Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 lis 2018, 15:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
Post: wtorek 06 lut 2018, 08:19 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 238
Lokalizacja: Chorzów
Zakupiony sterownik stał sie idealnym rozwiązaniem ułatwiającym rozpoznanie pozycji modelu w pochmurne dni w moim samolocie .Proponuje jednak małe modyfikacje.
1) należy wprowadzić ograniczenia prądowe na wyjściach poszczególnych kanałów .
2) Dobrze zrobić to ograniczenie zmienne -wartość zależna od czasu trwania impulsu i ich ilości ( można przez diodę mocy przepuścić więcej prądu jeśli jest podawany impulsowo i uzyskać jaśniejsze świecenie w impulsie )
3) można końcówkę mocy dorobić jako kanapkę nad istniejącą płytką .
4) Koniecznie sterowanie przez S-bus
Nie wszyscy latają wielowirnikowacami i piankami ,kontroler do dużych modeli rc jest idealnym rozwiązaniem poprawiającym widoczność z ziemi i szkoda ograniczać projekt tylko i wyłącznie dla modeli FPV .

Pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 lip 2018, 21:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Dodałem sterowanie za pomocą sygnału SBUS.
Link do najnowszego firmware oraz softu do konfiguracji znajduje się na 1 stronie.

Wersja V1.15 zawiera:
- sterowanie poprzez SBUS (nie ma znaczenia czy zanegowany czy nie - sam rozpoznaje polaryzację sygnału)
- obsługa flagi FailSafe w sygnale SBUS - w przypadku tej flagi uruchamia się tryb FailSafe w sterowniku do czasu odebrania ramki bez flagi FailSafe
- obsługa do 16 kanałów z PPM lub SBUS

Najlepiej od razu otworzyć nową wersję softu na PC.
Próba połączenia softu konfiguratora ze starą wersją firmware spowoduje wyświetlenie komunikatu, że należy zaktualizować firmware w sterowniku.
Po zmianie firmware sterownik nie wstanie ponownie !! Ale o tym poniżej.

Ważny komentarz do wersji V1.15:
W przypadku aktualizacji firmware do wersji 1.15 - konieczna zmiana rezonatora kwarcowego z 8 MHz na 16 MHz
Po wgraniu nowego softu trzeba wziąć lutownicę do ręki i wymienić rezonator kwarcowy na 16MHz.
Można zastosować taki rezonator kwarcowy Rezonator ZTTCV16.00MX lub kwarc 16MHz (przy kwarcu należy pamiętać aby dodać kondensatory 33pF do masy dla obu nóżek kwarcu, jeśli nie są wbudowane)

Do czasu wymiany sterownik nie będzie poprawnie działał - nie połączy się PC, nie rozpozna sygnału na wejściu.
Obrazek

Po zmianie rezonatora taktującego procesor, sterownik zacznie działać poprawnie.
Screenshot ekranu konfiguracji sterownika z rozpoznawanym sygnałem SBUS.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 lip 2018, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 964
Lokalizacja: Legnica
Witaj z powrotem!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 00:18 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 238
Lokalizacja: Chorzów
Witaj ,super wreszcie można "normalnie" sterowac kontrolerem
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 07:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 173
Baqsthc pisze:
Witaj z powrotem!

:-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.