Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 15 paź 2018, 18:46


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188 ... 194  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 16 sie 2017, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 11
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
OK dzięki. podepnę mocniejszy nadajnik i 2 kamery. Zrobię próbę pracy całonocną jeśli ścieżki przeżyją to będę tak latał.

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 sie 2017, 09:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
Ścieżki muszą przeżyć. Tam na linii zasilania jest bezpiecznik polimerowy i to on w pierwszej kolejności rozłączy obwód jeżeli będzie za duży prąd.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 126
Lokalizacja: Warszawa
@ ZBIG & PITLAB

Gdzieś koło 2015 roku był taki post że przymierzacie się do zaimplementowania MAVLINKA w OSD.
Fajnie by było żeby podłączyć OSD do PIXHAWKA i móc korzystać z GS z trackerem.
Pawelsky napisał taki translator ale to taka wczesna beta i już nie rozwijana.

Czy gdzieś na liście życzeń jest wprowadzenie powyższego ? :)

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2151
Lokalizacja: Warszawa
No cóż, chyba najwyższy czas wyciągnąć kolejnego króliczka z kapelusza :-).
Tak, pracujemy nad wersją OSD obsługującą natywnie (bez żadnych przejściówek) protokół MavLink.
Wersja jest już w fazie "alfa" czyli praktycznie w pełni funkcjonalna i testowana przez kilka "zewnętrznych" osób, więc jak ktoś byłby chętny do włączenia się do testów, poproszę info na PM (na razie za wcześnie na wersję ogólnodostępną).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6539
Lokalizacja: Polska
Zbig pisze:
Tak, pracujemy nad wersją OSD obsługującą natywnie (bez żadnych przejściówek) protokół MavLink.

Super, nie bedzie juz potrzebny adapter! :-) Aha, oczywiscie cos potestowac moge jak trzeba.

Zbig pisze:
Pawelsky napisał taki translator ale to taka wczesna beta i już nie rozwijana.

A czegos Ci tam brakuje? ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 22:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 126
Lokalizacja: Warszawa
Brakuje dobrego osd dla Pixhawka a i jeszcze jak będzie działać do tego Ground Station ....
Ważne żeby osd przyjmowało wszystkie dane z Mavlinka a nie ze swoich wejść- GPS,prąd,napięcie pakietu, vario, spd gps i z czujnika airspeed itd.

PS A już mega wypasem by bylo zeby z OSD po GS via BT(albo jakkolwiek) przesylac informacje do mission plannera - to by zabiło cały świat pixhawkowy ;)

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 wrz 2017, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
Kolega podrzucił mi swój projekt małego mechanizmu anteny śledzącej dla lekkich anten. Wygląda to jak na obrazkach poniżej:

Obrazek
Obrazek

Zrobione to jest z dwóch warstw drobno spienionego PVC sklejonych ze sobą. W głównej puszce jest miejsce na serwa, lokalny BEC i otwór na okrągły przewód fi = 4mm aby podciągnąć sterowanie i zasilanie 12V z GS.
Ramka ma otwory do skręcenia śrubą M3 w osi obrotu. Orczyk serwa ze względu na różne kształty trzeba przykręcić wkrętami. W środku ramienia jest otwór 6mm na przewód anteny.
Stopka w kształcie grzybka z jednej strony ma miejsce na przykręcenie orczyka serwa z drugiej strony w "trzonku grzybka" jet otwór do zamocowania na statywie oświetleniowym.
Sugerowana cena 50zł.
Link do mechanizmu anteny w sklepie

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 10:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
Projekt powiększa się o kolejny czujnik, tym razem do pomiaru prędkości względem powietrza. Pomiar oparty jest na szwajcarskim czujniku MS4525D5AI001D, pierońsko drogim, ale najlepszym w swojej klasie. Na płytce jest układ zasilający pozwalający na pracę od 3,5 do 10V tak aby uniezależnić się od zmian napięcia na magistrali serw.
Wrzuciłem to do sklepu jako czujnik prędkości względem powietrza. Osobno można zamówić samą rurkę Pitota jako zapasową lub gdyby ktoś zdecydował się przekładać czujnik między modelami.
Czujnik ma domyślnie 25cm przewód z żółtą wtyczką do złącza I2C w OSD. Gdyby ktoś potrzebował inną długość to proszę o informację w komentarzu do zamówienia. Wężyk silikonowy do rurki Pitota ma 75cm. Trzeba go przeciać na 2 części, tak aby połączyć wyjścia ciśnienia całkowitego i statycznego z odpowiednimi portami w czujniku. Porty są opisane na płytce. Gdyby ktoś się pomylił to co najwyżej będzie miał ujemną prędkość na ekranie. Nie wiem jak Zbig to zrobił, ale potrafi policzyć pierwiastek z liczb ujemnych :shock: (dla niewtajemniczonych: prędkość jest pierwiastkiem z ciśnienia dynamicznego czyli różnicy całkowitego i statycznego). Niestety mierzy tylko do przodu, nie działa na wstecznym ani przy locie bokiem.
Obrazek

Obsługę czujnika włącza się w FPV Manager -> OSD -> Layout -> Speed (framed) -> Airspeed. Obsługa jest wspierana od wersji 260a.
Nie ukrywam że na rynku są już obecne podobne czujniki dedykowane dla Pixhawka. Z nimi też OSD powinno zagadać o ile mają ten sam czujnik określony przez ciąg znaków "I001" w nazwie.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 paź 2017, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Brakuje mi możliwości włączenia sygnału testowego wariometru na ziemi. Ciągle nie mogę sobie ustawić właściwie mixu dźwięku. Taka pierduła co prawda, ale przyszła mi do głowy to piszę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 paź 2017, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2151
Lokalizacja: Warszawa
Włącz alarm głosowy baterii, ta sama amplituda

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 paź 2017, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
O, dzięki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 paź 2017, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 950
Lokalizacja: Legnica
Odnośnie prośby o temperatury z tematu o AP I odpowiedzi Zbiga.

Zbig pisze:
Możesz to teraz zrobić podłączając zewnętrzny czujnik temperatury do wejścia USER A2 i konfigurując go w FPV_managerze


Rozumiem że można tak zrobić. Ale mogło by być jeszcze lepiej. 3 temperatury jeśli ktoś potrzebuje? Np. Temperatura zewnętrzna ofc. Temperatura Płytki i co za tym idzie mniej więcej wnętrza kadłuba. A np 3 mogła by być temperatura esc albo jeśli są takie czujniki, temperatura silnika spalinowego. Co Ty na to? Osobiście fajnie by było mieć to pod kontrolą. Zwłaszcza jak np teraz mam zabudowany Esc "szczelny kadłub dla Smyrania chmurek"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2151
Lokalizacja: Warszawa
Pewnie i zastosowanie dla 4-go czujnika by się znalazło ;-)
Tak czy inaczej dwie temperatury muszą póki co wystarczyć.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 paź 2017, 08:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 950
Lokalizacja: Legnica
No dobra, nie będę nalegał :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lis 2017, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Czy mogę zasilić OSD napięciem 14V ? Chce zasilać nadajnik i kamerę takim napieciem. Pakiet mam 4s i
z niego przetwornica na 14V. Nie chce kolejnej przetwornice na 12V dla osd. Pytanie czy płytka to wytrzyma ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188 ... 194  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.