Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 23 paź 2019, 07:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: sobota 05 paź 2019, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
maxiiii pisze:
Dopiero teraz wyświetliły mi się filmy i zdjęcia z pierwszego postu. Zapowiada się ciekawie ale czy to projekt twój, firmowy czy inny?


Całkowicie mój osobisty, motywowany chęcią sprawdzenia swoich możliwości.
- Jako taki bonusik, jest to małe bateryjne urządzonko z wyświetlaczem, dzięki któremu podczas lotu już widać wyniki na ekranie.
Chyba dobrze byłoby właśnie np dla Strażnika Miejskiego (załóżmy tak na chwilkę) - co by od razu widział wynik...
433MHz powinny dać radę na dystansie VLOS - umówmy się, przecież kilometrów się tym nie robi. Troszkę musiałem pogłówkować jak to odebrać sygnał z czujnika i GPSa i skleić to w jedną całość - ale dało się.

dyskusję o możliwościach i wadach można ciągnąć.. - ja się cieszę bo się udało ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 paź 2019, 22:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 lip 2010, 17:27
Posty: 82
I to jest ta radocha bo sie udało osiągnąć a marudy niech sobie piszą.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 paź 2019, 00:38 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 105
Lokalizacja: GB
kuczy pisze:
433MHz powinny dać radę na dystansie VLOS - umówmy się, przecież kilometrów się tym nie robi.


A na jakiej częstotliwości robi się kilometry?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 paź 2019, 10:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
rc.fpv.poland, ok może troszkę napisałem na około....
Oczywiście, że 433 jest o wiele lepsza do dalekich zasiegow niż 2,4 czy 5,8 GHz. Myślałem bardziej o tym co dla mnie jest jasne bo to zbudowałem, ale nie przekazałem jasno - moduł radiowy wg producenta powinien mieć zasięg ok 1km ale zastosowałem "antenki" w postaci sprężynek, co oczywiście wplywa na zasięg - i dopiero teraz moje zdanie ma większy sens - na odległości VLOS i tak powinien dac radę.. jak trzeba by wiekszych zasiegow, to i anteny trza było by dać lepsze.

- dzięki za słuszną uwagę.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 paź 2019, 15:38 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 105
Lokalizacja: GB
Tak się czepiłem :) ogólnie projekt wydaje się ciekawy. Jeśli sprężynki dadzą radę to je zostaw i tyle. Powodzenia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 paź 2019, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2130
Też szukam modułu radiowego z serialem na 433 lub 868 z zasięgiem ok 500 m. Jak zastosowałeś w swoim projekcie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 paź 2019, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
3DR Radio z kilkukilometrowym zasięgiem Ci nie wystarczy?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 paź 2019, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
maxiiii pisze:
Też szukam modułu radiowego z serialem na 433 lub 868 z zasięgiem ok 500 m. Jak zastosowałeś w swoim projekcie?


https://botland.com.pl/pl/produkty-wyco ... ntena.html

1km ma z najniższą transmisją.
zaleta? - ustawiasz sobie wszystko przez komendy AT, a para modułów jest "przezroczystym UART'em"
druga zaleta? - zlącze UFL - wiadomo, kupujesz antenkę, podpinasz - masz...
mi akurat UART podpasował, widziałem różne inne na I2C.. - także co wybierzesz to już sam wiesz.

ps - widzę, że na botlandzie już nie ma - ale pewnie znajdą się w CHRL ;) - słowo klucz: HC-12

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 paź 2019, 19:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2130
Zapomniałem o 3dr. Tak dawno go nie używałem :)
Sprawdzę ceny i dostępność.
Kuczy ten z twojego linku nie za bardzo się nadaje, ma zbyt małą prędkość. Potrzebuję 115.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 paź 2019, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
maxiiii pisze:
Potrzebuję 115.


mówisz - masz, tylko na ile doleci nie wiem (może z lepszymi antenkami?)
br.jpg
br.jpg [ 32.39 KiB | Przeglądany 516 razy ]

http://avrproject.ru/112/rf_hc12/2016-0 ... _v2.3B.pdf

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.