Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 22 paź 2018, 03:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 17 wrz 2017, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1335
Lokalizacja: Berlin
Trzy kwestie:
1. Mierzyłeś moc wyjściową jakimś sprzętem?
2. Jaki zasięg uzyskałeś w trybie np. 1mW? Możesz to sprawdzić?
3. Planujesz sprzedaż gotowców?

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 17 wrz 2017, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:

@qczek - moze przekompiluj z nizsza wersja .NET, sporo ludzi pewnie wciaz uzywa XP?


Hej,
Niestety nie da się użyć niczego poniżej .NET 4.5 ze względu na użytą do GUI bibliotekę :(
Nie wiem czy to pomoże, ale zmieniłem ustawienia procka na x86, i zrobiłem installer, który powinien w teorii zainstalować wszystko co trzeba...
http://qczek.beyondrc.com/wp-content/up ... lSetup.zip

Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 17 wrz 2017, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Rybskee pisze:
Trzy kwestie:
1. Mierzyłeś moc wyjściową jakimś sprzętem?

Immersion RC power meterem oraz miernikiem mocy naszego forumowego kolegi Piotra.

Rybskee pisze:
2. Jaki zasięg uzyskałeś w trybie np. 1mW? Możesz to sprawdzić?

1mW jest nieosiągalne :). Najmniej mogę ustawić około 200mW, czyli jakieś 23dBm. Do tego zakładałem tłumik 16dBm, czyli wychodziło jakieś 5mW z anteny. Zostawiałem taranisa na biurku na piętrze w domu, i szedłem do parku z odbiornikiem, jakieś 500m w lini prostej i nadaj działało, gubiło pakiety co jakiś czas, ale generalnie ok.

Rybskee pisze:
3. Planujesz sprzedaż gotowców?

Nie planuje. Możesz się tym zająć ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 18 wrz 2017, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Jeśli chodzi o niedziałający konfigurator, to prosił bym ściągniecie toola z
https://docs.microsoft.com/en-us/sysint ... s/procdump
a następnie wykonanie
procdump.exe -e -ma -w "QczekLRSConfigTool.exe"

i udostępnienie mi spakowanego pliku dmp.

dzięki
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 20 wrz 2017, 16:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Nowy konfigurator działający na win7 (przynajmniej na wirtualnej maszynie) gotowy do pobrania :)
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 20 wrz 2017, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 890
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Działa na win 7 i 8.1. Widzę że jest opcja zmiany mocy nadawania telemetrii, w jaki sposób się to robi.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 20 wrz 2017, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
arek2081 pisze:
Działa na win 7 i 8.1. Widzę że jest opcja zmiany mocy nadawania telemetrii, w jaki sposób się to robi.

Hej
Dzięki za sprawdzenie :)
Regulacja mocy nadawania telemetri działa zupełnie tak samo jak nadawania z ziemi do modelu. Masz 3 zdefiniowane poziomy Min Med i Max Level, oraz kanał (power selection channel). Ten kanał jest także dostępny po stronie RX więc RX sobie nim reguluje moc z jaką nadaje.
Oczywiście możesz sobie ustawić inne poziomy mocy na RX (mniejsze bo nadaje z wysokości) a inne na TX...
Czy o te informacje Ci chodziło?
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 20 wrz 2017, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 890
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Tak dokładnie, czyli powiedzmy na kanale 8 mam regulacje mocy TX-a, a na 9 mogę sobie ustawić regulacje mocy telemetrii wysyłanej z odbiornika?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 20 wrz 2017, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
arek2081 pisze:
Tak dokładnie, czyli powiedzmy na kanale 8 mam regulacje mocy TX-a, a na 9 mogę sobie ustawić regulacje mocy telemetrii wysyłanej z odbiornika?

Tak jest, a możesz też na tym samym kanale...
Osobno się konfiguruje nadajnik a osobno odbiornik... tylko pairing code musi sie zgadzać w sumie :)

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 20 wrz 2017, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 890
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Coś pięknego, trzeba zamawiać moduły.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 21 wrz 2017, 08:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
dzięki,
Jeszcze jak by gokoś interesowało, jakiś kolega na RC Groups pisze o problemach z PPM w zabytkowym APM'e... naz inav, i innych jest ok. Tak samo przez SBUS jest ok... powiem szczerze, że na ten moment nie wiem o co chodzi, nie mam takowego, żeby nawet sprawić, podejrzewam, że może chodzić o zmienna długość ramki cppm... cholera wie...
Krzysiek

Finalnie okazało się, że koleś miał jakieś problemy z masą...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 29 wrz 2017, 08:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
Przy zmiennej długości ramki CPPM problem może się objawić dopiero w locie, gdy po wychyleniu drążków ramka się mocno wydłuży (kolega miał taki problem przy retransmisji). Stała ramka to mniej trudnych do zdiagnozowania problemów.

p.s. Nie ma znaczenia czy nadajesz z wysokości do dołu czy odwrotnie, liczy się tylko sumaryczny "dBi" łącza (zysk obu anten, moc, czułość, tłumienie przeszkód).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 29 wrz 2017, 09:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Zbig pisze:
Przy zmiennej długości ramki CPPM problem może się objawić dopiero w locie, gdy po wychyleniu drążków ramka się mocno wydłuży (kolega miał taki problem przy retransmisji). Stała ramka to mniej trudnych do zdiagnozowania problemów.

Tak,
Jak ktoś bedzię miał problemy to przerobię to. CPPM jest w sumie już wszędzie wyparty przez SBUS, więc nie ma co brnąć na siłę w stare rozwiązania. Finalnie gościowi wszystko działa, problemem była pętla masy...

Zbig pisze:
p.s. Nie ma znaczenia czy nadajesz z wysokości do dołu czy odwrotnie, liczy się tylko sumaryczny "dBi" łącza (zysk obu anten, moc, czułość, tłumienie przeszkód).

Masz rację, tak jest w idealnym świecie, wysokość obu anten tak samo wpływa na wyliczenia czy to horyzontu radiowego, czy strefy Fresnela, niemniej oba odbiorniki działają w obszarze, o innym poziomie zaszumienia. Odbiornik w powietrzu, odbierze wiele sygnałów zakłócających które są w lini prostej w stożku pod nim na obszarze wielu km kwadratowych, że tak powiem, poziom szumu jest wysoki, więc trudniej odebrać nasz właściwy sygnał. Natomiast odbiornik naziemny ma uproszczoną sytuację, bo gdzieś tam na polu rolnika, nie ma tylu zakłóceń co wiele metrów nad ziemią....

Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 29 wrz 2017, 12:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 201
Lokalizacja: Częstochowa
Gdyby jeszcze przekazywało telemetrie ardupilota tak jak zwyłke modemy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 29 wrz 2017, 12:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
PiotrC pisze:
emetrie ardupilota tak jak zwyłke modemy...

Teoretycznie mam pomysł jak to zrobić przy dostępnym pasmie przesyłu telemetri, niemniej przy ograniczeniu do 16kB flasha i 2k RAM, to jest nie do zrobienia.
Może kiedyś jak zrobię swoją pcb z mocniejszym procem...
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 36  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.