Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 15 lip 2019, 19:46


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 627 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 18 lut 2019, 21:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 551
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Hmm, przed chwilą znalazłem chwilę i zaprogramowałem kolejny moduł jako nadajnik, z takimi samymi ustawieniami, pomyślałem że może pierwszy nadajnik jest wadliwy, trochę go męczyłem przy programowaniu :D Jest to samo, zakłócenia są identyczne, ale wyeliminowałem z układu retransmisję 5.8 i widać ewidentnie że qlrs wpierdziela mi się na 1.2 :evil: Z dostępnością części u mnie jest tak że zanim znajdę kondensatory to prędzej wydrukuję dzisiaj obudowę do modułu i zmontuję to tak jak jest zalecane i spróbuję wrzucić do radia mojego brata:D U mnie to trochę utrudnione.

-scalenie postów


Ewidentnie coś jest nie tak. Po złożeniu całości tak jak jest to pokazane tutaj: http://qlrs.pl/instrukcja zakłócenia pozostały. Zakłócane jest video 1.2G. Rozumiem że kiedy nadajnik jest metr albo dwa od odbiornika 1.2 to zakłócenia mogą być, ale nie 10 metrów dalej...
Oczywiście mój moduł jest bez bluetootha :)

Qlrs dostaje napięcie 5.1V


Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 lut 2019, 23:28 przez yoseph, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 18 lut 2019, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 897
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
yoseph pisze:
Ewidentnie coś jest nie tak. Po złożeniu całości tak jak jest to pokazane tutaj: http://qlrs.pl/instrukcja zakłócenia pozostały. Zakłócane jest video 1.2G. Rozumiem że kiedy nadajnik jest metr albo dwa od odbiornika 1.2 to zakłócenia mogą być, ale nie 10 metrów dalej...
Oczywiście mój moduł jest bez bluetootha :)

Qlrs dostaje napięcie 5.1V
No dokładnie. 5 minut temu sprawdziłem bo już sobie myślę może cos zrypalem... Ale mogę sobie 1w machać przy samej antenie
https://youtu.be/KCfNLzCj-wc

Coto masz za rx video


Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 18 lut 2019, 23:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 551
Lokalizacja: Tarnobrzeg
W tym momencie mam partoma... albo foxa :D nie wiem bo wyglądają tak samo :D W każdym razie jeden jest starszy od drugiego o około 7 lat. Drugi mam z kierunkową anteną w samochodzie więc kolejny test będzie jutro :)

Zazdroszczę, u mnie jest tak:



moc mam ustawioną na 3, radio na filmie jest kilka metrów od odbiornika video

Teraz tak myślę że z tą mocą to jest tak: mam ustawiony środek zakresu na 3, a kanał do ustawiania mocy nie jest przypisany żaden. Dobrze to interpretuję? może tutaj jest jakiś babol ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 18 lut 2019, 23:42 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 297
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Ja dzisiaj testowałem na "sucho" po złożeniu modelu video i u mnie jest wszystko ok. Qlrs nie śmieci mi na 1.2Ghz. Jedynie jak dam pokrętłem na max 1W to wychyla mi się na moment ster kierunku :lol:

Mam tylko jeden mały problem z RSSI. Bo u mnie w AP Pitlab RSSI stoi na 50% i mimo podkręcenia do 1W nic się nie zmienia :-/ odbiornik mam podłączony po przez SBUS. Gdzie może być przyczyna co do wskazań RSSI :?: :?: :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 19 lut 2019, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1028
Lokalizacja: Legnica
RCkopter pisze:
Ja dzisiaj testowałem na "sucho" po złożeniu modelu video i u mnie jest wszystko ok. Qlrs nie śmieci mi na 1.2Ghz. Jedynie jak dam pokrętłem na max 1W to wychyla mi się na moment ster kierunku

Mam tylko jeden mały problem z RSSI. Bo u mnie w AP Pitlab RSSI stoi na 50% i mimo podkręcenia do 1W nic się nie zmienia :-/ odbiornik mam podłączony po przez SBUS. Gdzie może być przyczyna co do wskazań RSSI :?: :?: :?:
Skalibrowałeś rssi w menu serwisowym OSD?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 19 lut 2019, 09:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 897
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
yoseph pisze:
W tym momencie mam partoma... albo foxa :D nie wiem bo wyglądają tak samo :D W każdym razie jeden jest starszy od drugiego o około 7 lat. Drugi mam z kierunkową anteną w samochodzie więc kolejny test będzie jutro :)

Zazdroszczę, u mnie jest tak:



moc mam ustawioną na 3, radio na filmie jest kilka metrów od odbiornika video

Teraz tak myślę że z tą mocą to jest tak: mam ustawiony środek zakresu na 3, a kanał do ustawiania mocy nie jest przypisany żaden. Dobrze to interpretuję? może tutaj jest jakiś babol ?


E no nie jest tak zle ;)
spróbuj ustawić inne częstotliwości których używa QLRS, pewnie odbiornik ma ch... filtr pośredniej, i trzecia harmoniczna coś tam ....
Co do mocy, to jak masz nie ustawiony kanał do selekcji mocy, to brana jest wartość max power z ustawień.
Jak ona jest źle ustawiona czyli z poza zakresu 00 do 0x0f to ustawiana jest max power ..
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 19 lut 2019, 09:29 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 297
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Baqsthc pisze:
RCkopter pisze:
Skalibrowałeś rssi w menu serwisowym OSD?


Nawet nie wiedziałem że jest taka możliwość. Pod jaką znajduje się opcją :?:


Ostatnio zmieniony wtorek 19 lut 2019, 13:18 przez RCkopter, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 19 lut 2019, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 897
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Obudowa pod x-lite jak by ktoś chciał
http://qczek.beyondrc.com/qczek-lrs-mee ... is-x-lite/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 19 lut 2019, 17:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1028
Lokalizacja: Legnica
RCkopter pisze:
Baqsthc pisze:
RCkopter pisze:
Skalibrowałeś rssi w menu serwisowym OSD?


Nawet nie wiedziałem że jest taka możliwość. Pod jaką znajduje się opcją :?:
Wchodzisz w menu serwisowe klawiaturą od OSD. Tam znajdziesz. Z drągów się nie pokaże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 22 lut 2019, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 202
Lokalizacja: Milanówek
Czy Qczek do współpracy z Pitlabem potrzebuje inwerter Sbus ?

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 22 lut 2019, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 897
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Andrzej_P pisze:
Czy Qczek do współpracy z Pitlabem potrzebuje inwerter Sbus ?
Sbus jest taki jak ma być czyli już odwrócony jak z np rx frsky.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 22 lut 2019, 22:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 551
Lokalizacja: Tarnobrzeg
qczek pisze:
jak masz nie ustawiony kanał do selekcji mocy, to brana jest wartość max power z ustawień.

No to wychodzi na to że smażyłem pełną mocą :)

Dzisiaj zrobiłem kolejne testy. Zmieniłem odbiornik 1.2 na starszy egzemplarz, efekt jest podobny.
Zmieniłem max moc na 3 poziom. Mam mieszane uczucia, na odległości 8 metrów bo tyle mogę zrobić w pokoju, zakłócenia raz są, raz nie ma. Od prawie niezauważalnych do takich uniemożliwiających podgląd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 27 lut 2019, 15:29 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 297
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
QLRS działa (odbiornik 1000mW) :-D i funkcjonuje z AP Zbig&PitLab :-) Wszystko działa w trybie S-BUS, czyli ustawiamy Auto Pilota i odbiornik RX 1000mW na S-BUS.


Ostatnio zmieniony środa 27 lut 2019, 16:10 przez RCkopter, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 27 lut 2019, 16:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 897
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
RCkopter pisze:
QLRS działa :-D i funkcjonuje z AP Zbig&PitLab :-) Wszystko działa w trybie S-BUS, czyli ustawiamy Auto Pilota i odbiornik RX na S-BUS.

Chwalmy Pana, Alleluja :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 27 lut 2019, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 202
Lokalizacja: Milanówek
U mnie również współpracuje z AP Pitlab i nie widzę żadnego wpływu linku RC na video 1,2GHz :-)

Żeby innym zaoszczędzić czasu i poszukiwań podpowiem, że w starszych autopilotach , takich z zielonym gniazdem , wejście sbus jest w zielonym gnieździe na środkowym pinie.
PitLab.JPG
PitLab.JPG [ 173.93 KiB | Przeglądany 600 razy ]

Należy również sprawdzić zworkę na spodzie płytki AP

DSC_0457.JPG
DSC_0457.JPG [ 81.8 KiB | Przeglądany 600 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 627 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.