Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 lis 2017, 12:00


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
Post: niedziela 26 cze 2016, 10:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 12 cze 2012, 18:58
Posty: 273
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za podpowiedź. Chciałbym widzieć samolot przy zmierzchu. To często jedyny moment kiedy mam czas i nie ma wiatru. Raczej będę latał do 300m.
W tej chwili mam taki sterownik: http://www.rc4max.com/oswietlenie_led_d ... 29561.html
Nie wiem jakie on ma maksymalne obciążenie.

_________________
Sky Surfer 2-T 2000mm, Turnigy TGY9X + Er9x, FrSky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 cze 2016, 11:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7325
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm tylko to raczej zły temat.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 cze 2016, 19:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 12 cze 2012, 18:58
Posty: 273
Lokalizacja: Warszawa
Docelowo chciałbym użyć kontrolera by Karwas bądź podobnego Stąd też pisałem tutaj. Ten, który posiadam byłby tylko przejściowym.

_________________
Sky Surfer 2-T 2000mm, Turnigy TGY9X + Er9x, FrSky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 wrz 2016, 09:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 maja 2016, 19:16
Posty: 34
Lokalizacja: DE
Witam w temacie, jestem w kolejce oczekujacej na realizacje kontrolera. Tu potrzebuje porady Kolegow, jakie ledy zastosowac, chce oswietlic EasyStara II.
Przegladalem ebay, alli ale wybor spory, a nie ukrywa,ze chetnie bym szukal konkretnych, polecanych typow.

_________________
250 Dodo, Tweaker 180 DTFC, QX90 F4, Hubsan X4, Easy Star II + Motley Crew, Proboat Recoil, team asso t4.1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 paź 2016, 00:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Mam projekt drivera ledów mocy jak ktoś potrzebuję mogę udostępnić. Bardzo prosty i tani. Można zwiększać prąd diód montując równolegle kilka układów. Od 350mA wzwyż. Na układzie A6260. Pozdro.

EDIT - scalenie

Wybacz że post pod postem ale sprawa opisu kontrolera Twojego Karwas. On nie daje 12V na wyjściu tylko podaje masę. 12V jest na stałe. Twój opis mógłby kogoś zmylić nieco i przez to zadawałby CI niepotrzebne pytania. BTW - świetny projekt :) Tak trzymaj.
Edit.
Spróbuj zminiaturyzować. Można zrobić na goldpinach raster 1,27 :-) , a jak już 2,54 to spróbuj SMT no i mozna to byłoby upchac w mniej miejsca zabierające. Rezystory mam wrażenie że można zastosować by było 0603 albo nawet 0402 ;)
Edit 2:

Jeszcze jeden ficzer do Twojej płytki... Zrób extension board z driverami LED mocy na 750-1000mA. W tym celu wyprowadź goldpiny lub same wiercenia w PCB na środku płytki z sygnałami sprzed tranzystorów wyjściowych i zasilanie. Ten kto będzie chciał to sobie zamówi u Ciebie dodatkowo płytkę z driverami pradowymi a nie napięciowymi. Jakbyś przeprojektował dotychczaswy układ by wyjście było z otwartym emiterem a nie kolektorem to może udałoby CI się to załatwić PWM jakoś, aczkolwiek byłyby pewnie straty mocy, no i potrzebowałbyś sprzężenie zwrotne o prądzie na wyjściu... Masz spory temat do zabawy w dążeniu do doskonałości. Forma kanapki chyba byłaby lepsza bo bardziej elastyczna... Sam określ... Ja po prostu mam dziwne pomysły czasem ;-)

Edit kolejne:
Drogi Karwasie. Sterowniczek działa cudownie, ale jakby w programie tak dodać pola sygnalizujące zaświecenie diody celem zasymulowania zadziałania sterownika. Dla przeciętnego użyszkodnika zobaczenie efektu jeszcze przed wsadzeniem do sprzętu jest czymś nie zastapionym. Mały bajer a może ucieszy bardziej jak seria z pepeszy :-)

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7325
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Mam takie pytanko.
Dawno temu, bawiłem się w projektowanie, budowę latarek, lampek rowerowych. Wykorzystywaliśmy tam "typowe" ledy np cree
Pierwszy, lepszy przykład: http://allegro.pl/cree-xm-l2-bin-t5-kol ... 14808.html
Do tego sterowniki, z różnymi trybami, czasami też programowalne indywidualnie. Ale to już nie była moja "broszka".

Nie będzie problemu z jej "obsłużeniem"? Rozumiem, że maksymalnie 750mA? Jeśli tak, to mi wystarczy. Da to ok 300lm, do projektu wystarczy.
Muszę tylko ograniczyć prąd, bo te ledy pracują na 4.2V, a zasilanie to 3s, ale to nie problem.

Ma ktoś doświadczenie z podobnymi ledami i sterownikiem od karwasa? Bardzo proszę o opinie :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 19:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 23:22
Posty: 269
Lokalizacja: Warszawa
ja mam oświetlenie na diodach mocy podłączone pod kontroler od Karwasa, całość opisałem tutaj http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=5&t=27035


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7325
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dzięki, obejrzę w wolnej chwili :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 18:20 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 23:27
Posty: 158
Lokalizacja: Warszawa
Panowie potrzebuje pomocy. Ostatni raz używałem sterownika jakiś rok temu. Wszystko cudnie zaprogramowałem śmiga aż miło do teraz. Postanowiłem zmienić ustawienia i za chusteczkę nie mogę sie połączyć... Brak połączenia i koniec. Czy jakieś sterowniki do RS 232 powinienem instalować? Na jednym sprzęcie widzi mi jako zwykłe urządzenie usb na drugim jako RS 232/TTL EM 218 ale i tak nic. Czy może jakaś kolejność włączania ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 lis 2016, 10:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 11:00
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Hej robie płytkę pod podobny projekt (openXsensor) i zastanawiam się jakich mosfetów użyłeś? narazie zaprojektowałem pod IRF7301, ale może jest coś lepszego/tańszego ?

_________________
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 kwie 2017, 06:27 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 231
Lokalizacja: Chorzów
Drogą kupna wszedłem w posiadanie kontrolera i natrafiłem na problem . We wszystkich modelach stosuję S-bus jest lepszy szybszy prostszy .Czy mozna dorobić wejście S- bus do kontrolera? bez tej drobnej poprawki będe musiał stosować dekoder -niepotrzebna komplikacja życia . Wcześniej ktoś pisał o kontrolerach diod mocy sterowanych lub zabudowanych na płytce .Dopisuję się do tego postulatu .
Pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 kwie 2017, 10:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 170
piotr pisze:
Drogą kupna wszedłem w posiadanie kontrolera i natrafiłem na problem . We wszystkich modelach stosuję S-bus jest lepszy szybszy prostszy .Czy mozna dorobić wejście S- bus do kontrolera? bez tej drobnej poprawki będe musiał stosować dekoder -niepotrzebna komplikacja życia . Wcześniej ktoś pisał o kontrolerach diod mocy sterowanych lub zabudowanych na płytce .Dopisuję się do tego postulatu .
Pozdrawiam Piotr


S-Bus musiałbym dorobić... - wpisze na listę do zrobienia w wolnej chwili :-)
Co do driverów diod mocy... Sterownik miał być prosty (sterować wyjściami napięciowo) i na tą chwilę chyba tak pozostanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7325
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm nie wiem od czego zacząć..
Bawię się już w konfigurację drugi dzień i nic mi nie wychodzi..

Kiedyś ustawiałem i poszło gładko przy oświetleniu samolotu, teraz po zmianie aparatury na taranisa już tak łatwo nie jest..

Może ktoś podpowie jak u siebie ma ustawione zarówno w programie jak i w aparaturze? Może zobaczę gdzie u mnie leży problem..

Mam ustawione 4 sekwencję, ogólnie działają, ale potrzebuję wł/wył oświetlenie przełącznikiem z aparatury i zmienić tryby sekwencji.
Ewentualnie, mogę mieć ustawione pod thr, przy zwiększaniu thr sekwencje będą się włączać po kolei (tak miałem w poprzednim samolocie) i wyłączanie pod przełącznikiem.
Teraz jakoś mi to nie wychodzi i nie wiem co namieszałem..

Podpięte mam pod ch7 w odbiorniku.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 19:16 
Offline

Rejestracja: środa 10 kwie 2013, 17:39
Posty: 2
Lokalizacja: ok. Bydgoszczy
Moje sterowanie jest poprzez kanał 8.

SF w górę kanał 8 na max, w sterowniku poziom 4 (2130 us)
SF w dół kanał 8 na środek, w sterowniku poziom 3 (1490 us)

SE w środkowe i dolne położenie dodaje do kanału 8 x%, w sterowniku poziom 2 (1340 us)

SI (dodatkowy dwu pozycyjny) zastępuje wartość kan 8, w sterowniku poziom 1 (1180 us)

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 32.61 KiB | Przeglądany 453 razy ]


I taki krótki filmik (pół godziny przed nawałnicą z 11 sierpnia)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7325
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
O Wielkie dzięki.
Dam znać, czy Wreszcie zadziała :-)

Editt
Super, działa!
Ustawiłem pod innym przełącznikiem, ale pod ch8.
Dziękuję :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.