Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 13:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 paź 2017, 19:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Jeśli jest to w polu "current" z LTM, to będzie przekazywane przez eleres i wyświetlane na eLDispie.
Pojedyncza jednostka to 0.1A czyli w tym przypadku 0.1Ah czyli 100mAh - i z taką dokładnością będzie wyświetlane. Oczywiście jako prąd czyli w A. Maximum to 99.9A czyli w tym przypadku 99.9Ah.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 13:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Tak więc poszperałem, popytałem i okazuje się że w LTM w ramce S nigdy nie było pola "current". Od zawsze był tam licznik zużytych miliamperogodzin, tylko błędnie opisany w dokumentacji (błąd powielony później w różnych miejscach).
Tak więc obecnie ścieżka eleres->eldisp faktycznie ma prawo działać (pokazując Ah jako ampery), ale kiedyś w wolnej chwili można by to wyczyścić, żeby nie było już niedomówień :)

Inna rzecz jaka byłaby fajna w eldispie to pokazywanie napięcia baterii jako napięcie celi (tzn. Vbat / ilość_cel). Latając na zmiane na 3S i 4S uniknęłoby się skomplikowanego przeliczania w głowie :) To też w ramach wolnego czasu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
KM pisze:
ale kiedyś w wolnej chwili można by to wyczyścić, żeby nie było już niedomówień :)
Nie do końca, bo eleres nie ma dedykowanego pola w ramce telemetrii dla mAh, ale ma pole dla prądu (do użycia z czujnikiem prądu). A eleres może współpracować z setkami innych FC, czy nawet bezpośrednio z czujnikiem prądu, i wtedy przekazuje konkretnie prąd. Niestety, ale musi być uniwersalny, i trzeba się pogodzić z tym że przy LTM zamiast A mamy Ah. Tak samo jak w telemetrii FrSky ilość satelit mamy na jakimś A3 czy ACC_X.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 17:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
OK, jak nie ma to nie ma...
Dobrze, że i tak będzie się wszystko pokazywać tylko ze złą jednostką. Można się przyzwyczaić :)
Dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 cze 2018, 17:21 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 295
Lokalizacja: W-wa
Mam taki problem, że na eldisp strzałka kierunku do bazy kręci się w kółko, pokazując jakieś losowe kierunki, natomiast strzałka na OSD pokazuje prawidłowo.

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 cze 2018, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Copter ? Samolot ? FC typu ?
Pamiętaj że na elDispie strzałka pokazuje dokładnie na odwrót niż na OSD. Strzałka w górę na OSD to "lecisz do bazy", a na elDispie - "oddalasz się prosto od bazy".

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 cze 2018, 23:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 295
Lokalizacja: W-wa
Samolot, KFC32FTB

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 12:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Trzeba by się przyjrzeć logom w eldispie, a konkretnie kursowi, czy jest prawidłowy i stabilny w logach.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 17:21 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 295
Lokalizacja: W-wa
Raczej nie jest z tego co pamiętam. Jak mogę pobrać logi?

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 cze 2018, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Możesz obejżeć na samym displayu lub pobrać configuratorem. Wszystko jest w pierwszym poście.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.