Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 23 cze 2018, 03:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 18 lis 2011, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
Temat dotyczy modyfikacji oprogramowania diversity z rangevideo.com, takiego jak w tym linku.
Plytka zawiera na pokladzie procesor Atmel Tiny 25 oraz dwu-kanalowy uklad przelaczajacy video Maxim MAX4313.


Mozliwosci zmodyfikowanego programu sa nastepujace:

* jezeli sila sygnalu na jednej z glowic podczas startu urzadzenia jest wysoka (znaczy jestesmy na ziemi) urzadzenie wykonuje "zimny" start i przelacza okresowo glowice przez okolo 30 sekund. umozliwia to przykladowo zorientowanie sie, ze jedna z glowic odbiera inna czestotliwosc lub jest uszkodzona.
gdy w trybie startowego przerzucania glowic nacisniemy przycisk monostabilny podlaczony do nozki PB0 wchodzimy w tryb ustawiania czulosci przelaczania glowic co potwierdzone jest szybkim mrugnieciem. nastepnie, po chwili przerwy urzadzenie mruganiem diod informuje nas jaki jest aktualny poziom (nie)czulosci od 1 do 6 (domyslnie 3). krotkie klikniecie podnosi poziom przez co urzadzenie staje sie mniej czule na zmiane poziomu rssi. dlugie przytrzymanie zapisuje ustawienie i powraca do zimnego startu.

* po zakonczeniu zimnego startu lub gdy poziom rssi jest niski (co moze oznaczac, ze jestesmy podczas lotu a urzadzenie zostalo zrestartowane) diversity przechodzi w tryb normalnej/automatycznej pracy z zadana czuloscia. jezeli podczas pracy w tym trybie nacisniemy krotko przycisk urzadzenie wejdzie w tryb manualny i przelaczy glowice. kolejne klikniecie wykona kolejne przelaczenie itd. wyjscie z trybu manualnego wykonujemy przez przytrzymanie przycisku.

* jezeli w trybie automatycznym przytrzymamy przycisk wejdziemy w tryb podgladu, ktory z zadana czestotliwoscia przelacza glowice w sposob ciagly. w ten sposob majac przykladowo glowice ustawione na dwie, rozne czestotliwosci mozemy podgladac lot dwoch osob. poprzez wykonywanie krotkich klikniec mozemy wydluzyc czas przelaczenia glowic (6 poziomow) co potwierdzane jest odpowiednia liczba mrugniec. powrot do trybu automatycznego oraz zapis wybranej wartosci opoznienia wykonujemy przez dlugie przytrzymanie przycisku.


Opis programowania za pomoca programatora STK500 z allegro:

* ja przecialem kabelek od tego programatora na dwa i jedna czesc przylutowalem jak na obrazku:
Obrazek

najlatwiej ustawic ten programator na tryb hid (zworka JP3 zwarta) i wykorzystac prgoram avrdude-gui jak na obrazku (programujemy za pomoca funkcji "Erase - Write"):
Obrazek

instrukcja do stk500 jest tutaj:
http://www.and-tech.pl/Stk500/stk500.pdf

UWAGA: po wgraniu zmodyfikowanego softu nie bedzie mozliwosci powrotu do oryginalnego!


Przykladowa aplikacja plytki diversity wyglada nastepujaco:

* w pudelku diversity dwie plytki sterujace glowicami ulozone jedna pod druga. dolna plytka ma wyjety wyswietlacz bo zaslania on otwor na srubke.
dolna plytka ma podlaczone przyciski do gornej i w ten sposob zmieniam kanaly w obu na raz.

* w przypadku gdy chce sterowac osobno mam przelacznik z przodu obudowy, ktory przerywa obwod pomiedzy swiczami dolnej i gornej plytki. w ten sposob moge ustawic inne kanaly w obu glowicach.

* potencjometr na plytce na poczatek nalezy ustawic na srodek zakresu a potem doregulowac jezeli przelaczenie bedzie za wczesniej (sygnal z drugiej glowicy jest gorszy po przelaczeniu) lub zbyt pozno (sygnal z drugiej glowicy jest znacznie lepszy po przelaczeniu).


-> LINK DO WSADU <-


Obrazek

Obrazek



[Rozszerzenie zip zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]


Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 cze 2014, 21:48 przez cholo, łącznie zmieniany 15 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 lis 2011, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2585
Lokalizacja: Warszawa
Cholo, różnica w jasności obrazu z moich dwóch odbiorników nie jest związana z diversity. Muszę to wyregulować i będzie ok.
Samo przełączanie nie jest takie "gładkie", trudno trochę powiedzieć - tak jakby rwie synchronizację.
Brak histerezy jest widoczny, gdy np. mamy dwa baciki odbiorcze ustawione podobnie (podobny poziom sygnału). Przełączanie następuje ciągle w stałym rytmie ok. 1 Hz - i cięgle lekko zrywa synchro.
Świetnie byłoby mądrzej to oprogramować (jeśli się da).
Wersji teraz nie sprawdzę. Chodzi o jakiś nadruk na płytce?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 lis 2011, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
u mnie na plytce jest wersja 1.02.
czyli mowisz, ze nawet jak lezy na stole i jest podobny poziom to przelacza co sekunde. w sumie w locie to nie powinno byc uciazliwe ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 20 lis 2011, 01:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
ok, podpialem to i rzeczywiscie na granicy bardzo szybko przelacza.
napisalem wiec programik, ktory wydaje mi sie, ze dziala lepiej.
jak ktos chce to na priv.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 20 lis 2011, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Cholo, mistrzu, ja chcę :-) Jak to się programuje te diversity?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 20 lis 2011, 15:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
cobra pisze:
Mam programator stk500


no to bedzie ok.

ja przecialem kabelek od tego programatora na dwa i jedna czesc przylutowalem jak na obrazku:
http://cholo.republika.pl/diversity.jpg
na razie sobie przylutuj i tak zostaw bo moze beda kolejne poprawki wiec bedzie latwo wgrac.

najlatwiej ustaw ten programator na tryb hid (zworka JP3 zwarta) i ustaw avrdude-gui jak na obrazku (funkcja "Erase - Write"):
http://cholo.republika.pl/avrguiattiny.jpg

tu masz instrukcje do stk500:
http://www.and-tech.pl/Stk500/stk500.pdf

UWAGA: po wgraniu zmodyfikowanego softu nie bedzie mozliwosci powrotu do oryginalnego!

nie testowalem tego w locie (a w domu moze ze 20 minut) wiec czekam na uwagi.
byc moze konieczne bedzie dodane jednak tej histerezy na rssi ale w testach domowych moj program nie ma efektu szybkiego przelaczania wiec moze bedzie lepszy.
nie wiem tez czy nie trzeba zwiekszyc/zmniejszyc czulosci dzialania podkowki.


powodzenia


Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 gru 2011, 23:43 przez cholo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 20 lis 2011, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
powyzszy tekst dotyczy diversity z rangevideo.
plytka z bevrc powinna byc identyczna ale porownajcie sobie po moim zdjeciu.

EDIT: porownalem zdjecia i jest jednak inna wiec jezeli ktos ma ochote to musieli bysmy pokombinowac ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 gru 2011, 00:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
no, dobra, dzisiaj wymienilem filterki saw na wezsze i zlozylem pudelko.
na zewnatrz zostana wyprowadzone diody pracujacej glowicy, przelacznik rozsynchronizujacy przelaczanie kanalow pomiedzy odbiornikami oraz przelacznik bistabilny sluzacy do:
- przelaczenia na kolejna glowice (wyjscie z trybu auto) oraz powrot do trybu auto przez przytrzymanie przycisku,
- wejscia w tryb podgladu (dlugie przytrzymanie w trybie auto) czyli ciaglego, okresowego przelaczania pomiedzy dwoma glowicami. czestotliwosc przelaczania mozna zmieniac klikajac krotko przyciskiem. dlugie przycisniecie wraca do trybu auto.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 gru 2011, 00:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
No pikna robota Panie, wchodzę w to :-) Tyle że ja mam plasticzaną obudowę wyrychtowaną na ten cel...czy mam ją wykleić folią samoprzylepną alu od środka i połączyć z masą?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 gru 2011, 00:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
mysle, ze spoko przy zalozeniu, ze nie zapodasz 7w z lrs'a w poblizu ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 gru 2011, 00:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
spoko = kleić folię czy spoko= nie kleić ?
:mrgreen: LRS z 70W będzie na 26 metrowym maszcie :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 gru 2011, 00:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
Rurek pisze:
spoko = kleić folię czy spoko= nie kleić ?


ja bym nie kleil, glowice sa zaekranowane i to najwazniejsze. mozna tylko doprowadzic im masioche grubym kablonem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 gru 2011, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
w zwiazku z pytaniami mam w pudelku diversity dwie plytki sterujace glowicami ulozone jedna pod druga. dolna plytka ma wyjety wyswietlacz bo zaslania on otwor na srubke.
dolna plytka ma podlaczone przyciski do gornej i w ten sposob zmieniam kanaly w obu na raz.
w przypadku gdy chce sterowac osobno mam przelacznik z przodu obudowy, ktory przerywa obwod pomiedzy swiczami dolnej i gornej plytki. w ten sposob moge ustawic inne kanaly w obu glowicach.

dorzucam nowy soft:

* jezeli sila sygnalu na jednej z glowic podczas startu urzadzenia jest wysoka (znaczy jestesmy na ziemi) urzadzenie wykonuje "zimny" start i przelacza okresowo glowice przez okolo 30 sekund. umozliwia to przykladowo zorientowanie sie, ze jedna z glowic odbiera inna czestotliwosc lub jest uszkodzona.
gdy w trybie startowego przerzucania glowic nacisniemy przycisk monostabilny podlaczony do nozki PB0 wchodzimy w tryb ustawiania czulosci przelaczania glowic co potwierdzone jest szybkim mrugnieciem. nastepnie, po chwili przerwy urzadzenie mruganiem diod informuje nas jaki jest aktualny poziom (nie)czulosci od 1 do 6 (domyslnie 3). krotkie klikniecie podnosi poziom przez co urzadzenie staje sie mniej czule na zmiane poziomu rssi. dlugie przytrzymanie zapisuje ustawienie i powraca do zimnego startu.

* po zakonczeniu zimnego startu lub gdy poziom rssi jest niski (co moze oznaczac, ze jestesmy podczas lotu a urzadzenie zostalo zrestartowane) diversity przechodzi w tryb normalnej/automatycznej pracy z zadana czuloscia. jezeli podczas pracy w tym trybie nacisniemy krotko przycisk urzadzenie wejdzie w tryb manualny i przelaczy glowice. kolejne klikniecie wykona kolejne przelaczenie itd. wyjscie z trybu manualnego wykonujemy przez przytrzymanie przycisku.

* jezeli w trybie automatycznym przytrzymamy przycisk wejdziemy w tryb podgladu, ktory z zadana czestotliwoscia przelacza glowice w sposob ciagly. w ten sposob majac przykladowo glowice ustawione na dwie, rozne czestotliwosci mozemy podgladac lot dwoch osob. poprzez wykonywanie krotkich klikniec mozemy wydluzyc czas przelaczenia glowic (6 poziomow). wartosc ta nie jest zapisywana w pamieci (jezeli bedzie taka potrzeba to dodam). powrot do trybu automatycznego wykonujemy przez dlugie przytrzymanie przycisku.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 gru 2011, 23:43 przez cholo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 gru 2011, 23:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
o matulu :-) pjjjęękniie :-)
Cholo Ty pisz do Vovy Rzeźnika że masz taki patent na Jego diversity, jakoś na tantiemach wyjdziesz na swoje, albo może chociaż sobie z nim barterek ubijesz...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 gru 2011, 17:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2585
Lokalizacja: Warszawa
O w mordę, ale funkcjonalność!

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.