Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 25 cze 2018, 02:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2871 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 19 maja 2018, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2131
Lokalizacja: Warszawa
Nie ma diagnostyki. Ale przejrzałem kod i widzę w niesprzyjających okolicznościach możliwość czasowego problemu w komunikacji modemów.
Zmienię to w kolejnej becie 2.62

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 maja 2018, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2131
Lokalizacja: Warszawa
Firmware 2.62beta7 jest gotowa.
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

Poprawka prędkości względem wiatru (wskazania mogły skakać przy zmianie wysokości lub ciśnienia atmosferycznego).
No i zapowiadana modyfikacja algorytmu komunikacji BuddyFlight

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 maja 2018, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1152
Lokalizacja: Wa-wa
Firmware 2.62beta7 przetestowana, specjalnych niedogodności nie stwierdzono (3 różnych pilotów, 3 płatowce).
Trybu ACRO nie testowaliśmy.

Ale, Zbyszku, jedna sugestia co do wskazań Buddy:
- gdy model referencyjny leży na glebie, wskazania co do różnicy wysokości i odległości są IDEALNE
- gdy modele w ruchu to wskazania wysokości są niemal idelane tzn. płynne, ale odległość stabilności we wskazaniach nie ma: bardzo skacze (zresztą tak jak i wcześniej) np: 80, 84, 86, 90, 94, i znów 80, 85, 90 i znów 76-80, itd. Może dało by się te wskazania odległości nieco "uśrednić"?
I druga sugestia" przy stosunkowo niedużej odległości między, na radarze nie bardzo widać czy model śledzony jest jeszcze przede mną te kilkanaście metrów, czy już za mną. Może tak jak z wysokością dodać +/-.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 maja 2018, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1200
Lokalizacja: łęczyca
Panowie mam problem z łącznością pomiedzy OSD a tabletm.
Sytuacja wygląda następująco. Moduł bt (hc05) podłączony do GS działa bez szczególnych problemów, co prawda czasem nastepuje zwiecha ale spiradycznie. Natomiast ten sam BT podłączony do OSD podczas próby przesłania WP odpowiada komunikatem " nie jesteś połączony z OSD”. Teraz co zostało zrobione aby temu zapobiec
1 wymiana BT na inny (hc 05 i 06)
2 zmiana prędkości BT
3 wybrane wszystkie predkości uarta w OSD
4 zamiana lini Tx i Rx
5 wymiana OSD nowszy (obecny to wersja v2.2 był v2.1)
6 zmiana softu na wcześniejsze (aż do 2.50)
7 wymiana gps na glonasa
8 ponownie zainstalowana aplikacja na tablecie
Teraz sprawy nie jasne.
Za każdym razem po zmianie prędkości BT za pomocą programu Termit dostaje odpowiedz OK z zadaną prędkością. Jednak gdy chce nawiązać ponownie połączenie odpowiedź na komendę AT uzyskuję tylko po wybraniu prędkości innej niż zadana. I teraz tak jak ów BT podłącze do Elerasa na prędkości innej niż 57600 komunikacji brak. Czyli teraz jak to jest z tą zmianą? Jest czy jej nie ma?
Oczywiście cała procedura próby komunikacji z OSD odbywa sie po złapaniu fixa i łączności radiowej z modelem.
Doradzcie coś koledzy bo trace nadzieję, choć czuje w kościach że to jakiś banał którego nie mogę namierzyć


Ostatnio zmieniony niedziela 27 maja 2018, 23:10 przez HIRO, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 maja 2018, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2131
Lokalizacja: Warszawa
Firmware 262beta8 jest gotowa:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/
Dodałem obok odometru również łączny czas wszystkich lotów (nalot),
oraz opcję zerowania/ustawiania odometru i nalotu (w FPV_managerze)


Rufio pisze:
Firmware 2.62beta7 przetestowana, specjalnych niedogodności nie stwierdzono (3 różnych pilotów, 3 płatowce).
Trybu ACRO nie testowaliśmy.

Ale, Zbyszku, jedna sugestia co do wskazań Buddy:
- gdy model referencyjny leży na glebie, wskazania co do różnicy wysokości i odległości są IDEALNE
- gdy modele w ruchu to wskazania wysokości są niemal idelane tzn. płynne, ale odległość stabilności we wskazaniach nie ma: bardzo skacze (zresztą tak jak i wcześniej) np: 80, 84, 86, 90, 94, i znów 80, 85, 90 i znów 76-80, itd. Może dało by się te wskazania odległości nieco "uśrednić"?
I druga sugestia" przy stosunkowo niedużej odległości między, na radarze nie bardzo widać czy model śledzony jest jeszcze przede mną te kilkanaście metrów, czy już za mną. Może tak jak z wysokością dodać +/-.


Dzięki za testy i uwagi.
Obawiam się, że przy 1 sekundowej aktualizacji danych przez buddyflight uśrednianie mocno opóźniałoby wskazania.
Spróbuj może włączyć na stałe radar zoom np. x8 wówczas odległość na ekranie powiększy się.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 maja 2018, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 690
Lokalizacja: Warszawa
Coś się na stronie rozjechało
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 78.95 KiB | Przeglądany 548 razy ]

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 maja 2018, 23:24 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 137
Zastanawia mnie co zepsulem w ustawieniach...

Mam ustawione down if distance < 300m z min/max 70m/300m

Lecąc od siebie testując fs na wysokości 100m i odległości >500m model zanim zaczął zawracać zakrecajac i nabierając wysokości zastanawiał się chwile ok 1s zanim zaczął reagować... Fs mam ustawiony bez opóźnienia w odbiorniku, w osd widać że włącza się auto/base...

Lubie latać nisko daleko i ta chwila może być znaczaca... :) jeżeli ten typ tak ma to być może przydałaby się opcja climb first ON/Off? co myślicie? W międzyczasie postaram się wygrzebwc dvr z tych lotów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2131
Lokalizacja: Warszawa
Piszesz o wersji 2.50 czy 2.62beta?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 09:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 940
Lokalizacja: Warszawa
darek_op pisze:
Coś się na stronie rozjechało

Strona jest i żyje tylko nie ma certyfikatu https i od 1 czerwca jest oznaczona przez przeglądarki jako niebezpieczna.
Czeka mnie instalacja certyfikatu. Na razie można zignorować to ostrzeżenie.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 690
Lokalizacja: Warszawa
Wszystkie inne zakładki sie otwieraja, tylko ta jedna nie chce

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 940
Lokalizacja: Warszawa
darek_op pisze:
Wszystkie inne zakładki sie otwieraja, tylko ta jedna nie chce

Rzeczywiście tak jest. Nie mam pomysłu dlaczego. Wszystko na stronie jest tak jak być powinno. Już zrobiłem poranny obrządek w swoim gospodarstwie, teraz siadam do strony.
Jeżeli coś jest potrzebne, to może znajdziesz na anglojęzycznej wersji strony: pitlab.com

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 11:20 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 137
Wygrzebałem dvr, wersja 262beta6, widac ze chwilke po przelaczeniu w tryb auto/base silnik jest wylaczany (moc spada do 70 a nastepnie do 20W), dopiero po chwili wlaczany ponownie, na szczescie link rc wrocil, aczkolwiek obstawiam ze po zaskoczeniu model wrocilby poprawnie, jedynie ta chwila zawahania jest niepokojaca przy niskim lataniu :)

https://youtu.be/Ci76GVwzCJ8

rychoo pisze:
Zastanawia mnie co zepsulem w ustawieniach...

Mam ustawione down if distance < 300m z min/max 70m/300m

Lecąc od siebie testując fs na wysokości 100m i odległości >500m model zanim zaczął zawracać zakrecajac i nabierając wysokości zastanawiał się chwile ok 1s zanim zaczął reagować... Fs mam ustawiony bez opóźnienia w odbiorniku, w osd widać że włącza się auto/base...

Lubie latać nisko daleko i ta chwila może być znaczaca... :) jeżeli ten typ tak ma to być może przydałaby się opcja climb first ON/Off? co myślicie? W międzyczasie postaram się wygrzebwc dvr z tych lotów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 14:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3278
Lokalizacja: Strefa G
Czy ma ktoś sprawdzony sposób/schemat elektryczny jak zmiksować audio z OSD i audio z mikrofonu by finalnie jednym kabelkiem podłączyć do nadajnika audio-video ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 852
Lokalizacja: Warszawa
Ja mam taki modulik audio https://www.eltrox.pl/monitoring/monito ... p-2-r.html i mam "zmiksowany" z audio z OSD zwykłym potencjometrem, tyle, że nie pamiętam jakiej wartości - działa tak już parę lat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 19:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 18:42
Posty: 153
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
toretto1995 pisze:
Czy ma ktoś sprawdzony sposób/schemat elektryczny jak zmiksować audio z OSD i audio z mikrofonu by finalnie jednym kabelkiem podłączyć do nadajnika audio-video ?

Ja mam tak jak pisał PitLab: viewtopic.php?p=381497#p381497
Używam też tego jako mikrofon: https://www.eltrox.pl/monitoring/monito ... p-2-r.html
i działa wyśmienicie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2871 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.