Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

QCZEK LRS
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=42090
Strona 42 z 42

Autor:  Rolnick [ poniedziałek 20 maja 2019, 18:28 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Nie, o tym nie pomyślałem :-/
Wyszedłem z założenia, że skoro działa bez lrsa oraz poprawnie przekazuje sygnał z modułu odbiorczego na fc to nie jest potrzebny...

Edit//
Z inwerterem zagadało :-)
a taki zapodałem, tranzystor jakiś z czapy npn ;-)
Obrazek



Edit.
Kolejny problem laika :-/
Czy można tym linkiem puścić telemetrię z Mateka F411? Są 2 uarty i softserial, uarty już zajęte (GPS i SBUS). Czy da się to jakoś pożenić? W bazie chciałbym telemetrię puścić bluetoothem na telefon.

Autor:  arek2081 [ czwartek 23 maja 2019, 20:00 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

A jakie dane telemetryczne Cię interesują?

Autor:  Rolnick [ czwartek 30 maja 2019, 08:25 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Nie jest mi to jakoś szczególnie niezbędne, po prostu fajnie by było mieć np. ostatnią pozycję gps po "lądowaniu" kilometr od bazy ;-)
Mniejsza z tym, do tematu telemetrii wrócę jak skrzydło zacznie latać poprawnie. W tej chwili walczę ze zrywającym się linkiem. Latam nie dalej jak 200m a rssi co chwilę spada do 0 i model chce wracać :-x
Czy normalne jest rssi 70% metr od modelu? (na minimalnej mocy, zmiana mocy nie wpływa na rssi :-? ) Czy problemem może być pająkowaty konwerter? W modelu wyłączyłem nadawanie (i tak na razie z telemetrii nie korzystam) bo mi jedno serwo drżało na med i hi-power. Soft najnowszy, oba moduły podmieniane na inne egzemplarze i jest to samo. Antenki dipole od kol. Maxii

Autor:  maxiiii [ czwartek 30 maja 2019, 09:49 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Wychodzi na to, że jedynym wspólnym elementem są anteny. Podeślij je do mnie i jeżeli okaże się, że to ich wina pokryję wszystkie koszty i dorzucę jeszcze bonusik.

Autor:  Rolnick [ czwartek 30 maja 2019, 10:05 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Dzięki za odzew ale raczej to nie wina anten, bo ich też mam 2 komplety (i 2 monopole).
Potestuję jeszcze raz różne konfiguracje i dam znać.

Autor:  Latawiec [ środa 19 cze 2019, 22:53 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Cześć wszyscy i Krzysiek. Mam mały problem s ppm sygnałem na ardukopterze starym apm'ie i nie daje rady. Module 433 100mW. Żaden kanał nie działa, nie jest rozpoznany przez dekoder. Podejrzewam związane z przerwami stałymi i odstępami. Wyczytałem stary apm potrzebuje przerwy 4300 i odstępy 300 mikrosekund. Bardzo chce mieć działający Qczek, pomocy.

Autor:  maxiiii [ czwartek 20 cze 2019, 07:04 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Dałeś zworkę w apemie na pinie 1 i 2? Qlrs działa prawidłowo z apemem bez żadnych kombinacji.
edit:

2 i 3

Autor:  Latawiec [ czwartek 20 cze 2019, 10:38 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Zworek mam na 2 i 3 pinie, 1 dla ppm. Bawię się z tym już więcej miesiąca wszystko wypróbowałem. Samolot działa a kopter nie.

Autor:  TomekMZ [ poniedziałek 08 lip 2019, 19:39 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Mam takie pomysł, którym chciałem się podzielić, może nie jest głupi ;)

Czy dałoby radę przetwarzać w nadajniku dane mavlink do niego dostarczane
zawierające informacje o pozycjach serw na po prostu pozycje serw przesyłane
potem już normalnie z Tx do Rx ?
W ten sposób cyfrowe dane z mavlink dostarczane do nadajnika
na wyjściu odbiornika miałby już postać PPM.
Widzę trochę możliwości wykorzystania takiej funkcji.

Autor:  maxiiii [ poniedziałek 08 lip 2019, 19:42 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

To znaczy?

Autor:  TomekMZ [ poniedziałek 08 lip 2019, 20:51 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Np. sterowanie przez joystick podłączony do PC z jakiegoś programu
obsługującego mavlink typu QGroundControl czy Mission Planner.

Obecnie z tego co widzę w dokumentacji ramki od serw nie są przesyłane.
Zresztą słusznie (za dużo danych by leciało nawet uwzględniając enkapsulację),
a dane o pozycjach serw i tak są przesyłane. W zasadzie też była by to forma
enkapsulacji ale z większymi możliwościami założywszy właśnie przekształcanie
mavlink na PPM.
Zresztą nawet można by po stronie odbiornika znów przekształcać te dane
na mavlink ( + PPM oczywiście) , każdy by sobie wybierał co mu bardziej pasuje.

Autor:  MorF [ środa 10 lip 2019, 11:07 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Czesc,
przyznam sie ze wypadlem troche z tego watku i probowalem nadgonic ale w gąszczu postów troche sie gubie.

Pytanie czy cos sie zmienilo w temacie QLRS i telemetrii z iNav do Taranisa qx7.

W zasadzie zalezy mi tylko zeby przesylac pozycje GPS do radia "na wszelki wypadek", jakies 20stron temu tego watku probowalem cos takiego uzywajac Light telemetry ale mi sie nie udalo.

Czy da sie to zrobic/ktos probowal? Moglby podzielic sie obserwacjami?
PS. Jakie sa teraz preferowane moduly na pasmo 800?
Dzieki

Autor:  MorF [ wtorek 16 lip 2019, 14:00 ]
Tytuł:  Re: QCZEK LRS

Hejo,
dobrze kombinuje ze to napisalem powyzej jest opcja telemetry == SPORT?

Strona 42 z 42 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/