Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 kwie 2018, 16:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 paź 2017, 19:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9098
Lokalizacja: Bytom
Jeśli jest to w polu "current" z LTM, to będzie przekazywane przez eleres i wyświetlane na eLDispie.
Pojedyncza jednostka to 0.1A czyli w tym przypadku 0.1Ah czyli 100mAh - i z taką dokładnością będzie wyświetlane. Oczywiście jako prąd czyli w A. Maximum to 99.9A czyli w tym przypadku 99.9Ah.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 13:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Tak więc poszperałem, popytałem i okazuje się że w LTM w ramce S nigdy nie było pola "current". Od zawsze był tam licznik zużytych miliamperogodzin, tylko błędnie opisany w dokumentacji (błąd powielony później w różnych miejscach).
Tak więc obecnie ścieżka eleres->eldisp faktycznie ma prawo działać (pokazując Ah jako ampery), ale kiedyś w wolnej chwili można by to wyczyścić, żeby nie było już niedomówień :)

Inna rzecz jaka byłaby fajna w eldispie to pokazywanie napięcia baterii jako napięcie celi (tzn. Vbat / ilość_cel). Latając na zmiane na 3S i 4S uniknęłoby się skomplikowanego przeliczania w głowie :) To też w ramach wolnego czasu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9098
Lokalizacja: Bytom
KM pisze:
ale kiedyś w wolnej chwili można by to wyczyścić, żeby nie było już niedomówień :)
Nie do końca, bo eleres nie ma dedykowanego pola w ramce telemetrii dla mAh, ale ma pole dla prądu (do użycia z czujnikiem prądu). A eleres może współpracować z setkami innych FC, czy nawet bezpośrednio z czujnikiem prądu, i wtedy przekazuje konkretnie prąd. Niestety, ale musi być uniwersalny, i trzeba się pogodzić z tym że przy LTM zamiast A mamy Ah. Tak samo jak w telemetrii FrSky ilość satelit mamy na jakimś A3 czy ACC_X.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 17:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
OK, jak nie ma to nie ma...
Dobrze, że i tak będzie się wszystko pokazywać tylko ze złą jednostką. Można się przyzwyczaić :)
Dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: komanndos, rycerz100 i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.