Pozwolę założożyć temat o swoim dronie, ale tak na prawdę o wyposażeniu które otrzymał:
Jest to czujnik 7-miu parametrów powietrza:
CO2 : Dwutlenek węgla - wpływa na globalne ocieplenie.
CH2O : Formaldehyd - powoduje podrażnienia oczu, nosa i gardła, oraz astmę.
TVOC : Lotne związki organiczne - powodują podrażnienie oczu, utratę koordynacji oraz nudności.
PM 2,5, PM10 : Pyły zawieszone: - oddziałują negatywnie na układ oddechowy, przyczyniając się do zachorowań na astmę, chorobę płuc (POChP), oraz infekcje dróg oddechowych.
Temperaturę powietrzaWilgotnośćSystem składa się z dwóch urządzeń, "czujnik właściwy" znajduje się na dronie, natomiast "podręczny bateryjny monitor parametrów" - na ziemi. Łączność pomiędzy urządzeniami zrealizowana jest linkiem radiowym 433MHz, wg zapewnień producenta możliwy zasięg maksymalny (pewnie po zmianie anten) to ok 1km. - zasięgu jeszcze nie testowałem, mi osobiście wystarczy kilkaset m.
Jeśli by nawet link radiowy uległ zakłóceniu - przerwaniu - nic się nie stanie: Czujnik ma zintegrowaną kartę SD, na którą zapisuje pomiary niezależnie od linku radiowego. Podgląd fpv / sterowanie drona jest oczywiście niezależny
Czujnik wyposażyłem w jego własny, niezależny odbiornik GPS, dzięki czemu każdy pomiar (odbywa się co sekundę) posiada następujące dane: Datę, czas, współrzędne geograficzne, wysokość npm, ilość satelit, hdop.
Dane zapisują się do pliku *.csv, dzięki czemu są dostępne od razu w postaci tabeli, np w Excell'u
forum.jpg [ 28.62 KiB | Przeglądany 4561 razy ]
Te dane pozwalają na umiejscowienie pomiaru na mapie, wyciągnięcie maximum, minimum, średniej itp....
Screenshot.jpg [ 77.13 KiB | Przeglądany 4561 razy ]
FILM:
Na samym czujniku zamocowane są diody informacyjne LED. ich działania nie widać na filmie, ale kod jest taki:
Po włączeniu zasilania:
- miga dioda niebieska oraz żółta. Niebieska: Szukanie GPS, żółta: nagrzewanie czujnika.
- jeśli GPS złapie "fixa" niebieska przestaje mrugać (jest wygaszona)
- jeśli czujnik się nagrzeje - żółta przestaje mrugać (jest wygaszona)
- w tym momencie (jeśli mamy nagrzany czujnik oraz równocześnie fix GPS) - zapala się dioda zielona,
- dioda czerwona mruga w momencie zapisu do pliku na karcie.
- jeśli nie ma karty w czytniku, lub jest problem z otwarciem pliku do zapisu - dioda czerwona świeci się ciągle.
Jako, że projekt jest z założenia przyszłościowo-komercyjny, to niestety pozostaje mi poczekać na Wasze reakcje, i mam nadzieję, że wybaczycie brak szczegółów.
Całość powstała w przeciągu kilku miesięcy (w wolnych chwilach, jakich mało), chciałem zdążyć przed sezonem grzewczym - i udało się !!! ;) Bezpośrednią motywacją do budowy niestety był brak działań mojego miasta w tym kierunku.
- Projekt ma uświadomić zarówno mieszkańców jak i urzędników, że problemy z zanieczyszczeniami pojawiają się lokalnie i są uciążliwe. Wiatr od Bałtyku nad którym mieszkam bardzo pomaga w statystykach, ale chyba nie o statystyki chodzi.