowania), to 4,8W/kanał powinno wystarczyć :-P

Też tak myślę.
Chcąc podłączyć więcej diod na stałe to można podłaczyć je bezpośrednio do zasilania omijając sterownik.
A jak ktoś już będzie potrzebował mocy to trzeba będzie odlutować bezpiecznik i wtedy można podłaczyć więcej diod.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.