Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 09 lip 2020, 19:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 29 sty 2019, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2163
Lokalizacja: Gdynia
Napiszę nowy post, ponieważ tamten dotyczył rozliczeń a teraz mamy coś całkiem innego.
Otóż dzisiaj przyszły do mnie zamówione anteny COMFAST 5GHz 200mW - wg producenta zasięg 1-3km.

Poniżej zdjęcia samych anten (pierwszego zdjęcia zapakowanej paczki niestety nie daję - jest ograniczenie 10 załączników na post). Co rzuca się w oczy - i było już podkreślane przez poprzednich kupujących - to piękne opakowanie, z hologramem "comfast". w środku w woreczku samo urządzenie, oraz obok pudełko z akcesoriami. W zestawie otrzymujemy:

- Urządzenie - załóżmy, że będę używał określenia "router" - gdyż chyba jest mu najbliższe.
- Zasilacz PoE (Power Over Ethernet) - ponieważ router zasilany jest kablem Ethernetowym. Zasilacz posiada dwa gniazda oznaczone "POE" oraz "LAN". Zamówiłem "wtyczkę EU" i przyszła pasująca do naszych gniazdek.
- Dokumenty - instrukcja montażu mechanicznego, instrukcja konfiguracji urządzenia w przeglądarce www, warranty card oraz "certyficate of qualification"
- Części do montażu - dwa plastiki umożliwiające montaż pod pewnym kątem w stosunku do ściany / masztu, dwie śrubki bez kołków, taśma stalowa do objęcia masztu.

Zestaw więc jest bogaty, robi bardzo dobre wrażenie i sądzę, że jeśli ktoś chce zastosować ten router do stworzenia np mostu WiFi na jakąś odległość - doceni załączone elementy.
Obudowa routera wykonana jest jako jednolita "puszka" zamykana dolną zaślepką na zatrzask. Urządzenie - jak sama nazwa wskazuje (outdoor) może być montowane na zewnątrz - ale na pewno nie możemy liczyć na szczelność IP65. (pod zaślepką widać szczeliny) - być może coś więcej okaże się po otworzeniu urządzenia (ale to nie teraz). W każdym razie spokojnie zaryzykował bym wystawieniem tego routera na zewnątrz.

Konfiguracja:
Po podłączeniu zgodnie z zaleceniami producenta (gniazdo WAN - zasilacz, gniazdo LAN - komputer PC) - nasz komputer otrzymuje IP - typowo 192.168.10.100 Uruchamiamy przeglądarkę i wpisujemy adres routera: 192.168.10.1 zmieniamy język na angielski (do wyboru także chiński) wpisujemy hasło: admin i przechodzimy do konfiguracji.
Router (jak większość obecnych routerów) może pracować jako:
- Bridge
- Acces Point
- Repeater
- Router
Ogólnie można skorzystać z bardzo prostego i łatwego Wizarda. Kto chce, ma do dyspozycji bardziej zaawansowane opcje, jak firewall, mac filter, port forwarding, DMZ, DDoS, można stworzyć użytkowników - czyli to, co w standardowym routerze sieciowym.
Ciekawostką są ustawienia sieci WiFi - tu mamy do dyspozycji zakłądkę "Power" - od 12,5% do 100% - ale także tajemniczy suwak "Launch Range" - tu zakres podajemy od 0,5 do 10km :shock: No w każdym razie będzie co testować.

No i dochodzę do końca mojej wypowiedzi. Plany na najbliższy czas: zanim zacznę rozbierać urządzenia chcę przetestować zasięg urządzeń (oraz przepustowość - podane jest 300Mbps) bez ingerencji w ich budowę. Pocieszająca wiadomośc jest taka, że na urządzeniu napisano zakres zasilania: 9-24V. - jutro w pracy sprawdzę, czy zasilacz PoE to "prawdziwe PoE" z negocjacją mocy, czy też "fake PoE" - czyli chamskie podanie napięcia na kabel Eth. Tak się składa, że w mojej pracy zawodowej zaprojektowałem dwa urządzenia - na dwóch różnych scalakach PoE - więc będę mógł także sprawdzić przydatność tych zasilaczy do innych urządzeń PoE.

Waga - nie mała: 195g

No to jedziem - najciekawsze na koniec - ZDJĘCIA !!!

f02.jpg
f02.jpg [ 81.23 KiB | Przeglądany 3184 razy ]
f03.jpg
f03.jpg [ 105.39 KiB | Przeglądany 3184 razy ]
f04.jpg
f04.jpg [ 103.67 KiB | Przeglądany 3184 razy ]
f05.jpg
f05.jpg [ 121.34 KiB | Przeglądany 3184 razy ]


s01.jpg
s01.jpg [ 77.92 KiB | Przeglądany 3184 razy ]
s02.jpg
s02.jpg [ 56.59 KiB | Przeglądany 3184 razy ]
s03.jpg
s03.jpg [ 57.66 KiB | Przeglądany 3184 razy ]
s04.jpg
s04.jpg [ 50.09 KiB | Przeglądany 3184 razy ]
s05.jpg
s05.jpg [ 45.29 KiB | Przeglądany 3184 razy ]
s06.jpg
s06.jpg [ 40.12 KiB | Przeglądany 3184 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Ostatnio zmieniony wtorek 29 sty 2019, 21:41 przez kuczy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 21:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 20:05
Posty: 16
Lokalizacja: Wejherowo
Standard PoE to 48V. Ten wynalazek to jest "passive" PoE. Równie dobrze na parę brązową (+) i niebieską (-) możesz podać 12V z dowolnego zasilacza. Z tego rozwiązania korzysta Ubiquity jak i Mikrotik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2163
Lokalizacja: Gdynia
mariusz_s pisze:
Standard PoE to 48V. Ten wynalazek to jest "passive" PoE. Równie dobrze na parę brązową (+) i niebieską (-) możesz podać 12V z dowolnego zasilacza. Z tego rozwiązania korzysta Ubiquity jak i Mikrotik.


Też tak myślę - i było by to nawet mi na rękę - ponieważ jedno z urządzeń będzie na dronie - a możliwość zasilania "passive PoE" jak to ładnie określiłeś - pozwoliło by na podłączenie urządzenia do LiPo 3-6S (zakładając, ze się nie spali przy 25,2V).

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 401
Lokalizacja: Warszawa
Chcesz użyć tego sprzętu tylko do zestawienia mostu radiowego ? Nie znalazłeś nic mniejszego i lżejszego ?
Sprzęt radiowy w paśmie 5GHz ma jedną wadę (do naszego zastosowania). Mianowicie potrzebuje "trochę czasu" na zestawienie linku.
Więc jak go stracisz w trakcie lotu to będziesz "ślepy" przez kilkanaście sekund.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 22:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2163
Lokalizacja: Gdynia
analogowy pisze:
Chcesz użyć tego sprzętu tylko do zestawienizasłoniędiowego ? Nie znalazłeś nic mniejszego i lżejszego ?
Sprzęt radiowy w paśmie 5GHz ma jedną wadę (do naszego zastosowania). Mianowicie potrzebuje "trochę czasu" na zestawienie linku.
Więc jak go stracisz w trakcie lotu to będziesz "ślepy" przez kilkanaście sekund.


Oprócz kart PCI-e - ktorych nie ma jak obsłużyć (dopiero niedawno powstało jakieś "cos tam"-Pi z tym złączem, a są problemy ze sterownikami, a karty nie działają przez piny "usb" na tym zlaczu) - nie, nie znalazłem nic na 5GHz o odpowiedniej mocy. Są syetemy przesyłu obrazu z wejściem HDMI - ale mi zależy także na zmianie konfiguracji aparatu foto.
Chwilowa ślepota nie będzie wielką przeszkodą zakładając loty VLOS. Inne przy 5,8 raczej nie.wchodzą w rachubę bo sygnał zostanie zasłonięty. Wiem że jest to duże i dość ciężkie, ale chcę przetrzeć szlak, na miniaturyzacje i ulepszenia przyjdzie czas.

EDIT 30.01.2019

Dziś zrobiłem krótki test w domu. Na razie sprawdziłem sterowanie telefonem komórkowym połączonym przez WiFi do comfasta - do jego portu LAN oczywiście podłączona Raspberry Pi - która z kolei obsługuje aparat.
Działa, ale to nie nowość, ponieważ tak samo działało na "zwykłym" routerze. no ale trzeba było sprawdzić.
Szczerze mówiąc - mam za mało kabli ETH w domu, aby podłączyć wszytkie urządzenia jednocześnie - to zostawiam sobie już na jutro.

W każdym razie - konfiguracja będzie wyglądała następująco: na dronie ROUTER a na ziemi BRIDGE CLIENT. przy testowym połączeniu w jednym pokoju prędkość wynosiła 130MBit/s. Fajne w takiej konfiguracji jest to, że każde urządzenie ma własne IP przez które można je konfigurować. - a w kliencie sprawdzać RSSI oraz prędkość.

s12.jpg
s12.jpg [ 77.78 KiB | Przeglądany 2990 razy ]

s11.jpg
s11.jpg [ 107.08 KiB | Przeglądany 2990 razy ]


EDIT 31.01.2019

Dzisiaj uzbrojony w wystarczającą ilość przewodów sporządziłem następującą konfigurację:

[NEX5] ~~~~ WiFi2,4 apatatu ~~~~ [Raspberry Pi} -> [Comfast1 - Router] -> ~~~~ WiFi 5GHz ~~~~ -> [Comfast2 - Bridge Client] -> Komputer PC

Ogólnie wydaje się sporo urządzeń po drodze, ale kluczowa jest Raspberry Pi.. - na jej IP wysyłam wszystkie komendy dla NEXa. Dzięki ustawieniu Comfasta1 jako Router a Comfasta2 jako Bridge-Client - jest to jedna sieć więc można swobodnie przesyłać dane.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lut 2019, 00:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2163
Lokalizacja: Gdynia
No to cóż.....
Po uporaniu się z technicznymi zagwozdkami sieci, IP, portów, JSONów, i innych pierdów - trzeba było ogarnąć i napisać jakąś prostą apkę aby móc cokolwiek testować.

To co widać to Python na Raspberry Pi. Pewnie ma z milion błędów ale spełnia podstawowe zadanie - wyświetla LiveStream z aparatu, oraz pozwala na użycie np zoomu - co jest niemożliwe przez inne drogi zdalnego sterowania (dla tego modelu aparatu).


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 lut 2020, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2163
Lokalizacja: Gdynia
Strasznie dawno nic nie pisałem co w temacie... W miedzyczasie zmieniłem miejsce pracy, co wiązało się ze sporymi nakładami czasu oraz pracy, nie mówiąc o nerwach - więc po prostu sprzęt leżał i czekał.

No więc - postanowiłem odejść od kilku założeń, aby stworzyć system PROSTY i LEKKI - za to działający. Czemu?"

-
analogowy pisze:
Chcesz użyć tego sprzętu tylko do zestawienia mostu radiowego ? Nie znalazłeś nic mniejszego i lżejszego ?
Sprzęt radiowy w paśmie 5GHz ma jedną wadę (do naszego zastosowania). Mianowicie potrzebuje "trochę czasu" na zestawienie linku.
Więc jak go stracisz w trakcie lotu to będziesz "ślepy" przez kilkanaście sekund.


Właśnie te rzeczy są problematyczne, szczerze mówiąc - największy problem to wielkość i waga tych modemów WiFi...
no więc.. - nazwałem to "Prototypem ver 0.1 ALPHA" - ponieważ dopiero na jego podstawie będę próbował spełniać inne wymagania.

Ogólnie sprawa wygląda następująco:
- Obraz Live oraz komendy są przesyłane do Raspberry Pi znajdującego się na dronie - przez sieć WiFi aparatu foto (tu mamy 2,4GHZ WiFi i nic z tym nie zrobię)....
- W RaspbPi działa apka, która łączy się z aparatem, obsługuje odbiór wysył danych, wyświetlanie parametrów, wyświetlanie obrazu.
- TU ZMIANA (trochę downgrade) - Do przesyłania obrazu używam wyjścia Video raspberki - będzie podłączone ono do "normalnego" nadajnika FPV na 5,8GHz, obraz całej "apki" będzie widoczny na monitorze FPV - w załączonym filmie dla wygody podłączyłem TV.
- DRUGA ZMIANA - komendy sterujące aparatem są wysyłane do Raspberki za pomocą modemów na 433MHz.

Na chwilę obecną aby sprawdzić komunikację zrobiłem na szybko mały "panel sterujący" z Arduino MEGA oraz Shella Yoystickowego.
Jakiś problem stanowi losowe "rozłączanie się" systemu (widać na video) - chociaż myślę, że to wina mojej apki.. - musze ją przepisać porządnie.
- sama Raspberka jest włączana/wyłączana przyciskiem "Power" - apka startuje całkowicie sama, próbując połączyć się z aparatem. więc zarówno przy wyłączeniu i podłączeniu zasilania aparatu, jak i raspberki - po ponownym uruchomieniu obu urządzeń połączenie jest przywracane automatycznie.

Jeśli taki system byłby do przyjęcia - jest opcja zamiany Raspberry Pi 3B+ na "Raspberry pi ZERO W" - co jeszcze zmniejszy wielkość i wagę.
Tak wiem, założenia są zmienione, ale jak mówię - stwierdziłem, ze brak działania w temacie jest o wiele gorszy od ruszenia tematu z drugiej strony i zmiany na docelowe rozwiązania poprzez ewolucję systemu.



Czekam na Wasze opinie - licze się z krytyką...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 lut 2020, 16:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8465
Lokalizacja: Polska
Czyli z "polskiego Lightbridge'a" zrobil sie "Yet another cam control"... :-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 lut 2020, 17:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2163
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Czyli z "polskiego Lightbridge'a" zrobil sie "Yet another cam control"... :-(


Póki co owszem :(
Co prawda filmik wyżej pokazuje, że ma to prawo dzialac i na stole działa przez link cyfrowy .. jednak raczej jak to zrobię sztuka dla sztuki dl drona z udzwigiem min 2kg... to co to za rozwiązanie? Takie trochę bezużyteczne.

Świadom jestem swoich własnych założeń. I tego że to co jest na raziejest daleko od ich spelnienia

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 lut 2020, 18:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8465
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Świadom jestem swoich własnych założeń. I tego że to co jest na raziejest daleko od ich spelnienia

Mysle ze masz powazniejszy problem, ktory sprawi ze ten projekt pozostanie tylko w fazie prototypu na stole, bo zajmujesz wszystkie 3 czestotliwosci ktore potencjalnie mozna by bylo wykorzystac do linku RC (2.4 dla kamery, 5.8 dla transmisji video, 433 dla transmisji polecen) wiec niespecjalnie masz jaki odbiornik wsadzic na latadlo zeby sie to wszystko ze soba nie zarlo...

System zamiast prosty i lekki wydaje sie byc dosc przekombinowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 lut 2020, 16:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2163
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
bo zajmujesz wszystkie 3 czestotliwosci ktore potencjalnie mozna by bylo wykorzystac do linku RC (2.4 dla kamery, 5.8 dla transmisji video, 433 dla transmisji polecen) wiec niespecjalnie masz jaki odbiornik wsadzic na latadlo zeby sie to wszystko ze soba nie zarlo...


Jeśli chodzi o wady jakie wymieniłeś - ok... ale....
Komu jak komu, ale Tobie chyba nie muszę tłumaczyć, że "pasmo" oraz "częstotliwość" są ściśle ze sobą związane, ale nie są synonimami... i tak:

433MHz:
Long-distance wireless transmission (1,000m in open space/baud rate 5,000bps in the air)
Working frequency range (433.4-473.0MHz, up to 100 communication channels)
Maximum 100mW (20dBm) transmitting power (8 gears of power can be set)

Wifi Sony ? - no, na pewno zajmuje któreś z 13 kanałów pomiędzy 2,401...2,483 GHz - na to NIGDY nie będę miał wpływu i trzeba się z tą wadą popgodzić - inaczej nie dostanę się do aparatu jak przez WiFi 2,4.
Na pocieszenie - moc takiego punktu dostępowego w aparacie jest tak niewielka, że łączność z typowym telefonem jest ograniczona do ok 20m zasięgu?

Aparatura na 2,4GHz ? - jej co my tu mamy? ACCST:
(System ACCST 2.4GHz przełacza i zmienia częstotliwosc kilkaset razy w ciagu sekundy. Oznacza to brak zkłóceń i pewność sterowania) - TO PEWNIE DLATEGO możemy latać spokojnie w 10 dronów i nikt nikogo nie zakłóca nawet jeszcze przed odlotem, na ziemi, gdzie w kieszeniach mamy telefony komórkowe - nie raz z włączonym WiFi ! CUDA PANIE !

Poza tym raczej wiesz o tym, że sygnał który ma wąskie pasmo spokojnie przebija się przez zakłócenia nawet jak częstotliwości są zbliżone?

Pawnie padniesz z wrażenia, ale od zawsze (od czasów mojej S-500) na dronie, tuż obok odbiornika FrSky mam załączony cały czas moduł Bluetooth - ktróry także działa na 2,4GHz... wow i nie spadłem.


Sorry za złośliwość, ale troszkę drażni mnie mylenie tych dwóch pojęć jak częstotliwość i pasmo.....
i jeszcze raz - wiem, że nie tak to miało działać, ale chcę aby w końcu było coś, co może latać praktycznie na dowolnym dronie - a potem będę się koncentrował na przesyle cyfrowym (i szukał odpowiedniej metody).

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 lut 2020, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8465
Lokalizacja: Polska
Kuczy, jak chcesz sobie robic DIY zabawke do swojego latadla to spoko, ale o ile dobrze zrozumialem istote tego projektu Twoja ambicja mial byc system dla mas. Tani, niezawodny i lepszy niz wszystko co do tej pory dostepne na rynku. Biorac pod uwage roznorodnosc sprzetow ktore ludzie maja swoich platformach ciezko Ci bedzie zapanowac nad tym co i jaka czesc danego pasma zajmuje, i z jaka moc grzeje a to moze to sie skonczyc w najlepszym wypadku brakiem komunikacji a w najgorszym katastrofa.

Skoro juz zrezygnowales z dwoch najwazniejszych moim zdaniem zalozen swojego projektu (cyfrowa transmisja i JEDEN link zwierajacy wszystko) mysle ze powinienes podejsc do tego od nieco innej strony. Caly processing moim zdaniem powinien odbywac sie na urzadzeniu na ziemi - tablecie lub telefonie ktory wiekszosc posiada i jest o niebo bardziej wydajny niz RasPi. Tu odbierasz input od uzytkownika (twoje tak wyczekiwane tap-to-focus), tu nakladasz na obraz wszelkie informacje jakie Ci sie tylko zamarzy i tu odbierasz i wysylasz dane sterujace w formatach zrozumialych przez caly katalog kamer (sorry ale joy-shield na arduino to technologia zdeczko juz tracaca myszka).

Podsumowujac analogowe video leci po 5,8GHz, sterowanie RC i sygnaly wysylasz JEDNYM linkiem z dwukierunkowa telemetria, 2,4GHz zostawiasz na ew. sterowana kamera (zamiast pradozernego RasPi uzylbym prostego i taniego low energy ESP32), choc wszedzie gdzie to mozliwe zastosowalbym bardziej niezawodne polaczenie kablem.

Zrob taki KOMPLETNY system all-in-one na zgrabnym PCB zintegrowany w ladnej obudowie + apke na telefon a moze jakos uratujesz ten projekt, bo chwilowo to z szumnych zapowiedzi po 1.5 roku niewiele z niego pozostalo...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 lut 2020, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2163
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
zamiast pradozernego RasPi uzylbym prostego i taniego low energy ESP32


Tylko wiesz... ciekawe jak ESP32 wyciągniesz "analogowe video" aby je przesłać do nadjnika FPV...

- wyjście hdmi aparatu nie działa w trybie "zdalnego sterowania przez wifi". ESP bylby ok jeśli mielibyśmy słać same JSONY
- tak miałem zrobione sterowanie aparacikien QX-10.
Z zamianą stremingu na Video raczej nie ma szans

Mam jeden pomysł, ale musiałbym go sprawdzić.
Na razie apka na raspberce i tak i tak jest potrzebna, dzisiaj właściwie zakończyłem ją poprawiać i trochę przyspieszyłem.

Ps. Oczywiście, że Arduiniak na ziemi jest nie do przyjecia. Dlatego jest to wersja 0.1.
Dziękuję Ci za cenne uwagi bo zmuszają do myślenia .

----------------------------------------------------------

Update 9.02.2020: - Pierwszy lot uproszczonego systemu sterowania:


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 lut 2020, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Wychodzi na to że koledzy z Czech byli szybsi: http://shop.airpixel.cz/ i pomału Twój projekt traci na innowacyjności....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 lut 2020, 16:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2163
Lokalizacja: Gdynia
Rurek, AirPixel był o wiele wcześniej niż moja koncepcja ;)
Z facebooka, gdzie także umieściłem swój film - dowiedziałem się, że AirPixel nie zawsze chce dobrze współpracować z aparatami (co nie oznacza, że ich deklasuję) - dla mnie osobiście ich system nie pozwala na nic innego niż IRDA - niestety NEX5 jest "za stary"... gdzies tam jest spis aparatów jakie współpracują z ich sprzętem. Nie każdy ma A6300 :P testuje na swoim dziadku bo tylko takiego mam... przynajmniej jest wyzwanie

Czekam właśnie na pewną część aby powrócić do wstępnych założeń, ale nie chcę pisać nic przed tym zanim sprawdzę czy zadziała.
- analogowo działa jak widać i nie takie było założenie, nie poddaje się, chociaż może mało kto juz w to wierzy ;) wiem wiele wody w rzece upłynęło i mało kto już wiesza kamery pod drony jak zewsząd DJI deklasuje wszystko na około...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.