Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 22 sty 2018, 07:29

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 15 gru 2011, 09:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
a nie masz tam podkowki na tym diversity do regulacji momentu przelaczania ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 gru 2011, 10:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 28 wrz 2011, 09:20
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków
Jeśli masz na myśli jakiś potencjometr, to nie ma tu żadnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 gru 2011, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
mialem dziwna roznice jasnosci pomiedzy glowicami wiec zamowilem z maxima darmowe probki maxa4313 i wlasnie dzisiaj przyszly.
po wymianie dziala jak nalezy, wiec nagralem krotki filmik.

haslo: md


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 18 gru 2011, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
wywalilem jednak caly ten moj badziew z rangevideo i kupilem oryginalne, lsniace diversity FOX DIV007 u chinczyka :mrgreen:

Obrazek


Ostatnio zmieniony niedziela 18 gru 2011, 13:24 przez cholo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 18 gru 2011, 13:19 
Ładnie wyszła Tobie ta obudowa ;-)
Chińczyk mógł by się uczyć od Ciebie :-P

Cholo, za stare wróble jesteśmy, aby się nabrać na plewy :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 18 gru 2011, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
dodalem do glownego watku rysunek podlaczenia i filmik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 21 kwie 2012, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16333
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
A ja się zebrałem w sobie i zacząłem modyfikacje :-)
I etap - najważniejszy - nowy soft - zrobione :-) w/g instrukcji od Cholo'a wszystko idzie jak z płatka.
II etap - drutologia - zrobione, foto poniżej:
Obrazek
.
.
.
III etap - obudowa i upakowanie tego wszystkiego...przede mną ;-) ale wszystko mam już pod ręką. Przerobione głowice (węższy filtr SAW), plasticzana obudowa, potrzebne wtyki, diody, kabelki, pierdułki - skompletowane...tylko zapakować wszystko razem i zamknąć wieko na wieki :-)
Obrazek

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 22 kwie 2012, 00:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
kabla od programatora to jako pierwszy tester bym jednak nie odlutowywal :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 22 kwie 2012, 06:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16333
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
No juz nie da rady :-) Zobacz jakie ładne kuleczki zrobiłem na padach :-)
ale skoro tak mówisz....to znaczy przewidujesz odkopsanie archiwów i upgrejdy?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 kwie 2012, 09:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
Rurek pisze:
No juz nie da rady :-) Zobacz jakie ładne kuleczki zrobiłem na padach :-)
ale skoro tak mówisz....to znaczy przewidujesz odkopsanie archiwów i upgrejdy?


no kuleczki perfekcyjne, na pewno dodadza +2dB do odbioru :mrgreen:
jezeli bedzie zapotrzebowanie to oczywiscie trzeba bedzie odkopac zrodla 8-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 cze 2012, 10:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
Zamówiłem sobie takie diversity i mam problem.

Okazało się że dwa identycznie wyglądające odbiorniki foxa mają inaczej wyglądające głowice i niestety poziom RSSI też dają inny.

Przy wyłączonym nadajniku:
pierwszy odbiornik daje 3,9V
drugi odbiornik daje 4,40V

Przy włączonym:
pierwszy odbiornik daje 1,0V
drugi odbiornik daje 0,2V

Efekt jest taki że zawsze jest wybierany odbiornik drugi.Mimo że anteny takie same i w takim samym ułożeniu.

W oryginalnym sofcie tego diversity pokrętło służy to zmiany częstotliwości przełączeń.
A tutaj czytam że w sofcie kolegi Cholo:
cholo pisze:

* potencjometr na plytce na poczatek nalezy ustawic na srodek zakresu a potem doregulowac jezeli przelaczenie bedzie za wczesniej (sygnal z drugiej glowicy jest gorszy po przelaczeniu) lub zbyt pozno (sygnal z drugiej glowicy jest znacznie lepszy po przelaczeniu).


Czy dobrze rozumiem że jeśli wgram nowy soft to będę mógł te rozbieżności "uśrednić" potencjometrem na płytce?

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 12 cze 2012, 10:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
w oryginalnym sofcie z tego co pamietam potencjometrem regulowalo sie wlasnie rozbieznosc pomiedzy glowicami i u mnie jest tak samo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 12 cze 2012, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
cholo pisze:
w oryginalnym sofcie z tego co pamietam potencjometrem regulowalo sie wlasnie rozbieznosc pomiedzy glowicami i u mnie jest tak samo.


Kurczę, to niestety kręcenie nic nie daje, różnica napięcia jest zbyt wysoka.Zwykle około 1V.

Czy może dało by się dorobić funkcjonalność kalibracji, coś w stylu włączamy zasilanie z naciśniętym guzikiem i mamy 10 sek na włączenie i wyłączenie nadajnika?Zapisywał by sobie wartość max i min... Czy to nie ma sensu?

Czyli szukać nowej głowicy?Odbiornika?

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 12 cze 2012, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
glowice raczej warto miec identyczne ale skoro i tak nie dziala to mozesz sprobowac zaladowac moj soft i sprawdzic czy tam nie zmiescisz sie w zakresie (musial bym zobaczyc w kodzie jak dokladnie wykorzystuje odczyt z tej podkowki).
inna sprawa, ze u Ciebie to i tak nie bedzie pewnie dobrze dzialalo w pelnym zakresie sygnalu bo napiecia rssi maja zbyt duza rozbieznosc charakterystyk.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 12 cze 2012, 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
No tak, dzięki za szybkie odpowiedzi, pokombinuję i dam znać.

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.