Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 paź 2018, 20:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 13 cze 2012, 09:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
Niestety , podmiana softu nic nie dała, pozostaje mi kupić nowy odbiornik albo głowicę, ma ktoś na zbyciu?

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 13 cze 2012, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 18:33
Posty: 1241
Lokalizacja: WARSZAWA
Sprawdź czy to może jest stały spadek o jakaś wartość na całym zakresie RSSI.

Może w jakiś sposób zrobić spadek o taką samą wartość w w drugiej głowicy aby zakresy napięciowe były podobne (programowo najlepiej albo przez diodę prostowniczą).

EDIT:

Cytuj:
Przy wyłączonym nadajniku:
pierwszy odbiornik daje 3,9V
drugi odbiornik daje 4,40V

Przy włączonym:
pierwszy odbiornik daje 1,0V
drugi odbiornik daje 0,2V


Faktycznie bardzo dziwnie, zupełnie inne zakresy.

_________________
Pozdrawiam
Szymon


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 13 cze 2012, 16:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
szymon_wolebez pisze:
Sprawdź czy to może jest stały spadek o jakaś wartość na całym zakresie RSSI.

Może w jakiś sposób zrobić spadek o taką samą wartość w w drugiej głowicy aby zakresy napięciowe były podobne (programowo najlepiej albo przez diodę prostowniczą).

EDIT:

Cytuj:
Przy wyłączonym nadajniku:
pierwszy odbiornik daje 3,9V
drugi odbiornik daje 4,40V

Przy włączonym:
pierwszy odbiornik daje 1,0V
drugi odbiornik daje 0,2V


Faktycznie bardzo dziwnie, zupełnie inne zakresy.


Może gdyby przy włączonym nadajniku na obu głowicach były podobne wartości a przy wyłączonym dopiero się nie zgadzały to by się jakoś łatwo zrobić ale tutaj i min i max jest różne.
Może i by się dało w sofcie zrobić skalowanie tych wartości ale też nie wiadomo czy dało by to jakikolwiek wymierny skutek, lepiej po prostu poszukać nowej głowicy/odbiornika, ogłoszenie już dałem, ale coś chicho w temacie...

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 13 cze 2012, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 18:33
Posty: 1241
Lokalizacja: WARSZAWA
Właśnie problem jest z ta niewiedzą czy nawet te inne zakresy RSSI są w proporcji do siebie podobne. W moim prototypie linijki 2x10 LED RSSI diversity ( http://rc-cam.pl/viewtopic.php?t=4981&start=0 ) kalibracja i samo działanie dla obu głowic jest niezależne. Sama zmiana sygnały z głowicy albo już A/V jest podyktowana krokami linijki LED.

O ile proporcje były by podobne to teoretycznie mogło by to działać. Jak nie to faktycznie kicha. Widać by było na linijce LED poziom sygnału przy jednakowych antenach (tej samej antenie przekładanej tylko go głowicy) i oddalonym nadajniku na pewną odległość. Jak by słupki linijki się zgrywały to by to działało prawie tak jak trzeba.
Tylko musiał by to być robione na słabym sygnale i w skali nieliniowej tak aby ledy były już poniżej 5 kroku.

Nie mam takich głowic aby zrobić taki eksperyment :roll: tylko sam na sucho sobie dumam jeżeli pomimo różnych zakresów była by jednakowa skala kroków...

_________________
Pozdrawiam
Szymon


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 13 cze 2012, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
Szymon, tu nie chodzi nawet o rozne zakresy, tylko o fakt ze przebiegi tych rssi sa diametralnie rozne i przecinaja sie gdzies po srodku. zobacz, ze jeden ma zakres 1,0->3,9 a drugi 0,2->4,40. tu by byl potrzebny algorytm, ktory ma skaler dynamiczny na pelny zakres napiec ale wykalibrowac cos takiego to by byla niezla zabawa.
btw. ten drugi ma wiekszy zakres napiecia co powinno przekladac sie na lepsza rozdzielczosc wiec takiego trzeba by szukac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 13 cze 2012, 18:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 18:33
Posty: 1241
Lokalizacja: WARSZAWA
cholo tak tylko dumam wielce to sobie idealizując o tej proporcji.

Hmm rozdzielczość będzie już inna to fakt. Ale jak przeskalujemy sobie kanał A na taką samą ilość kroków z pełnego zakresu i kanał B tak samo to o ile głowice zachowają się w stosunku do siebie proporcjonalnie to mogły by się kroki pokryć. Wtedy by to zadziałało. Inaczej to tak jak napisałeś (czyli pewnie w rzeczywistości będzie tak okrutnie).

Bez analizy i zdjęcia charakterystyki RSSI z obu głowic może sobie rozmyślać.

Oczywiście jeżeli jest możliwość znalezienia bez problemu podobnej głowicy to nie ma sensu się nad tym dłużej zastanawiać. Chyba, że tak dla sportu.

_________________
Pozdrawiam
Szymon


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 13 cze 2012, 22:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
szymon_wolebez pisze:
Bez analizy i zdjęcia charakterystyki RSSI z obu głowic może sobie rozmyślać.

Z tego co zaobserwowałem to różnice są całkowicie nieliniowe, dlatego od razu zacząłem szukać nowej głowicy/odbiornika.

BTW:Nie chce podpaść od razu pod nowy regulamin ale naprawdę nikt nie ma na zbyciu odbiornika 1.2GHz z tym lepszym zakresem (0,2->4,40)?

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 13 cze 2012, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Yazutsu pisze:
BTW:Nie chce podpaść od razu pod nowy regulamin


To nie dotyczy modelarzy którzy chcą kupić coś czego im brakuje, regulamin ma bić w pysk cwaniaków-handlarzyków.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 cze 2012, 02:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
No udało się w końcu uruchomić dziada:
Obrazek

Dwie identyczne głowice całkowicie rozwiązały problem.
'
Kabelek do zmiany softu jeszcze sobie wisi, może będzie kiedyś upgrade :D

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 cze 2012, 07:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
no to ciesze sie :-D
wyprowadz sobie jeszcze kabelek na przycisk funkcyjny.

jak beda jakies ciekawe pomysly to postaram sie je dolozyc ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 cze 2012, 07:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
cholo pisze:
jak beda jakies ciekawe pomysly to postaram sie je dolozyc ;-)


kranik z piwem poproszę ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 cze 2012, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
Rurek pisze:
cholo pisze:
jak beda jakies ciekawe pomysly to postaram sie je dolozyc ;-)


kranik z piwem poproszę ;-)


taki moze byc ?
sorki ale nic wiekszego mi sie nie zmiesci (w procku) :mrgreen:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 cze 2012, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
:mrgreen: :-D :lol: dawaj, wstawiaj, tjuninkuj ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 23 cze 2012, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 maja 2011, 16:10
Posty: 83
Lokalizacja: Pabianice
Yazutsu pisze:
Przy wyłączonym nadajniku:
pierwszy odbiornik daje 3,9V
drugi odbiornik daje 4,40V

Przy włączonym:
pierwszy odbiornik daje 1,0V
drugi odbiornik daje 0,2V



Mam podobny problem.
Obrazek
Obrazek

Pomieszane kolory kabli.

Przy wyłączonym nadajniku:
pierwszy odbiornik daje 4,20V
drugi odbiornik daje 4,20V

Przy włączonym:
pierwszy odbiornik daje 0,60V
drugi odbiornik daje 0,06V

Nie wiem czy zadziała na diversity od krzysW. :?:

_________________
Dx6i OSD Zbig II, antena śledząca, Video Goggle HeadPlay.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 23 cze 2012, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
platino2b pisze:
Przy wyłączonym nadajniku:
pierwszy odbiornik daje 4,20V
drugi odbiornik daje 4,20V

Przy włączonym:
pierwszy odbiornik daje 0,60V
drugi odbiornik daje 0,06V


Masz założone anteny? skierowane w tym samym kierunku? i nadajnik max metr od odbiorników?
Na Div od Zbiga jest kalibracja ale jeśli przebieg jest nieliniowy to zapomnij.

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: arek2081, krzyniek i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.