Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 wrz 2018, 00:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 06 cze 2018, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 350
Lokalizacja: Warszawa
Możesz ustawić sobie np. dwa ekrany OSD gdzie na jednym pokazujesz "innych" buddy, a na drugim nie.
W locie przełączasz sobie ekrany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3027
Lokalizacja: Warszawa
zbipok pisze:
Nie chodzi o to by nie być widocznym tylko wyłączyć u siebie podgląd innych.

W najnowszej wersji beta FPV Managera jest okienko widoczności Buddy flighta, to może być to :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 12:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1688
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Zainstaluję wyłącznik zasilania do Buddy Flight sterowany z wolnego kanału. Większość lotów wykonuje się samotnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 13:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3027
Lokalizacja: Warszawa
zbipok pisze:
Zainstaluję wyłącznik zasilania do Buddy Flight sterowany z wolnego kanału. Większość lotów wykonuje się samotnie.

Myślałem, że chcesz być widoczny dla innych a u siebie nie zaciemniasz layouta.

Metodę wyciągania wtyczki Buddy Flight stosowałem od dawna :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 15:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1688
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Ja też mam wyciągniętą wtyczkę. Ćwiczyłem ostatnio latanie z BF dość intensywnie.
W czasie wspólnych lotów przydałaby mi się opcja wyłączania BF z layoutów w czasie lotu.
Aktualnie BF mam na 3 ekranach. W zależności od fazy lotu przełączam sobie ekran.
Zmiana bps UARTa częściowo rozwiązuje sprawę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 15:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 350
Lokalizacja: Warszawa
To tak trochę jak rosyjski pilot myśliwców. Wyłączasz transponder i znikasz z radarów ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 cze 2018, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1155
Lokalizacja: Wa-wa
testy 2.62 Beta9 trwają a nasze spostrzeżenia (nie to że mam rozdwojenie jaźni):
- nie działa wskazywanie prędkości i kierunku wiatru - po prostu się nie inicjuje na OSD. Kręciliśmy kółka po wielokroć. U obu pilotów.
- dziwaczne działanie wskazań poziomu sygnału, obaj mamy throttle:
a) w jednym działa z jakimś istotnym opóźnieniem niź poprzednia wersja (beta 7) i dodatkowo w trybie AUTO co jakiś czas wskakuje wartość 47
b) w drugim (u mnie) wskazuje cały czas wartość 99 - OSD aktualizowałem 2 razy, grzebałem w ustawieniach, odczytywałem i zapisywałem layout. Nic nie pomaga.
- zauważyliśmy, że leciutko rozjechało się ułożenie elementów na OSD (już w wersji beta 7) - elementy który były blisko siebie (jeden nad drugim), po aktualizacji się troszkę nachodzą.
- statystyki - znacznie wydłużył się czas pokazanie statystyk po locie - może to zamierzone?

Dodatkowo u mnie:
- model w auto latał jakoś kichowato (opadał, skręcał), do póki nie zapisałem trymerów (mam lekki trym tylko na wysokości)
- to było bardzo dziwne, zaraz po wgraniu firmware: w trakcie lotu, GPS zamarł - przestała się aktualizować odległość od bazy, pozycja i oczywiście informacje o efektywności lotu. Model nie wiedział gdzie jest. Dodatkowo wskazania Buddy - śledzony model nagle zaczął skakać po radarze, z przodu z tyłu, z boku jednego drugiego - kompletny chaos. Ponowne odpalanie kanapki pomogło.
nie było żadnego błędu odnośnie problemu z GPS na OSD.
- dziś 2 razy wskazania GPS na ziemi, przed startem się zamroziły (np. liczba satelit zamrożona na 15 i HDOP 1.7). Restart pomógł, HDOP ruszył.

Z lepszych informacji:
- wskazania BF (jeśli działają): skoki w odległości są znacznie mniejsze, mniej denerwujące. Wysokość działa super.
- resetowanie BF - super
- układ menu - to dobry ruch

R.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 cze 2018, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2147
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za testy.
-Też zauważyłem u siebie, że asystent wiatru zaktualizował się z dużym opóźnieniem - muszę to sprawdzić.
-Wskazania monitora kanałów - sprawdźcie prawidłowość przypisania kanałów w designerze layoutów. Chyba nie zawsze dobrze aktualizują się przy przejściu z wersji 2.50.
-Layouty (rozjazd) - do sprawdzenia.
-Statystyki - do sprawdzenia, robiłem modyfikacje pod koptery, pewnie coś przelazło.
-Trymery: tu nic nie zmieniałem i nie powinno być problemów.
-zamrożenie GPS bez komunikatu - trzeba będzie tego poszukać. Masz może nagranie z tym zamrożeniem?

Możesz podesłać mi backup swoich ustawień OSD? Sprawdzę na nich layout, monitor kanałów no i może pojawi się to zamrażanie OSD?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 cze 2018, 06:04 przez Zbig, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 06:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1688
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Tak przy okazji poprawek asystenta wiatru.
Proszę o opcję sposobu wyświetlania, a mianowicie na ekranie radaru niech będzie wyświetlana strzałka kierunku wiatru ale bez liczby wartości prędkości. Liczbę można wyświetlać w dowolnym miejscu ekranu, tak jak dotychczas.

Zmiana sprowadza się zatem do opcjonalnego wyświetlania liczby przy strzałce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 07:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3370
Lokalizacja: Strefa G
Parametry OSD wyświetlają się u mnie tak jak by 3 nałożone na siebie, posortowane jeden za drugim i każdy lekko przesunięty w prawo. Pierwszy jest wyraźny, drugi przesunięty w prawo i bardziej przeźroczysty, kolejny jeszcze bardziej przesunięty w prawo lekko widoczny i ostatni prawie nie widoczny.

Ktoś ma pomysł od czego to może być ?

Narysowałem zdjęcie w paincie w minimalnym stopniu pokazujące jak to wygląda:

osdd.png
osdd.png [ 1.4 KiB | Przeglądany 843 razy ]


Nie ma to żadnego związku ze zmianą softu czy coś.

Widzę u innych i na zdjęciach w necie, że każdy ma jeden wyraźny tekst.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 07:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 945
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
Parametry OSD wyświetlają się u mnie tak jak by 3 nałożone na siebie

Spróbuj zmierzyć napięcie na obu stabilizatorach na płytce OSD. To może być efekt uszkodzonego stabilizatora 5V. Kiedyś była taka seria stabilizatorów, która łatwo się przegrzewała i dawała większe napięcie
Ewentualnie może być jakieś inne uszkodzenie w obwodzie synchronizacji video. Czy bez kamery też tak jest?

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 08:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2147
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
Narysowałem zdjęcie w paincie w minimalnym stopniu pokazujące jak to wygląda:


Zamiast bawić się w rysownika po prostu zrób zdjęcie ekranu monitora.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2147
Lokalizacja: Warszawa
Rufio pisze:
testy 2.62 Beta9 trwają a nasze spostrzeżenia (...)


-problem monitora kanałów i asystenta wiatru to jeden wspólny błąd (pobieranie informacji o mapowaniu kanałów RC) - poprawione. przy okazji: płynniej chodzi jak wybierze się pozycje symboliczne ("throttle") zamiast bezpośrednio numeru kanału, informacja jest częściej aktualizowana.
-duże opóźnienie statystyk po locie - poprawione
-rozjazd layoutu - poprawione.
-trymery - może to problem z wysoką temperaturą? masz długie popychacze serw?

-zamrożenie GPS - czekam na video i backup


zbipok pisze:
Tak przy okazji poprawek asystenta wiatru.
Proszę o opcję sposobu wyświetlania, a mianowicie na ekranie radaru niech będzie wyświetlana strzałka kierunku wiatru ale bez liczby wartości prędkości. Liczbę można wyświetlać w dowolnym miejscu ekranu, tak jak dotychczas.

Zmiana sprowadza się zatem do opcjonalnego wyświetlania liczby przy strzałce.


masz pomysł gdzie i jak ten parametr ustawiać?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1688
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Opcja dotyczy "Horizon" , więc jeśli jest wolne okienko powyżej "Wind speed" to tu.
Jeśli nie , to ewentualnie w "Speed" jest więcej wolnych okienek.

Zaznaczenie okienka wygasza prędkość wiatru przy strzałce i korzystamy z prędkości wyświetlonej w stałym miejscu ekranu OSD

Ewentualnie pojawienie się nowego pomiaru może być jakoś dodatkowo sygnalizowane tak jak do tej pory.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 13:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2147
Lokalizacja: Warszawa
Wpisuję to na listę postulatów.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.