Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 24 paź 2018, 06:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 14 gru 2015, 19:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Poslalem dump "MSP telemetry" mailem.

Niestety dane te nie sa rozpoznawane przez eleresa i na wyswietlaczu nic sie nie pojawia... :(
Używam HW UARTA - po stronie kontrolera jest już wszystko jak należy.

Nie wiem co z tym dalej. Z jednej strony by mi sie przydalo, z drugiej cale to "MSP telemetry" to wymierajaca technologia (wyczytalem ze przymierzaja sie do calkowitego pozbycia sie tego z kodu).

To moze byc jakis drobiazg po stronie eleresa z tego co piszesz...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 gru 2015, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Jak będę miał chwilę wolnego to się temu przyjrzę. Ale raczej pod koniec tygodnia...

EDIT:
Już widzę błąd w danych wysyłanych tym protokołem.
Odpowiedzi MSP powinny wyglądać tak:
$M>[len][id][dane][crc]
gdzie len to ilość wysyłanych danych, id to identyfikator message, dane to dane, i crc to suma kontrolna.

A dane w logu mają zawsze w polu "id" wartość 0, zamiast np 116 dla MSP_BOXNAMES, 106 dla MSP_RAW_GPS itd.
Więc nic dziwnego że eleres nie rozumie tego co mu ślą bo komenda o id = 0 nie istnieje.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 gru 2015, 22:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Dzieki! To był ostatni problem i telemetria na eLDispie śmiga jak trzeba (soft-uart na 9600 wystarcza) :)
Dla potomności: tu sa poprawki jakie zgłosiłem do Cleanflight-a: https://github.com/cleanflight/cleanflight/pull/1578


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 gru 2015, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ale coś widać że wypieprzyli telemetrię MSP z Cleanflighta... i co będzie w zamian?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 gru 2015, 11:40 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
i co będzie w zamian?


Mavlink?

Bo pozostałe opcje to chyba są dedykowane do konkretnych marek linków?

https://github.com/cleanflight/cleanfli ... /161/files

{name: 'TELEMETRY_HOTT',
{name: 'TELEMETRY_MSP',
{name: 'TELEMETRY_SMARTPORT',
+ {name: 'TELEMETRY_MAVLINK',

W czym mavlink lepszy? Binarny więc oszczędniejsza transmisja, a poza tym? Precyzyjniej zdefiniowane komunikaty?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 gru 2015, 12:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Bedzie Light-telemetry (LTM).
A wlasciwie juz jest. Taki sam identyfikator jak MSP telemetry, wiec w konfiguratorze wystarczy to wybrac na razie.

Dodam, ze Miś juz zaimplementowal support w eLeRes-ie i dziala :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 11:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 21:07
Posty: 317
Lokalizacja: GWE
Czy na eldispie można wyświetlić HDOP(w konfiguratorze nie ma tego parametru)?

_________________
Instalacja fotowoltaiczna on-grid 2,2kW
http://www.pvmonitor.pl/user.php?idinst=27


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Z pliku "Readme.txt"
Kod:
v0.65
- zastąpiono elewację z AT daną HDOP z GPS (wymaga 1.22b w eleresie)

Tak więc konfiguratorem trzeba ustawić wyświetlanie Elewacji Trackera i zamiast tego będzie HDOP.
eLDisp2 ma już normalnie parametr HDOP.
Oczywiście żeby to działało to w eleresach musi być soft 1.22b lub nowszy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 14:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 21:07
Posty: 317
Lokalizacja: GWE
miś, dziękuje, działa.

_________________
Instalacja fotowoltaiczna on-grid 2,2kW
http://www.pvmonitor.pl/user.php?idinst=27


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2016, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
I ja stałem się posiadaczem eldispa V2, fajne czytelne ustrojstwo. Z pierwszych spostrzeżeń to przy wybraniu największej czcionki dla "multiwii debug" konfigurator wiesza się, no i melodyjka na dzień dobry ma o kilka taktów za mało :mrgreen:
Aaa i nie wiem czy żle szukałem, czy nie ma opisu do pozycji menu "sound" eldispa.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2016, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Co do muzyczki to mnie słoń na ucho nadepnął i nie chciałem fałszować :lol:
Co do wielkiej czcionki dla debug to sprawdzę, ale i tak jest właściwie nie użyteczna w tym przypadku bo dane debug pisane tą czcionką i tak nie zmieściłyby się na ekranie.
Co do menu buzzer, to być może zapomniało mi się... Są dwa rodzaje dźwięków: beepy od przycisków i vario.
OFF - cisza.
LCD - beepy na glośniczku eLDispa
TX - beepy buzzerem w TX
Both - oba powyższe jednocześnie.
VAR - załączony dźwięk vario w eldispie.
jak jest + VAR to oprócz beepów przycisków jest też dźwięk vario.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2016, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
miś pisze:
LCD - beepy na glośniczku eLDispa
TX - beepy buzzerem w TX

Czyli komunikacja eldispa z eleres tx jest dwukierunkowa?
A ja tylko nasłuch podłaczyłem :-/

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2016, 15:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Drugi kierunek służy tylko do uruchomienia buzzera w TX, więc tak na prawdę nie jest potrzebny w eLDispie2 który w standardzie ma wbudowany buzzer (eLDisp1 nie miał buzzera w standardzie i dla tego była taka opcja).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 13:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 wrz 2012, 14:35
Posty: 138
Lokalizacja: Starachowice
Hej

Automaciek dwie strony dalej lutowal baro do mpu 6050.
O tak: http://automaciek.esy.es/foto/hp203high.jpg

Ja natomiast zerkam w schemat baro hp203b i wyglada to jakos inczej tzn.rozklad pinow,
zerknijcie, sa dwie rozne wersje? Ja ze zlej strony patrze??np. Tam gdzie na schemacie jest GND Automaciek dal 3,3v


Obrazek

_________________
>>>EAT>>>FLY>>>SLEEEP>>>> quad -SkyCopter- V1, Eg pro, Catalina 1380


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 13:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 883
Lokalizacja: Ruda Śląska
bo opis to zawsze top view, także Automaciek dobrze podłączył, tylko widzisz baro na plecach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.