Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 wrz 2019, 02:11

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2969 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 194, 195, 196, 197, 198
Autor Wiadomość
Post: wtorek 30 kwie 2019, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
pawel4090 pisze:
Dopiero teraz jestem, tak wszystko się zgadza, tylko martwię się czy zwykły list będzie dostarczony, nie zaginie ?
No nic, zobaczymy, jeszcze raz dziękuję, za błyskawiczna naprawę.
Przelew wykonałem.
Pozdrawiam Paweł
naprawy w Pitlab są błyskawiczne, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny na najwyższym poziomie mimo że zapewne większość problemów ze sprzętem wynika z błędów po stronie użytkownika Pitlab trzyma próbę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 kwie 2019, 22:33 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 kwie 2012, 11:44
Posty: 17
Lokalizacja: Brzegi
Przedzwoniłem przewody z GPS do OSD jak również TX i RX do samej płytki OSD i jest przejście.
Na ekranie wyświetla się napis BRAK GPS
Sprawdziłem napięcia są właściwe.
Teraz sprawdziłem, niebo gwieździste nadal BRAK GPS
Sądzę, że to jakaś błacha sprawa a ja jej nie dostrzegam, jutro też sprawdzę.
Paweł

_________________
Pozdrawiam Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 maja 2019, 09:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 kwie 2012, 11:44
Posty: 17
Lokalizacja: Brzegi
pawel4090 pisze:
Przedzwoniłem przewody z GPS do OSD jak również TX i RX do samej płytki OSD i jest przejście.
Na ekranie wyświetla się napis BRAK GPS
Sprawdziłem napięcia są właściwe.
Teraz sprawdziłem, niebo gwieździste nadal BRAK GPS
Sądzę, że to jakaś błacha sprawa a ja jej nie dostrzegam, jutro też sprawdzę.
Paweł


Dzień dobry, problem został rozwiązany. Powodem mojego bólu głowy, były zamienione przewody we wtyczce wpinanej do OSD. Zamienione były przewody w kolorze zielonym i białym.
Po zamianie przewodów za pomocą igły krawieckiej , podgięcie ponownie blokady, przewody znalazły się we właściwych miejscach.
Niebo błękitne włączam zasilanie GPS po sekundzie pokazuje już 6 satelitów, radość moja przeogromna :-D
Dziękuję za pomoc.
Jeżeli do serwisu wysłałbym płytki wraz kablami, myślę, że nie maiłbym tego bólu głowy i stresu.

Pozdrawiam Paweł

_________________
Pozdrawiam Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 maja 2019, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2204
Lokalizacja: Warszawa
"Brak GPS" oznacza brak jakichkolwiek danych z GPS, czyli brak zasilania lub jak powyżej coś nie tak z przewodami sygnałowymi.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lip 2019, 15:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 777
Lokalizacja: Bestwinka
Po przejściu na OSD 2.70 (AP również 2.70) zauważyłem regularne podświetlanie jasnym tłem współrzędnych, ilości satelitów oraz odległości od bazy. Potrafi to "mrugać" prze kilka minut, po czym przez jakiś czas jest normalnie. Wskazania są ok, wszystko działa poprawnie ale to migotanie jest wkurzające. Ilustracja problemu na poniższym filmiku.


_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lip 2019, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 853
Lokalizacja: Warszawa
Mam jedno pytanko. W manualu do OSD jest taki opis zasilania OSD:
Capture.PNG
Capture.PNG [ 200.26 KiB | Przeglądany 1949 razy ]


Czy wedle powyższego, na złącze "Power Supply" mogę zapodać napięcie od 6.5 do 15V mimo że na obrazku jest oznaczone +12V?
Capture2.PNG
Capture2.PNG [ 304.34 KiB | Przeglądany 1949 razy ]

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lip 2019, 12:38 
Offline

Rejestracja: sobota 20 lip 2019, 09:46
Posty: 30
Zapewne tak, praktycznie wszystko co jest na plytce jest zasilane napieciem duzo <12 V. Np.3,3 V dla uC, gps itp. Zdjecie niestety jest slabej jakosci.

Z zasilaniem 6,5-12 nie bedzie problemu, nic sie nie spali, co najwyzej nie zadziala. >12 lepiej byc ostroznym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lip 2019, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3481
Lokalizacja: Strefa G
viewtopic.php?p=556358#p556358
viewtopic.php?p=534293#p534293

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2204
Lokalizacja: Warszawa
marekj pisze:
Po przejściu na OSD 2.70 (AP również 2.70) zauważyłem regularne podświetlanie jasnym tłem współrzędnych, ilości satelitów oraz odległości od bazy. Potrafi to "mrugać" prze kilka minut, po czym przez jakiś czas jest normalnie. Wskazania są ok, wszystko działa poprawnie ale to migotanie jest wkurzające.


To problem "estetyczny" bez wpływu na pracę systemu, będzie poprawiony w patchu 2.70a

marimach77 pisze:
(...)
Czy (...) na złącze "Power Supply" mogę zapodać napięcie od 6.5 do 15V mimo że na obrazku jest oznaczone +12V?


Napięcie które podajesz na OSD przechodzi bezpośrednio na złącze kamery i nadajnika video.
Samo OSD wytrzyma 15V, ale nadajnik lub kamera może 15V nie wytrzymać. Najlepiej w takim wypadku OSD zasilić z przetwornicy step down 15V->12V.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 777
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
To problem "estetyczny" bez wpływu na pracę systemu, będzie poprawiony w patchu 2.70a
I o taką odpowiedź mi chodziło :-D. Przynajmniej wiem, że to nie moja wina. Już się przyzwyczaiłem do tego mrugania (teraz na ciemno sobie mruga) więc cierpliwie na łatkę poczekam :-D.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 sie 2019, 17:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2204
Lokalizacja: Warszawa
Patch 2.70a z kilkoma poprawkami (m.in. usunięte przypadkowe miganie pól GPS ) jest dostępny tutaj:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem

Z nowych funkcjonalności: GroundStation może już przyjmować telemetrię w formacie mavLink, prezentować na ekranie i logować na karcie SD te dane, oraz sterować anteną śledzącą.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 sie 2019, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 777
Lokalizacja: Bestwinka
Czy zmiany dotyczą też AP, bo w pakiecie jest komplet plików (w opisie zmian nie widzę AP). Czy wystarczy tylko wgrać nowy firmware do OSD? (GS mnie nie interesuje jeszcze)

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 sie 2019, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2204
Lokalizacja: Warszawa
Może być samo OSD.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Ostatnio zmieniony wtorek 27 sie 2019, 07:08 przez Zbig, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 sie 2019, 19:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 777
Lokalizacja: Bestwinka
Dzięki.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2969 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 194, 195, 196, 197, 198

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.