Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 sty 2018, 14:35

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 20 maja 2016, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 wrz 2012, 14:35
Posty: 138
Lokalizacja: Starachowice
Ok dzięki, teraz mam all clear.

Ps.Dobra praktyką jest usunięcie stabilizatora 3,3v z gyro?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

_________________
>>>EAT>>>FLY>>>SLEEEP>>>> quad -SkyCopter- V1, Eg pro, Catalina 1380


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9045
Lokalizacja: Bytom
sebkra pisze:
Ps.Dobra praktyką jest usunięcie stabilizatora 3,3v z gyro?
Nie trzeba. Jest LDO i daje minimalny spadek napięcia.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sie 2016, 09:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 sie 2014, 16:19
Posty: 64
Lokalizacja: Nysa
witam
Mam pytanie odnośnie podłączenia eLeReSa max-eLDisp'a-BT, czy schemacik Rurka jest aktualny
viewtopic.php?p=267345#267345
Jak z zasilaniem BT bo eLeReS max ma 5V na wyjściu ,czyli mogę ominąć BEC-a?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sie 2016, 11:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9045
Lokalizacja: Bytom
Tak, schemat jest aktualny. BT możesz zasilać wprost z MAX'a bo on wypuszcza 5V. Czyli BEC zbędny.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sie 2016, 12:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 sie 2014, 16:19
Posty: 64
Lokalizacja: Nysa
Dziękuje za szybką dopowiedz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 20:46 
Offline

Rejestracja: środa 31 gru 2014, 21:00
Posty: 5
Lokalizacja: Bytom
Cześć Miś.
Podłączyłem ElDispa v2 do Eleresa Max (moduł w Turnigy 9X). Po załączeniu zasilania aparatury Eldisp załącza się i po chwili pokazuje komunikat "MIN PWR" i i następnie "No telemetry data received". Po stronie mojego samolotu jest KFC32FTB , gdzie telemetria jest załączona. Konfigurację Eldispa można bez problemu odczytać przez PC-ta poprzez adapter RS-232<->USB.
Próbowałem podłączyć się z PC-ta poprzez KFC Tool do Eleresa Max w aparaturze, ale niestety nie potrafię nawiązać z nim komunikacji. Czy w Eleresie Max też trzeba zmienić coś w parametrach, bo na domyślnych ustawieniach może się nie chcieć skomunikować z Eldisp'em?

_________________
Pozdrawiam, Roberto

mój sprzęt: Easy Glider Pro + Turnigy 9x
w trakcie budowy: HK Observer FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9045
Lokalizacja: Bytom
Roberto197630 pisze:
Czy w Eleresie Max też trzeba zmienić coś w parametrach, bo na domyślnych ustawieniach może się nie chcieć skomunikować z Eldisp'em?
Tak, w TX też trzeba zaznaczyć ptaka "Telemetry enabled". Robi się to konfiguratorem do eLeReS'a :
viewtopic.php?f=4&t=29297

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 wrz 2016, 19:53 
Offline

Rejestracja: środa 31 gru 2014, 21:00
Posty: 5
Lokalizacja: Bytom
Miś, dziękuję bardzo. Eldisp pokazuje już dane telemetrii. :)

_________________
Pozdrawiam, Roberto

mój sprzęt: Easy Glider Pro + Turnigy 9x
w trakcie budowy: HK Observer FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 lut 2017, 12:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 832
Lokalizacja: Warszawa
Wiosna się zbliża, Misie wychodzą z gawry, to i głupie pomysły się rodzą. Skoro nasz guru Miś obdarzył nas łaskawie telemetrią fr-sky wypluwaną z eLeReSa to może cierpiąc niewątpliwie na nadmiar czasu wytworzyłby kiedyś soft do elDispa łykający tąże. Dlaczego tak? A bo mam teraz retransmisję z tele prosto do Taranisa, a elDisp leży i płacze :-(, a tak wisiałby sobie na maszcie, co nieco wyświetlał i jeszcze rejestrował, a i od czasu do czasu można by znowu usłyszeć wesołe ta--- da--- da--- ta--- da- da- ta--- da- da-


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 kwie 2017, 21:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
Od jakiegos czasu uzywam dLdispa z kontrolerami z softem iNav.
Generalnie wszystko sie poprawnie wyswietla na eLdispie, poza trybem lotu. Czasem pokazuje mi sie "G2" (np. gdy mam tryb "horizon"), czasem "CH", w czasie pos-holda "PH" czasem sie pokazuje a czasem nie, w alt-holdzie "BA" nie ma nigdy, itp.

Czy to jest problem samego wyswietlacza, czy eLeReS-mini-RX-a, ktorego karmie LTM-em z kontrolera?

Info o LTM (czyli co wysyla iNav):
https://github.com/iNavFlight/inav/blob ... ltm.c#L180
https://quadmeup.com/ltm-light-telemetry-protocol/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 kwie 2017, 23:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9045
Lokalizacja: Bytom
Teoretycznie wszystko jest poprawnie, i nie powinno być takich kwiatków. Musiałbyś zlogować telemetrię idącą z eleresa do eldispa aby wyczaić gdzie tkwi problem. Ale bardziej skłaniam się że coś jest nie tak przy dekodowaniu LTM (choć w kodzie wygląda prawidłowo).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 21:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
Skoro wszystko powinno działać to postanowiłem sprawdzić czy wszystko mam aktualne.
I tak - eLeReS RX updatnąłem do 1.26b - nie pomogło...
eLDisp (v2, oled) mam w wersji v2.01 - nie ma chyba nowszego?

I wciąż mam tak:
unspecified.jpeg
unspecified.jpeg [ 10.48 KiB | Przeglądany 1094 razy ]


EDIT - scalenie

Tutaj dałem log z tego co TX wysyła do eLDispa:
https://www.dropbox.com/s/wn592pt5ssld9 ... y.log?dl=0

EDIT - scalenie

Dla potomności - gdyby ktoś miał podobny problem to wymagany jest upgrade do:
- eLeReS RX v1.26c
- eLDisp v2.03


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 paź 2017, 23:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
Mam takie szybkie pytanie - czy scieżka eleres RX -> TX -> eLDisp pozwala na pokazanie zużytych mAh w modelu?
Inav wysyła tą wartość w telemetrii LTM.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 paź 2017, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4017
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Dotychczas nie było takiej informacji wysyłanej na ziemię. Co nie znaczy że to nie będzie wprowadzone. Tylko aby nie mieszać w protokole co chwilkę to trzeba by przemyśleć najpotrzebniejsze rzeczy jakie dodać i za jedną poprawką to zrobić. Mówię o stronie iNav i eleresTX, bo strona eldisp to już Misiowy temat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 paź 2017, 18:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
To juz jest od roku prawie - w ramce S:
Kod:
commit 94044888dba413b798dbc88cbaef393467078b55
Author: Konstantin Sharlaimov (DigitalEntity) <konstantin.sharlaimov@gmail.com>
Date:   Mon Nov 28 22:38:50 2016 +1000

    Fix missing mAh reporting in LTM

diff --git a/src/main/telemetry/ltm.c b/src/main/telemetry/ltm.c
index ecd652c9..1394a003 100644
--- a/src/main/telemetry/ltm.c
+++ b/src/main/telemetry/ltm.c
@@ -205,7 +205,7 @@ void ltm_sframe(sbuf_t *dst)
         lt_statemode |= 2;
     sbufWriteU8(dst, 'S');
     ltm_serialise_16(dst, vbat * 100);    //vbat converted to mv
-    ltm_serialise_16(dst, 0);             //  current, not implemented
+    ltm_serialise_16(dst, (uint16_t)constrain(mAhDrawn, 0, 0xFFFF));    // current mAh (65535 mAh max)
     ltm_serialise_8(dst, (uint8_t)((rssi * 254) / 1023));        // scaled RSSI (uchar)
     ltm_serialise_8(dst, 0);              // no airspeed
     ltm_serialise_8(dst, (lt_flightmode << 2) | lt_statemode);


Jest też opisane na wiki: https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... metry-(LTM)

Próbowałem dojść do tego czy iNav to przedefiniował (bo można znaleźć info, że w tym miejscu jest prąd a nie mAh), ale w sumie do niczego nie doszedłem. Cleanflight ma to pole opisane jako prąd, ale nie implementuje go i wysyła zero.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.