Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 13:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 194  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 05 lis 2017, 14:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
Czy mogę zasilić OSD napięciem 14V ? Chce zasilać nadajnik i kamerę takim napieciem. Pakiet mam 4s i
z niego przetwornica na 14V. Nie chce kolejnej przetwornice na 12V dla osd. Pytanie czy płytka to wytrzyma ?

Najwięcej prądu zużywa procesor i GPS. Jeżeli OSD będzie dodatkowo zasilane 5V, czyli te dwa smoki dostaną zewnętrzne zasilanie, to część wizyjna bierze na tyle mało że spokojnie powinna wytrzymać. Stabilizator może pracować z napięciem do 15V.
Najlepiej podłącz to i sprawdź na ile grzeje się stabilizator. Może być ciepły ale nie powinien parzyć.
Gdyby taki układ grzał się za bardzo możesz spróbować użyć BECa o napięciu trochę wyższym niż 5V. Zwykle 6V jest OK. Wtedy GPS i CPU na pewno nie będą brały prądu ze stabilizatora (5V) tylko ze źródła o wyższym potencjale.
Jeszcze inną alternatywą jest zasilenie kamery i nadajnika z 14V a samego OSD z 5V (lub lepiej 6V). W takim układzie trzeba sprawdzić czy w obrazie nie będzie zakłóceń od serw i ESC.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lis 2017, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Czy jeśli podaje 5V z beca na złącze serw autopilota to OSD pobiera sobie 5V z tego źródła ? Czy jest gdzieś inne złącze na OSD przeznaczone do wpiecia 5-6V ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lis 2017, 14:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
Czy jeśli podaje 5V z beca na złącze serw autopilota to OSD pobiera sobie 5V z tego źródła ? Czy jest gdzieś inne złącze na OSD przeznaczone do wpiecia 5-6V ?

Tak OSD pobiera 5V z AP. Można też wpiąć się w czerwone, 4-szpilkowe gniazdo RC, ale to jest to samo połączenie, tylko zdublowane, po to aby móc się podłączyć gdy OSD pracuje samodzielnie (bez AP).

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 12:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 lis 2015, 11:15
Posty: 18
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam
Pracuję nad ukończeniem FUNCUBA i natknąłem się na pewien problem.
Chodzi o umiejscowienie kamery, odbiornika GPS (PITLAB) oraz nadajnika video.
Na załączonym rysunku przedstawiłem planowane umiejscowienie wymienionych komponentów.
Proszę o pomocne uwagi, czy planowane odległości są wystarczające by się wzajemnie nie zakłócały.
Pozdrawiam.


FUNCUB Uklad kamery, GPS i video_.JPG
FUNCUB Uklad kamery, GPS i video_.JPG [ 229.56 KiB | Przeglądany 1639 razy ]

_________________
Wszytko jest kwestią skali
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
Wiesz, to jest pytanie w stylu: "buduję sobie domek w odległości 20m od sąsiadów z małymi dziećmi. Czy nie będę miał zbyt głośno?"
Wszystko zależy od poziomu emisji po stronie zakłócającej i poziomu tolerancji na zakłócenia po stronie odbiorczej. Nie znamy tych rzeczy. O ile dysponując analizatorem widma można zgrubnie oszacować emitowany poziom zakłóceń w danych częstotliwościach, to pomiar czułości na zakłócenia jest o wiele trudniejszy, praktycznie poza naszym zasięgiem.
Po prostu podłącz tymczasowo taki zestaw i sprawdź czy spełnia Twoje wymagania. Jeżeli nie to modyfikuj.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 13:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 lis 2015, 11:15
Posty: 18
Lokalizacja: Sosnowiec
Zrozumiałem, tak też zrobię. Dziękuję.

_________________
Wszytko jest kwestią skali


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2011, 12:49
Posty: 485
Lokalizacja: B-stok
Kiedyś dorwałem taki analizator od kolegi na 1 dzień(smog eketromagnetyczny). Doszedłem do takiego wyniku, że nasze zakłucajki APM, GPS, osd, srwa, sieją najmocniej w promieniu 25 cm od siebie, potem jest gwałtowne zmniejszanie. Kable od serw w rurce węglowej także sieją. Oczywiście zapewne różni się to w zależności jak kto co łączy, ale jak mówie, to wynik mego eksperymentu, taka wartość na start :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 kwie 2018, 14:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
dostępny jest już patch 2.60c z kilkoma poprawkami, m.in. prawidłowa praca sensora prędkości względem wiatru gdy kamera jest odłączona.
Do pobrania tutaj:

http://www.pitlab.pl/system-fpv/do-pobrania.html

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 kwie 2018, 06:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1702
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
A ramkę wokół "H" zlikwidowałeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 kwie 2018, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
Włącz przedostatnią opcję [x]-- (bez nazwy) w prawej kolumnie właściwości pola "Horizon".

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 kwie 2018, 13:23 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 140
Czy tryb acro już się zmaterializowal? :) czy wciąż na liście todosow?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 kwie 2018, 17:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
A, rzeczywiście jest. Ledwo go widać bo mi tusz wyblakł :-)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 kwie 2018, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1702
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Zbig pisze:
Włącz przedostatnią opcję [x]-- (bez nazwy) w prawej kolumnie właściwości pola "Horizon".


Dzięki, zaraz sobie zmienię :).
Próbuję , ale nie zadziałało ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 kwie 2018, 22:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
A masz włączone small fonts?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 kwie 2018, 13:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1702
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Tak, mam małe fonty, przełączałem również na duże, ramka nie znikła


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 194  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.