Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 25 kwie 2018, 04:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 12:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 201
Lokalizacja: Ustroń
Naze32 rev6, 10dof, telemetria na softserial wpychana do eleresa mini, rc idzie po ppm, micro minimosd wpięte w uart1, do uart2 wpięty gps

Obciążenie cpu dochodzi do 20% ale nie często, całość pracuje na iNav, do spokojnego nie wyścigowego latania wystarczy w zupełności. Chodź sam bym już nie kupił kontrolera na F1 bo w podobnych cenach są teraz > F3 i np. iNav zakończył wsparcie tego układu na wersji 1.7.3, to jednak nie świadczy o tym że F1 nie będzie działać a na nim telemetria.

Betaflight i cleanflight z tego co kojarzę ma w nowych wersjach looptime ustawiony na 8khz i kilka innych parametrów jak samplowanie np. żyroskopu ustawione na dużo większe dlatego F1 razem z softserialami, sbusem i gps nie daje rady

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3721
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Telemetria do XSR chodzi na 115k

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 14:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8101
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
df2 pisze:
W aktualnej wersji?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Nie wiem czy w aktualnej, bo nie miałem potrzeby spr, bo działa dobrze na tym co jest. Ale działa.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 15:00 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 213
Lokalizacja: Biała Podlasla
A mógłbyś sprawdzić i trochę opisać konfigurację?
Też bym sobie zrobił na wersji która działa :-)


Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 sty 2015, 17:02
Posty: 29
Ciekawy budżetowy projekcik :-)

Z czego zrobiłeś złączki rur? Jakiejś obudowy dysku, dobrze widzę? :shock:
Dzakub63 pisze:
-Aparatura + odbiornik - planuje wyrwać coś używanego pokroju flysky ~~~150zl

Tutaj jest i6x poniżej 50 USD, który choćby z FS-iA6B powinien wymieniać dane (czyli tradycyjnie przez odbiornik).

pma_ pisze:
Rama zamiast alu mogą rurki PCW (lżejsza i odporniejsza)

Mogłoby być ciekawie :-) Od dawna interesują mnie takie konstrukcje - jesteś w stanie podlinkować jakieś projekty bazujące na kwadratowych rurkach? Zastanawiam się nad ich giętkością (podatnością na wibracje), lecz domyślam się, że zależne jest to od grubości ścianki i innych zmiennych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8101
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
df2 pisze:
A mógłbyś sprawdzić i trochę opisać konfigurację?
Też bym sobie zrobił na wersji która działa :-)


Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

W wolnej chwili podłączę skrzydło pod kompa i dam znać.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3721
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Pirat_VL pisze:

pma_ pisze:
Rama zamiast alu mogą rurki PCW (lżejsza i odporniejsza)

Mogłoby być ciekawie :-) Od dawna interesują mnie takie konstrukcje - jesteś w stanie podlinkować jakieś projekty bazujące na kwadratowych rurkach? Zastanawiam się nad ich giętkością (podatnością na wibracje), lecz domyślam się, że zależne jest to od grubości ścianki i innych zmiennych.

To były okrągłe rurki, viewtopic.php?f=27&t=19074

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 21:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 213
Lokalizacja: Biała Podlasla
Adrián pisze:
df2 pisze:
A mógłbyś sprawdzić i trochę opisać konfigurację?
Też bym sobie zrobił na wersji która działa :-)


Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

W wolnej chwili podłączę skrzydło pod kompa i dam znać.
Oj chyba skrzydło a quad to właśnie ten niuans z obsługą gps.. Mylę się? Może ktoś jeszcze potwierdzi lub zaprzeczy ;-)

Ale tak czy inaczej, jestem dalej bardzo ciekawy wersji :-)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8101
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tylko w czym miała by być ta różnica?
Zamiast silników, podpinasz jeden silnik i serwa
Resztę podpinasz tak samo. Zarówno osd, gps itd tutaj nie jest potrzebny magnetometr, ale były też wersje combo, deluxe, gdzie już było na fc.
Różnica tylko w ustawieniach modelu.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 00:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 30
Pirat_VL, tak, znalazłem niepotrzebną obudowę przenośnego dysku, wykonana z czegoś jak duraluminium, grubość 1mm, bo na samo aluminium za sztywne, a przy tym bardzo lekkie. Ma być budżetowo ;) Powinienem na tygodniu dorwać wagę, to dam znać ile to waży, bo sam jestem ciekaw.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 gru 2017, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 30
Part 3. Żeby nie było, że nic się nie dzieje:
Zaktualizowana lista zakupów w 1 poście.
Dotarł FC.
Komentarz: fc
DSC05552.JPG
DSC05552.JPG [ 258.74 KiB | Przeglądany 533 razy ]


I mam co do niego pytanie. Zainstalowałem najnowszy firmware i kiedy dron stał nieruchomo co około sekundę przesuwał się w osi yaw o jeden stopień, znalazłem informację, że jest to dość powszechny problem i rozwiązaniem jest komenda: set yaw_deadband= 2
Efekt ustał ale czy jest to poprawne rozwiązanie tej dolegliwości?
Pozdrawiam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 gru 2017, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8101
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie ma to żadnego wpływu na lot, czy wiszenie. Chyba, że kompas Ci "pływa", ale jak nie ma, to jest ok.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 21:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 39
Lokalizacja: Białystok
U mnie dys f4 pro krecil sie tak samo o 1 stopien na sekundę, gdy wlaczylem mu jakies filtrowanie w konfiguracji betaflight. Wylaczylem i jeszcze nie doczytalem czym to właściwie jest to filtrowanie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sty 2018, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 30
W końcu wszystko dotarło. Banggood wyrobił się w dwa tygodnie, ali w niecały miesiąc. Jestem pozytywnie zaskoczony jak na pierwsze zakupy :P

DSC06005.JPG
DSC06005.JPG [ 537.44 KiB | Przeglądany 334 razy ]


Teraz biorę sie powoli za składanie wszystkiego. Została do kupienia już sama drobnica, konektory, polutowanie FC itd.

Stay tuned! :D

Edit1.
Silniki zamontowane, śmigła tylko na chwile założone, proszę nie zwracać uwagi czy są ccw/cw :P
Wreszcie zaczyna to coś przypominać.
Komentarz: 1
DSC06008.JPG
DSC06008.JPG [ 283.85 KiB | Przeglądany 308 razy ]
Komentarz: 2
DSC06011.JPG
DSC06011.JPG [ 352.32 KiB | Przeglądany 308 razy ]
Komentarz: 3
DSC06012.JPG
DSC06012.JPG [ 288.61 KiB | Przeglądany 308 razy ]

(minimalnie nieostre ale na szybko na manualu cykałem :P )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sty 2018, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 30
Etap kolejny zabawy.
Zamontowane w odpowiednim układzie silniki, śruby zabezpieczone przed odkręceniem.
Do regulator zamontowane złączki żeńskie (pro tip- jak na silnikach macie goldy 3.5 to wystarczy dokupić do nich konektory C4 nie izolowane i delikatnie je podgiąć, wtedy ładnie ciasno wchodzą). Zrobiłem przewód PPM.
Polutowane przewody regulatorów w jeden. Jutro pierwsze odpalenie bo czekam na XT60, mocowanie akumulatora i odbiornika.
Ledy podpiąłem bezpośrednio pod pakiet, docelowo RGB.

(jakby modow nie pasował bardzo post pod postem to prosze nie krzyczeć)
Komentarz: 2
DSC06018.JPG
DSC06018.JPG [ 290.95 KiB | Przeglądany 260 razy ]
Komentarz: 1
DSC06014.JPG
DSC06014.JPG [ 300.76 KiB | Przeglądany 260 razy ]

Komentarz: 3
DSC06020.JPG
DSC06020.JPG [ 275.02 KiB | Przeglądany 260 razy ]

Komentarz: 4
DSC06021.JPG
DSC06021.JPG [ 423.7 KiB | Przeglądany 260 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.