Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 15 lip 2018, 20:00


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota 23 cze 2012, 12:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16385
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
@Cholo - z poważnych pomysłów to może ta cała kalibracja...zmieści się to w tym czipie?
Wtedy podkówka służyłaby w zasadzie tylko do histerezy...czyli ustalania widełek progu przełączenia z rozciągnięciem w określonym czasie, jak myślisz?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 24 cze 2012, 10:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 maja 2011, 16:10
Posty: 83
Lokalizacja: Pabianice
Zrobiłem jeszcze jeden test z wizją.

Nadajnik kanał 4 (nowy)
Odbiornik pierwszy kanał 4 (nowy)
Odbiornik drugi kanał 6

Przy wyłączonym nadajniku:
pierwszy odbiornik daje 0,07V :?:
drugi odbiornik daje 4,20V (stary)

Przy włączonym:
pierwszy odbiornik daje 4,2V :?:
drugi odbiornik daje 0,7V (stary)

_________________
Dx6i OSD Zbig II, antena śledząca, Video Goggle HeadPlay.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 24 cze 2012, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 18:33
Posty: 1241
Lokalizacja: WARSZAWA
Czy te kanały ta ta sama częstotliwość ?

To teraz masz dopiero mix pomiędzy głowicami.
I tak jedna z głowic zawsze będzie czulsza i warto wiedzieć która to jest.
Tu na same wskazania RSSI nie ma co stawiać. Trzeba po prostu sprawdzić w praktyce obie głowice na raz i porównać. Zdjąć charakterystykę i zestawić na jednym wykresie.

Uruchom oba odbiorniki obok siebie (albo z takimi samymi antenami albo zupełnie bez) z wpiętymi woltomierzami (sprawdź czy oba pokazują tak samo napięcie jak nie to trzeba uwzględnić różnicę) i oddalaj nadajnik. Zapisuj to w tabelę i na końcu porównasz co wyszło. Obserwując w międzyczasie obraz z obu głowic.

Mając już takie wykresy można to przenieść do obsługi programu i będzie wszystko Ok.

Sam się lenię to takiej zabawy ale może ktoś będzie miał chęci.

EDIT: albo szukać kart katalogowych danej głowicy i tam może być już gotowa charakterystyka RSSI.

_________________
Pozdrawiam
Szymon


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 paź 2012, 08:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
poniewaz Rurek poleca na prawo i lewo moj wsad zastanawiam sie czy ktokolwiek testowal go w powietrzu bo musze sie przyznac, ze ja osobiscie nie mialem na tyle czasu :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 paź 2012, 08:44 
ja od razu wsadziłem go jak tylko dostałem DIV w swoje ręce , na początku wkurzało mnie te miganie głowicami po włączeniu zasilania , ale zdarzyło mi się na tym wyłapać inne kanały w odbiornikach ;-)

jak na ten moment działa bardzo ładnie


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 08 kwie 2013, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 12:45
Posty: 653
Lokalizacja: Łódź
Ruszę stary temat... ale bardzo fajny ;)

Jakiś czas temu kupiłem micro diversity... jednak nie zauważyłem jednego małego faktu, moje odbiorniki dają wyższe napięcie gdy sygnał jest mocniejszy...

i tak gdy mam wyłączony nadajnik napięcia na odbiornikach sa okoł 0.35V gdy odbiornik jest włączony i tuz obok napięcia to około 1V zatem spadek jakości sygnału równa się zmniejszeniu napięcia i odwrotnie...

Wyższe napięcie lepszy sygnał...

Według opisu on działa jako Inverted.... zatem dla mnie kiszka... co zrobić żeby odwrócić rejestrację sygnału?? Może da się to jakoś softowo zmienić?

_________________
:D MonsterQuads XR225 :D
:) Chcesz taką, daj znać :)


Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 kwie 2013, 22:37 przez Jackuzy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 08 kwie 2013, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16385
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Parę razy ta zagadka była rozwiązana na tym forum.... bardzo prosto :-) sygnały RSSI daj na krzyż z sygnałami video. Przeróbka typu hand-ware ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 08 kwie 2013, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 12:45
Posty: 653
Lokalizacja: Łódź
:oops: o kurcze.... :oops: no żeby nie powiedzieć nie wpadłem na to ... a to takie oczywiste rozwiązanie :D

Dziękuje serdecznie :D

_________________
:D MonsterQuads XR225 :D
:) Chcesz taką, daj znać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 maja 2013, 23:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1227
Lokalizacja: Kraków
Ja mam pytanie w tym jakże zapomnianym wątku :D

Mam bardzo podobne odbiorniki - głowice, filtry, napięcia.

Do tego stopnia podobne, że jak wyłączę nadajnik wideo to zaczyna się przeskakiwanie głowic. Dzieje się to bardzo szybko. Czy to zdrowe dla diversity?

Nie mam jeszcze softu chola, ale to się niedługo zmieni :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lip 2014, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 23:18
Posty: 477
Lokalizacja: Mielec
Cześć :)
Przepraszam za odkopywanie tak starego tematu, ale mam pytanie :oops:

Czy jest może opcja w tym diversity, aby móc wybierać odbiornik z którego jest "pobierany" obraz za pomocą przełącznika? :)
Ewentualnie może jakieś zmiany w sofcie? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lip 2014, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16385
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Bali, z tego co pamiętam to zawsze była taka opcja, oczywiście na customowym sofcie by Cholo.

Zresztą masz to w pierwszym poście leniuchu :-)

Cholo pisze:
jezeli podczas pracy w tym trybie nacisniemy krotko przycisk urzadzenie wejdzie w tryb manualny i przelaczy glowice. kolejne klikniecie wykona kolejne przelaczenie itd. wyjscie z trybu manualnego wykonujemy przez przytrzymanie przycisku.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lip 2014, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 23:18
Posty: 477
Lokalizacja: Mielec
Kurde, wstyd :oops:
Ślepota mnie bierze na starość :mrgreen:

Edit:
A czy dało by się może rozwiązać to na przełączniku kołyskowym? Żebym nie musiał z każdym uruchomieniem bazy wybierać odbiornika z którego korzystam?
Może ma ktoś soft zdatny do edycji? Przy okazji poduczył bym się programowania ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.