Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

OSD by Zbig & Pitlab
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=5022
Strona 192 z 194

Autor:  zbipok [ wtorek 12 cze 2018, 08:02 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Dzięki, asystent wiatru to jedna z najlepszych funkcjonalności i korzystam z niej w każdym locie .
Cenię w OSD możliwości konfiguracji, ważne jest dla mnie wyświetlanie tylko niezbędnego minimum informacji w środkowej części ekranu.

Autor:  Zbig [ czwartek 14 cze 2018, 22:40 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Nowa wersja firmware 2.62rc1 (kandydat na wersję produkcyjną) jest gotowy! wiecej informacji i link do pobrania tutaj:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

Poprawione zgłoszone błędy i dodana opcja diagnostyki GPS (można wywołać też w trakcie lotu).

Autor:  Rufio [ piątek 15 cze 2018, 22:06 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Zbig pisze:
Nowa wersja firmware 2.62rc1 (kandydat na wersję produkcyjną) jest gotowy!

Super, jutro przed lotami wciągam, bo na 2.62 beta9 latać by się nie dało ;-).

Autor:  Zbig [ piątek 15 cze 2018, 22:12 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Gdyby cokolwiek działo się z GPS, to pamiętaj żeby nagrać statystyki GPS (menu serwis->ustawienia GPS->GPS statistics), to pomoże w zdiagnozowaniu problemu.

Autor:  toretto1995 [ wtorek 19 cze 2018, 13:19 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

PitLab pisze:
toretto1995 pisze:
Parametry OSD wyświetlają się u mnie tak jak by 3 nałożone na siebie

Spróbuj zmierzyć napięcie na obu stabilizatorach na płytce OSD. To może być efekt uszkodzonego stabilizatora 5V. Kiedyś była taka seria stabilizatorów, która łatwo się przegrzewała i dawała większe napięcie
Ewentualnie może być jakieś inne uszkodzenie w obwodzie synchronizacji video. Czy bez kamery też tak jest?



Nie udało mi się przez weekend zmierzyć napięcia na stabilizatorach ale mam zdjęcie tego jak to wygląda w realu:
20180618_210007 (Medium).jpg
20180618_210007 (Medium).jpg [ 423.29 KiB | Przeglądany 1616 razy ]

Autor:  PitLab [ wtorek 19 cze 2018, 13:59 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

To wygląda na jakieś oscylacje w układzie synchronizacji. Zdalnie raczej nie pomogę. W wolnej chwili podeślij do mnie płytkę, obejrzę pod oscyloskopem, naprawię i odeślę. Adres do wysyłki jest na stronie.

Autor:  jwalentek [ piątek 06 lip 2018, 11:12 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

zbipok pisze:
Opcja dotyczy "Horizon" , więc jeśli jest wolne okienko powyżej "Wind speed" to tu.
Jeśli nie , to ewentualnie w "Speed" jest więcej wolnych okienek.

Zaznaczenie okienka wygasza prędkość wiatru przy strzałce i korzystamy z prędkości wyświetlonej w stałym miejscu ekranu OSD

Ewentualnie pojawienie się nowego pomiaru może być jakoś dodatkowo sygnalizowane tak jak do tej pory.

Zbig pisze:
Wpisuję to na listę postulatów.


Bardzo proszę żeby wykreślić to z listy postulatów. Nie zgadzam się. Nie sztuka zrobić tysiące ustawień w systemie. Sztuka jest później się tym posługiwać. Każdy nowy gadżet generuje kilka/kilkanaście nowych problemów, testów, dyskusji, utrudnia poruszanie się po menu. Jeśli by tak każdą najmniej potrzebną zachciankę chcieć wdrażać to brakło by miejsca w menu na ustawienia a z systemu zrobił by się zniechęcający kombajn. Trzeba wyważyć realną potrzebę w stosunku do nakładu pracy i późniejszych komplikacji z tym związanych, choćby kolejne pytania od potencjalnych nowych użytkowników.
Ja cenię sobie np. łatwość i stabilność systemu i każde nowe dodatki tą stabilność mogą zachwiać. Proszę nie komplikować.

Co ci przeszkadza ta cyferka w strzałce??? Wręcz można powiedzieć, że to jest idealny i najlepszy pomysł na wizualizację kierunku i mocy wiatru. Ja również za każdym razem najpierw robię kółko żeby sprawdzić wiatr. I patrzę na tą strzałkę bardzo często.

Pozdrawiam

Autor:  Zbig [ sobota 07 lip 2018, 13:30 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Ja wszystkie postulaty skrzętnie notuję, więc ten:

jwalentek pisze:
(...)
Bardzo proszę żeby wykreślić to z listy postulatów.
(...)


również dopisałem do do listy ;-).

Autor:  Plotek [ wtorek 10 lip 2018, 22:12 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Skończyłem dłubać przy my twin dreamie zasilanym 4s, w którym zastosowałem podwójny BEC Matek 12V i 5V. Ten czort generuje zakłócenia na ekranie, kiedy to zasilam OSD właśnie z 12V uzyskane z ww regulatora. Filmik poniżej. Gdy podepnę osobne zasilanie dla OSD, problemu nie ma. Wiem, że niektórzy z was mają step down z 4s. Czy wykorzystujecie ferryt na tej linii 12V?


Autor:  rycerz100 [ wtorek 10 lip 2018, 22:25 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Mocno mnie korcił ten BEC Mateka i widzę że dobrze zrobiłem nie kupując dziada ;)
Ferryt nigdy mi na zakłócenia nie pomógł ale zawsze od niego zaczynam walkę z zakłóceniami.
Pomagał mi przeważnie filterek forumowy
viewtopic.php?p=15533#p15533

Autor:  Plotek [ środa 11 lip 2018, 08:24 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Ok, będziemy zatem próbować.. ;)

Autor:  marekj [ środa 11 lip 2018, 12:25 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Stosuję przetwornicę do zasilania OSD i nigdy nie zauważyłem zakłóceń w torze AV. Stwierdziłem jednak zdecydowany wpływ na zasięg eleresa. Powodem są zapewne generowane spore szumy na zasilaniu. Zastosowałem więc ferryty na wyjściu i wejściu przetwornicy i sytuacja zdecydowanie się poprawiła. Tak czy inaczej, te kilka zwojów na pierścieniu ferrytowym stanowi filtr górno zaporowy i warto to zawsze zrobić.

Autor:  Zbig [ środa 11 lip 2018, 18:15 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Widać, że przetwornica pracuje na niskiej częstotliwości, potrzebne będą duże elektrolity na wyjściu, żeby to odfiltrować.

Autor:  zbipok [ środa 11 lip 2018, 21:30 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Wylatałem ostatnio na górze Żar ponad 7 godzin z nowym softem.
Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, a szczególnie do strzałki bez liczby którą polubiłem od pierwszego wejrzenia ;).

Autor:  marceli [ piątek 13 lip 2018, 08:34 ]
Tytuł:  Re: OSD by Zbig & Pitlab

Czesc Zbyszek,
dawno tu nie zaglądałem i nie odpalałem swoich zestawów osd + autopilot a mam ich dwa.
Czy dobrze zrozumialem, ze pojawila sie jakas nowa wersja sprzetowa osd i nie mozna tych moich juz aktualizowac?
To spory zawód, bo jakoś tak liczyłem że starczą na dłużej.
Jest jakis sposób na wykonanie ich upgrade?

Strona 192 z 194 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/