Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 18 paź 2017, 15:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 25 cze 2012, 12:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 170
Wszyscy coś projektują, lutują to i ja coś zrobiłem :mrgreen:

Jest to sterownik diod który można wykorzystać do oświetlenia modeli.

Nie jest to nowość bo jeden sterownik juz na forum mamy :-P
Muszę się przyznać, że trochę się na nim wzorowałem...

Poniżej kilka aktualnych fotek
Płytki wersja 2.1

Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na wyjściach wlutowane są bezpieczniki polimerowe.

Właściwości:
• Wejście sterujące do którego można podłączyć kanał z odbiornika modelarskiego lub przycisk zwierny za pomocą których można sterować oświetleniem
• Możliwość pracy z sygnałem PPM z wyborem jednego kanału do sterowania
• 8 trybów pracy sterownika
• 4 oddzielne układy sterowania wyjściami
• 8 wyjść dających napięcie zasilania (np. 12V dla pakietu 3S) dla diod na tranzystorach MOSFET zabezpieczonych bezpiecznikami polimerowymi 750mA.
• Wyjście buzzera 500mA (5V lub napięcie baterii – konfigurowalne za pomocą zworek na płytce PCB) sygnalizującego brak sygnału sterowania i spadek napięcia poniżej poziomu alarmowego.
• Zasilanie napięciem 6 – 16,8 V czyli z pakietu 2, 3 i 4 S.
• Rozpoznawanie ilości cel podłączonego pakietu w celu automatycznego doboru poziomu napięcia alarmowego.
• Możliwość sygnalizacji braku sygnału sterującego oraz spadku napięcia poniżej poziomu alarmowego za pomocą wybranych wyjść.
• Możliwość ustawienia stałego działania wybranych wyjść.
• Wykrywanie zaprogramowanego poziomu sygnału Fail Safe podczas działania z odbiornikami wyposażonymi w taką funkcję.
• Konfiguracja ustawień za pomocą programu na PC (niezbędne zastosowanie konwertera portu szeregowego USB-UART (TTL) np. zbudowany na kości firmy FTDI lub układu MAX232 do połączenia z portem COM).
• Konfiguracja sekwencji impulsów za pomocą tzw. zaznaczania ptaszków.
• Ustawianie czasu pojedynczego impulsu oraz czasu odstępu pomiędzy sekwencjami.

Nowy soft V1.13
Płytka wersja 1.1
Płytka wersja 2.X
Nowy soft V1.14
Płytka wersja 1.1
Płytka wersja 2.X

Program do konfiguracji poprzez komputer PC
LED_Ctrl_Config_v1.05
LED_Ctrl_Config_v1.05a

Wszystkie potrzebne informacje zawarłem w nowym manualu.
LED Controller Manual do wersji V1.05
LED Controller Manual do wersji V1.05a

Filmik pokazujący nową możliwość przełączania sposobu migania i sygnału wideo z kamery za pomocą jednego kanału RC.
Wyjścia od 1 do 6 - ramiona z diodami,
Wyjście 7 - stroboskop na diodach mocy,
Wyjście 8 podłączone do przekaźnika, który przełącza sygnał wideo pomiędzy kamerą a aparatem.



Ostatnio zmieniony sobota 25 kwie 2015, 19:51 przez karwas, łącznie zmieniany 24 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 25 cze 2012, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Pewno będzie fajne na gotowo, jakby co to reflektuję na sztukę :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 25 cze 2012, 14:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 959
Lokalizacja: Warszawa
No i fajnie że jest kolejny projekcik :-)
Też bardzo chętnie zanabędę 1 szt

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 25 cze 2012, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2011, 10:25
Posty: 151
Lokalizacja: Dębica / UK
No to i ja zapiszę się na 1 sztukę :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 25 cze 2012, 16:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 170
Spokojnie, jeszcze nie ma żadnej listy :-D

Zatem ostro zabieram się do pracy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 25 cze 2012, 17:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 959
Lokalizacja: Warszawa
karwas pisze:
Spokojnie, jeszcze nie ma żadnej listy :-D

Jak nie ma jak jest :lol:
Cytuj:

Zatem ostro zabieram się do pracy.

I bardzo słusznie :-P

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 25 cze 2012, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Cytuj:
Jak nie ma jak jest :lol:


No dokłądnie, chociaż raz jestem pierwszy na liście kolejkowej, Pan mi tu przytrzyma miejsce, idę za róg do 1001 drobiazgów, papier rzucili :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 25 cze 2012, 17:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 959
Lokalizacja: Warszawa
Uważaj na Pana Milicjanta żebyś dzieciaka nie musiał pilnować ;-)

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 cze 2012, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
"...będziesz Pan zadowolony..." .No to ja się piszę też na jednego.Znane są przybliżone koszty ?

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 cze 2012, 13:53 
Aby tradycji stało się zadość :mrgreen: to i ja poproszę jedną sztukę :-D


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 cze 2012, 14:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 170
Przybliżone koszty są znane ale jeszcze nie będą publikowane :-P

Muszę dać większego procka bo już pomału kończy mi się miejsce na pamięć programu, a nie chce potem nie móc dodawać żadnych ficzerów z powodu braku miejsca:-)

Wczoraj testowałem wyjścia na diody pod względem obciążenia prądowego.
Mam 4 wyjścia na tranzystorach N-MOSFET które obciążyłem żarówkami samochodowymi, tak że razem brały 4,25A. Wszystko działało bez problemu.
Tranzystorki zrobiły się lekko ciepłe, ale za to nie wytrzymywała wtyczka zasilająca płytkę bo robiła się gorąca. Przy takim obciążeniu trzeba zrezygnować z wtyczki i przylutować kabelki na stałe.

Pozostałe 2 wyjścia na diody miały być niskopądowe typu OC ok 100mA do sygnalizacji alarmu braku RC czy niskiego napięcia.
Koncepcja się zmieniła i można je też sterować jako normalne wyjścia diod.
Teraz na płytce są tranzystorki BC817, ale myśle że jak dam N-MOSFETY na jakieś 1A to spokojnie 500 mA da sie na nich uzyskać, a to już jest wystarczające do zasilania paska tasmy ledowej długości 1 metra.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 cze 2012, 17:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
Wymiary płytki to około : 42,8 x 26,5 x 7,0 ? - w przybliżeniu.Pytam ,bo może trzeba zrobić przemeblowanie w modelu.Po secundo - będzie sama płytka czy rozważane ą jakieś zestawy (+ kable) ?

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 cze 2012, 18:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 170
Z wymiarami trafiłeś niemalże idalnie :-) 42x27x8mm ze złączami kątowymi.
Robiąc miejsce dodaj też miejsce na wtyczki po około 10mm z dwóch stron - czyli potrzeba miejsca ok 75 długości.

Nie myślałem nad zestawami.
Do płytki chce dorzucić złączki do samodzielnego lutowania bądź zaprasowania na przewody. Ale to wkrótce.


Mogę wrzucić kilka screenów z programu konfiguracyjnego.
Mam jescze w nim kilka funkcji do poprawki i do dodania, ale najważniejsze działa.

Gdzie najlepiej robić upload zdjęć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 cze 2012, 18:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
imageshack.us jest praktyczny

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 cze 2012, 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
No to wrzucaj,promuj się ;-) .Ludzie kupują też oczami - popatrzą na interfejs i może wcisną "Kup teraz".
Co do wymiarów,to rzeczywiście nie liczyłem z pinami podłączeniowymi -tym bardziej,że one kątowe i dają drobny margines do odchylania.

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Szymon i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.