Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 11 lis 2019, 22:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: wtorek 29 sty 2019, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2033
Lokalizacja: Gdynia
Napiszę nowy post, ponieważ tamten dotyczył rozliczeń a teraz mamy coś całkiem innego.
Otóż dzisiaj przyszły do mnie zamówione anteny COMFAST 5GHz 200mW - wg producenta zasięg 1-3km.

Poniżej zdjęcia samych anten (pierwszego zdjęcia zapakowanej paczki niestety nie daję - jest ograniczenie 10 załączników na post). Co rzuca się w oczy - i było już podkreślane przez poprzednich kupujących - to piękne opakowanie, z hologramem "comfast". w środku w woreczku samo urządzenie, oraz obok pudełko z akcesoriami. W zestawie otrzymujemy:

- Urządzenie - załóżmy, że będę używał określenia "router" - gdyż chyba jest mu najbliższe.
- Zasilacz PoE (Power Over Ethernet) - ponieważ router zasilany jest kablem Ethernetowym. Zasilacz posiada dwa gniazda oznaczone "POE" oraz "LAN". Zamówiłem "wtyczkę EU" i przyszła pasująca do naszych gniazdek.
- Dokumenty - instrukcja montażu mechanicznego, instrukcja konfiguracji urządzenia w przeglądarce www, warranty card oraz "certyficate of qualification"
- Części do montażu - dwa plastiki umożliwiające montaż pod pewnym kątem w stosunku do ściany / masztu, dwie śrubki bez kołków, taśma stalowa do objęcia masztu.

Zestaw więc jest bogaty, robi bardzo dobre wrażenie i sądzę, że jeśli ktoś chce zastosować ten router do stworzenia np mostu WiFi na jakąś odległość - doceni załączone elementy.
Obudowa routera wykonana jest jako jednolita "puszka" zamykana dolną zaślepką na zatrzask. Urządzenie - jak sama nazwa wskazuje (outdoor) może być montowane na zewnątrz - ale na pewno nie możemy liczyć na szczelność IP65. (pod zaślepką widać szczeliny) - być może coś więcej okaże się po otworzeniu urządzenia (ale to nie teraz). W każdym razie spokojnie zaryzykował bym wystawieniem tego routera na zewnątrz.

Konfiguracja:
Po podłączeniu zgodnie z zaleceniami producenta (gniazdo WAN - zasilacz, gniazdo LAN - komputer PC) - nasz komputer otrzymuje IP - typowo 192.168.10.100 Uruchamiamy przeglądarkę i wpisujemy adres routera: 192.168.10.1 zmieniamy język na angielski (do wyboru także chiński) wpisujemy hasło: admin i przechodzimy do konfiguracji.
Router (jak większość obecnych routerów) może pracować jako:
- Bridge
- Acces Point
- Repeater
- Router
Ogólnie można skorzystać z bardzo prostego i łatwego Wizarda. Kto chce, ma do dyspozycji bardziej zaawansowane opcje, jak firewall, mac filter, port forwarding, DMZ, DDoS, można stworzyć użytkowników - czyli to, co w standardowym routerze sieciowym.
Ciekawostką są ustawienia sieci WiFi - tu mamy do dyspozycji zakłądkę "Power" - od 12,5% do 100% - ale także tajemniczy suwak "Launch Range" - tu zakres podajemy od 0,5 do 10km :shock: No w każdym razie będzie co testować.

No i dochodzę do końca mojej wypowiedzi. Plany na najbliższy czas: zanim zacznę rozbierać urządzenia chcę przetestować zasięg urządzeń (oraz przepustowość - podane jest 300Mbps) bez ingerencji w ich budowę. Pocieszająca wiadomośc jest taka, że na urządzeniu napisano zakres zasilania: 9-24V. - jutro w pracy sprawdzę, czy zasilacz PoE to "prawdziwe PoE" z negocjacją mocy, czy też "fake PoE" - czyli chamskie podanie napięcia na kabel Eth. Tak się składa, że w mojej pracy zawodowej zaprojektowałem dwa urządzenia - na dwóch różnych scalakach PoE - więc będę mógł także sprawdzić przydatność tych zasilaczy do innych urządzeń PoE.

Waga - nie mała: 195g

No to jedziem - najciekawsze na koniec - ZDJĘCIA !!!

f02.jpg
f02.jpg [ 81.23 KiB | Przeglądany 1534 razy ]
f03.jpg
f03.jpg [ 105.39 KiB | Przeglądany 1534 razy ]
f04.jpg
f04.jpg [ 103.67 KiB | Przeglądany 1534 razy ]
f05.jpg
f05.jpg [ 121.34 KiB | Przeglądany 1534 razy ]


s01.jpg
s01.jpg [ 77.92 KiB | Przeglądany 1534 razy ]
s02.jpg
s02.jpg [ 56.59 KiB | Przeglądany 1534 razy ]
s03.jpg
s03.jpg [ 57.66 KiB | Przeglądany 1534 razy ]
s04.jpg
s04.jpg [ 50.09 KiB | Przeglądany 1534 razy ]
s05.jpg
s05.jpg [ 45.29 KiB | Przeglądany 1534 razy ]
s06.jpg
s06.jpg [ 40.12 KiB | Przeglądany 1534 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Ostatnio zmieniony wtorek 29 sty 2019, 21:41 przez kuczy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 21:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 20:05
Posty: 16
Lokalizacja: Wejherowo
Standard PoE to 48V. Ten wynalazek to jest "passive" PoE. Równie dobrze na parę brązową (+) i niebieską (-) możesz podać 12V z dowolnego zasilacza. Z tego rozwiązania korzysta Ubiquity jak i Mikrotik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2033
Lokalizacja: Gdynia
mariusz_s pisze:
Standard PoE to 48V. Ten wynalazek to jest "passive" PoE. Równie dobrze na parę brązową (+) i niebieską (-) możesz podać 12V z dowolnego zasilacza. Z tego rozwiązania korzysta Ubiquity jak i Mikrotik.


Też tak myślę - i było by to nawet mi na rękę - ponieważ jedno z urządzeń będzie na dronie - a możliwość zasilania "passive PoE" jak to ładnie określiłeś - pozwoliło by na podłączenie urządzenia do LiPo 3-6S (zakładając, ze się nie spali przy 25,2V).

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 396
Lokalizacja: Warszawa
Chcesz użyć tego sprzętu tylko do zestawienia mostu radiowego ? Nie znalazłeś nic mniejszego i lżejszego ?
Sprzęt radiowy w paśmie 5GHz ma jedną wadę (do naszego zastosowania). Mianowicie potrzebuje "trochę czasu" na zestawienie linku.
Więc jak go stracisz w trakcie lotu to będziesz "ślepy" przez kilkanaście sekund.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 22:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2033
Lokalizacja: Gdynia
analogowy pisze:
Chcesz użyć tego sprzętu tylko do zestawienizasłoniędiowego ? Nie znalazłeś nic mniejszego i lżejszego ?
Sprzęt radiowy w paśmie 5GHz ma jedną wadę (do naszego zastosowania). Mianowicie potrzebuje "trochę czasu" na zestawienie linku.
Więc jak go stracisz w trakcie lotu to będziesz "ślepy" przez kilkanaście sekund.


Oprócz kart PCI-e - ktorych nie ma jak obsłużyć (dopiero niedawno powstało jakieś "cos tam"-Pi z tym złączem, a są problemy ze sterownikami, a karty nie działają przez piny "usb" na tym zlaczu) - nie, nie znalazłem nic na 5GHz o odpowiedniej mocy. Są syetemy przesyłu obrazu z wejściem HDMI - ale mi zależy także na zmianie konfiguracji aparatu foto.
Chwilowa ślepota nie będzie wielką przeszkodą zakładając loty VLOS. Inne przy 5,8 raczej nie.wchodzą w rachubę bo sygnał zostanie zasłonięty. Wiem że jest to duże i dość ciężkie, ale chcę przetrzeć szlak, na miniaturyzacje i ulepszenia przyjdzie czas.

EDIT 30.01.2019

Dziś zrobiłem krótki test w domu. Na razie sprawdziłem sterowanie telefonem komórkowym połączonym przez WiFi do comfasta - do jego portu LAN oczywiście podłączona Raspberry Pi - która z kolei obsługuje aparat.
Działa, ale to nie nowość, ponieważ tak samo działało na "zwykłym" routerze. no ale trzeba było sprawdzić.
Szczerze mówiąc - mam za mało kabli ETH w domu, aby podłączyć wszytkie urządzenia jednocześnie - to zostawiam sobie już na jutro.

W każdym razie - konfiguracja będzie wyglądała następująco: na dronie ROUTER a na ziemi BRIDGE CLIENT. przy testowym połączeniu w jednym pokoju prędkość wynosiła 130MBit/s. Fajne w takiej konfiguracji jest to, że każde urządzenie ma własne IP przez które można je konfigurować. - a w kliencie sprawdzać RSSI oraz prędkość.

s12.jpg
s12.jpg [ 77.78 KiB | Przeglądany 1323 razy ]

s11.jpg
s11.jpg [ 107.08 KiB | Przeglądany 1323 razy ]


EDIT 31.01.2019

Dzisiaj uzbrojony w wystarczającą ilość przewodów sporządziłem następującą konfigurację:

[NEX5] ~~~~ WiFi2,4 apatatu ~~~~ [Raspberry Pi} -> [Comfast1 - Router] -> ~~~~ WiFi 5GHz ~~~~ -> [Comfast2 - Bridge Client] -> Komputer PC

Ogólnie wydaje się sporo urządzeń po drodze, ale kluczowa jest Raspberry Pi.. - na jej IP wysyłam wszystkie komendy dla NEXa. Dzięki ustawieniu Comfasta1 jako Router a Comfasta2 jako Bridge-Client - jest to jedna sieć więc można swobodnie przesyłać dane.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lut 2019, 00:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2033
Lokalizacja: Gdynia
No to cóż.....
Po uporaniu się z technicznymi zagwozdkami sieci, IP, portów, JSONów, i innych pierdów - trzeba było ogarnąć i napisać jakąś prostą apkę aby móc cokolwiek testować.

To co widać to Python na Raspberry Pi. Pewnie ma z milion błędów ale spełnia podstawowe zadanie - wyświetla LiveStream z aparatu, oraz pozwala na użycie np zoomu - co jest niemożliwe przez inne drogi zdalnego sterowania (dla tego modelu aparatu).


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.