Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 paź 2018, 03:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 03 lip 2012, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
karwas pisze:
Po połączeniu 12 V z pakietu do płytki i uruchomieniu układu to trzeba bardzo uważać aby nie zrobic zwarcia na wyjściu. Przy zwarciu + i - od wyjścia pali się ściezka i tranzystor !!!
Nie ma ograniczenia prądowego więc można połączyć i 1 A na wyjście od 1 - 4 a na wyjście 5 i 6 do 500mA, ale nie można robić zwarć


No to w nastepnej wersji dla abnegatów ;-) może dołożysz bezpiecznik polimerowy (chyba tak to się nazywa?) coby się nic nie upalało...
A pochwały powtórzę oczywiście jak wpadnie mi to w łapki :-) , żeby nie było teksty dzisiejsze piszę z roboty, bez oranżady :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 00:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9167
Lokalizacja: Bytom
Otóż to PTC na każdym wyjściu załatwiłby problem. +5zł do ceny i po kłopocie. Są nawet w SMD.
A co do zestawu "KIT" to przypomnijcie sobie słowa qqror'a jak kompletował zestawy DIY do eLeReS'ow z tymi pchełkami, i jakie przymiotniki cisły mu się przy tym na usta :-)
Jedyna sensowna opcja to płytka z wlutowanym i zaprogramowanym prockiem, ale czy to ma sens :?:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 10:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
Potwierdzam zamówienie ,dalej jestem chętny na 1-komplet.Byłoby super jakby to już była v.2 z bezpiecznikami wg koncecpji Miśka i Rurka :-D

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 10:50 
Bambi, "polimera" Możesz sobie sam przylutować. Na przykład takiego: Bezpiecznik polimerowy 0,5A 500mA
Ale oczywiście jak by był na płytce i to SMD, to był by "wypas" :-D

bezpieczniki SMD 500mA ; bezpiecznik SMD 1000mA


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
Artu z elektroniką u mnie słabawo - z lutowania to na razie jestem na etapie wylutowywania.Dlatego jestem za wspieraniem polskiej przedsiębiorczości i z chęcią dopłącę za fachowo wlotowanego "polimerka" :lol:
[Edit] ale jak go nie będzie ,to jakoś przylutujemy.

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 11:11 
Rozumiem, że ewentualne bezpieczniki dajemy na tych liniach od tranzystora, czy na liniach zasilających (+) na poszczególne wyjściach :roll:

Obrazek


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
To ja nawet chętnie zrezygnuję z goldpinów (sam się podlutuję do bezpiecznika) na rzecz wstawienia tam bezpieczniczków :-)
BTW Artu te co podałeś to na 6 woltów, ciut krótko ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 11:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
karwas - pytanie lamerskie, a szanownych forumnowiczów proszę o nie-wybuchanie śmiechem :-? :
mam stockową apkę (TX+RX) do Pioneer 1400 (w niedalekiej przyszłości myślę o Turnigy + frsky) - kontroler będę mógł do tego zestawu podłaczyć,czy poleży trochę w pudełku czekając na Turnigy 9x ?

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 11:29 
A na 16V mogą być :roll: 500mA, 750mA i 1000mA

Rurku, jak Byś kupował te polimery, to weź mnie i Rycerza pod uwagę :-D

I oczywiście ja również poproszę bez wlutowanych goldów :-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
Artu ,Rerek może wy mi odpowiecie w zastępstwie Karwasa ?

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 11:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
@Artu - Poczekajmy co Karwas na to powie :-)
Co do brania tych PTC, te ostatnie wydają się być dobre...ale ja ich nie wezmę, trzy razy TME przerobiło mnie tak że musiałem do magazynu centralnego firmy kurierskiej jechać...bliżej mam do Ciebie i bez korków i stu milionów świateł ;-)
TME ma wadliwie skonstruowany system współpracy z firmą kurierską....nie dają nr tel do odbiorcy i jak Cię nie ma w domu to wycieczka i pozamiatane.

@Bambi - masz zestaw TX/RX fabrycznie 8kanałowy a wykorzystujesz w pionierze ile? 4? no to jeszcze masz 4ry kanały do robienia choinki :-) Szkopuł tylko w odpowiednim zaprogramowaniu aparatury...z tego doktoryzował się Artu i Ci każdą konfigurację wymyśli :-)
A jak jeszcze zmienisz soft na er9x to możesz mieć chyba 12 kanałów :-) A radioclone - 16 :mrgreen:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 11:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
Rurek pisze:
@Artu - Poczekajmy co Karwas na to powie :-)
Co do brania tych PTC, te ostatnie wydają się być dobre...ale ja ich nie wezmę, trzy razy TME przerobiło mnie tak że musiałem do magazynu centralnego firmy kurierskiej jechać...bliżej mam do Ciebie i bez korków i stu milionów świateł ;-)
TME ma wadliwie skonstruowany system współpracy z firmą kurierską....nie dają nr tel do odbiorcy i jak Cię nie ma w domu to wycieczka i pozamiatane.

@Bambi - masz zestaw TX/RX fabrycznie 8kanałowy a wykorzystujesz w pionierze ile? 4? no to jeszcze masz 4ry kanały do robienia choinki :-) Szkopuł tylko w odpowiednim zaprogramowaniu aparatury...z tego doktoryzował się Artu i Ci każdą konfigurację wymyśli :-)
A jak jeszcze zmienisz soft na er9x to możesz mieć chyba 12 kanałów :-) A radioclone - 16 :mrgreen:

No to git ! Co prawda w Rx w jedno złącze mam wpięty kondzioł przeciwzakóóceniowy (bo Panu Bogu świeczkę,a iabłu...) ,ale pogrzebię za softem i ewentualnie obejmę za kolana Artu :lol:

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Led controller
Post: środa 04 lip 2012, 12:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 mar 2010, 22:00
Posty: 118
Lokalizacja: Nowa Iwiczna
Jestem również zainteresowany 1 szt.

pozdrawiam,

Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 13:24 
Jeszcze pytanie: czy w bezpiecznikach polimerowych bierzemy pod uwagę prąd znamionowy, czy przełączany. :roll:
Chodzi mi o dobór właściwego, gdy zabezpieczam obwód z odcięciem na 1A, to która wartość mnie "interesuje" :?:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 lip 2012, 13:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Na logikę to prąd przełączany jest prądem przy którym nastąpi przełączenie ;-) czyli odcięcie :-)
To wydedukowałem z języka polskiego :-)
Natomiast ścisła interpretacja wynika wprost z wartości liczbowych i tu już nie ma pola na błędną interpretację:

Cytuj:
Typ bezpiecznika polimerowy, PTC
Prąd znamionowy 1.1A
Obudowa 1812
Prąd przełączany 1.95A
Napięcie maksymalne 16V
Moc 800mW
Rezystancja min. 40mΩ
Rezystancja maks. 180mΩ
Temperatura pracy -40...85°C


jak widać prąd znamionowy 1,1 a przełączany 1,95....odwrotnie nie da się zinterpretować :-)

Trzeba jeszcze znać graniczne wartości prądu dla zabezpieczanych FETów...czekamy na Karwas'a :-) bo jezeli 1,95A jest za dużo to ten polimerek jest "za mocny"

Edicao: Jeszcze jedno mnie niepokoi... moc?!?!?! 800mW, przy napięciu pełnego pakietu 12,6 daje ledwie 63mA.... coś mi tu się nie podoba...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.