Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 lip 2018, 01:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2885 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2135
Lokalizacja: Warszawa
HIRO pisze:
Panowie mam problem z łącznością pomiedzy OSD a tabletm.
Sytuacja wygląda następująco. Moduł bt (hc05) podłączony do GS działa bez szczególnych problemów, co prawda czasem nastepuje zwiecha ale spiradycznie. Natomiast ten sam BT podłączony do OSD podczas próby przesłania WP odpowiada komunikatem " nie jesteś połączony z OSD”. Teraz co zostało zrobione aby temu zapobiec
1 wymiana BT na inny (hc 05 i 06)
2 zmiana prędkości BT
3 wybrane wszystkie predkości uarta w OSD
4 zamiana lini Tx i Rx
5 wymiana OSD nowszy (obecny to wersja v2.2 był v2.1)
6 zmiana softu na wcześniejsze (aż do 2.50)
7 wymiana gps na glonasa
8 ponownie zainstalowana aplikacja na tablecie
Teraz sprawy nie jasne.
Za każdym razem po zmianie prędkości BT za pomocą programu Termit dostaje odpowiedz OK z zadaną prędkością. Jednak gdy chce nawiązać ponownie połączenie odpowiedź na komendę AT uzyskuję tylko po wybraniu prędkości innej niż zadana. I teraz tak jak ów BT podłącze do Elerasa na prędkości innej niż 57600 komunikacji brak. Czyli teraz jak to jest z tą zmianą? Jest czy jej nie ma?
Oczywiście cała procedura próby komunikacji z OSD odbywa sie po złapaniu fixa i łączności radiowej z modelem.
Doradzcie coś koledzy bo trace nadzieję, choć czuje w kościach że to jakiś banał którego nie mogę namierzyć



Sprawdzić aktualną prędkość BT możesz przez podłączenie do GS i sprawdzenie na jakiej częstotliwości GS go rozpozna (od 2.62beta7 jest opcja skanowania prędkości, wcześniej trzeba wybierać ręcznie).
Jak już jesteś pewny na jakiej szybkosi pracuje BT, podłaczasz go do OSD, wybierasz OSD menu->Service->UART1 i wybierasz "buddy flight", a potem jeszcze raz wchodzisz w to menu i zmieniasz szybkość transmisji na właściwą dla BT (wybór buddy resetuje predkość na 57600).
Po tym zabiegu, jeśli jest GPS fix dla wersji 2.50 lub dla wersji 2.62beta nawet bez GPS fix aplikacja na androidzie powinna zobaczyć OSD.
Mozesz sprawdzić, czy wychodzą prawidlowo dane z OSD jak zainstalujesz z GooglePlay darmowa aplikację FPV_telemetry, ona pokazuje dane które przychodzą do aplikacji przez BT.


rychoo pisze:
Zastanawia mnie co zepsulem w ustawieniach...

Mam ustawione down if distance < 300m z min/max 70m/300m

Lecąc od siebie testując fs na wysokości 100m i odległości >500m model zanim zaczął zawracać zakrecajac i nabierając wysokości zastanawiał się chwile ok 1s zanim zaczął reagować... Fs mam ustawiony bez opóźnienia w odbiorniku, w osd widać że włącza się auto/base...

Lubie latać nisko daleko i ta chwila może być znaczaca... :) jeżeli ten typ tak ma to być może przydałaby się opcja climb first ON/Off? co myślicie? W międzyczasie postaram się wygrzebwc dvr z tych lotów


To nie kwestia ustawień. Przyglądam się temu i chyba coś z tym zrobię, więc w kolejnej becie powinien reagować szybciej.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 21:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1152
Lokalizacja: Wa-wa
Zbig pisze:
Rufio pisze:
...Zbyszku, jedna sugestia co do wskazań Buddy:
- gdy model referencyjny leży na glebie, wskazania co do różnicy wysokości i odległości są IDEALNE
- gdy modele w ruchu to wskazania wysokości są niemal idelane tzn. płynne, ale odległość stabilności we wskazaniach nie ma: bardzo skacze (zresztą tak jak i wcześniej) np: 80, 84, 86, 90, 94, i znów 80, 85, 90 i znów 76-80, itd. Może dało by się te wskazania odległości nieco "uśrednić"?
I druga sugestia" przy stosunkowo niedużej odległości między, na radarze nie bardzo widać czy model śledzony jest jeszcze przede mną te kilkanaście metrów, czy już za mną. Może tak jak z wysokością dodać +/-.


Dzięki za testy i uwagi.
Obawiam się, że przy 1 sekundowej aktualizacji danych przez buddyflight uśrednianie mocno opóźniałoby wskazania.
Spróbuj może włączyć na stałe radar zoom np. x8 wówczas odległość na ekranie powiększy się.


Proszę rozważ "jakieś rozwiązanie" niwelujące w sumie denerwujące skakanie wskazań odległości. Wygląda to w tej chwili na "nie stabilne/pływające" wskazania.
Nie chodzi o to aby z miarką teraz w powietrzu weryfikować czy to 80m czy 86m, ale o percepcję i interpretację tej informacji. Te skoki mają cykliczność ok 5 sek, trzeba WYŁAPYWAĆ informację ze skaczących wskazań.
Opóźnienie w tym wskazaniu chyba nie jest specjalnie krytyczne. Ważniejsze aby pokazywało tendencję.
Zapewne nie jest możliwe (ani potrzebne) uwzględnienie w obliczeniach "dylatacji czasu" 1s (położenie 1s temu modelu śledzonego w stosunku do mojej aktualnej pozycji. Może porównanie położenia mojego modelu 1s temu a nie aktualnej jakoś by pomogło, choć i tak problemem są te skoki wskazań odległości.

Co do Zoom x8, że tak zapytam, a gdzie to się ustawia - menu czy Manager (jakoś znaleźć nie mogę)? Zobaczymy czy feeling się poprawi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1647
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Już w ten weekend polatamy na zlocie w Goleszowie z wykorzystaniem buddy flight.
Będzie okazja sprawdzić w praktyce zachowanie wskazań.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 22:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2135
Lokalizacja: Warszawa
Zoom jest w OSD menu Punkty trasy->Radar (przeniosę to w następnej becie do menu layoutu, bo tam będzie bardziej na miejscu)
Przyjrzę się temu skakaniu odległości.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 940
Lokalizacja: Warszawa
Strona internetowa już działa poprawnie. Nie byłem w stanie znaleźć przyczyny problemów z wyświetlaniem niektórych podstron, ale instalacja certyfikatu SSL uleczyła wszystko. Teraz obydwie strony (.pl, .com) mają zieloną kłódeczkę i przedrostek https.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3289
Lokalizacja: Strefa G
Czy taki potencjometr będzie dobry:

http://allegro.pl/potencjometr-obrotowy ... 20821.html

piny licząc od lewej:
1- Audio z OSD
2- Sygnał do nadajnika
3- Audio z Mikrofonu

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 14:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3018
Lokalizacja: Warszawa
Toronto. Olaboga ;-) Po co ci taka kobyła :-/
Powinienem mieć w domu taki. Jak znajdę to dostaniesz w prezencie gratis.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3289
Lokalizacja: Strefa G
O, jaki malutki :mrgreen: A 50kohm to nie za dużo :D ? Jeśli jest ok, to podjadę do najbliższego elektronicznego, powinni mieć ;) Szkoda Twojego czasu ;-) ;-) Dzięki za linka :-)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3018
Lokalizacja: Warszawa
To
Piotrowy pisze:
O, jaki malutki :mrgreen: A 50kohm to nie za dużo :D ?

Chodziło mi o gabaryt, nie wartość. Jak nie znajdziesz, pisz na PW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2135
Lokalizacja: Warszawa
Nowa wersja firmware 2.62 Beta9 jest gotowa!
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

Trochę błędów poprawionych, trochę funkcji usprawnionych, nawet coś tam z listy "do zrobienia" udało się dodać :-)

Buddy flight powinien zachowywać się teraz lepiej (bez skakania) i szybciej. Można też usunąć niekatywne pozycje i zobaczyć współrzędne GPS wszystkich buddy.
Dla wygody/intuicyjności obsługa buddy flight jest (powtórzona) w submenu układu ekranu (layout). Tam tez przeniosłem zoom dla radaru.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 18:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1152
Lokalizacja: Wa-wa
hmm hmm hmm - to uznanie :-)

Zbyszku, była taka sympatyczna funkcjonalność odnośnie sygnalizacji działania steru kierunku podczas podłączania (zawsze w prawoskręt). W ver Beta 7 (chyba) ta funkcjonalność się nie objawia.
Czy to zamierzone ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2135
Lokalizacja: Warszawa
To efekt uboczny zmiany algorytmów. Może w przyszłości wróci, na razie skupiam się na ustabilizowaniu wersji.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1647
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Lataliśmy w trójkę z Buddy flight i bardzo fajnie się z tego korzysta :)
Wyświetlanie dodatkowych informacji o różnicy wysokości i odległości sprawdza się w trakcie poszukiwań miedzy chmurami.

Czy w menu buddy flight można globalnie wyłączyć wyświetlanie pozycji innych modeli?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2135
Lokalizacja: Warszawa
Nie, ale można przestawić UART na inny baud rate :)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1647
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Nie chodzi o to by nie być widocznym tylko wyłączyć u siebie podgląd innych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2885 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.