Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 23 paź 2019, 17:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
RF Min, Med i Max wszystko na 0 ???

Edytuj posty!

maxiiii pisze:
Czyli ekranowanie pitlaba nic nie dało?


Muszę sprawdzić jak będę miał na miejscu od Pana odbiornik 1000mW...
Pozdrawiam Kamil

Edytuj posty!

W RX i AP zmienione na SBUS i cisza, zero reakcji :-/


Ostatnio zmieniony niedziela 06 sty 2019, 15:32 przez RCkopter, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 908
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Tak

Edytuj posty!

RCkopter pisze:
W RX i AP zmienione na SBUS i cisza, zero reakcji :-/
A ten odbiornik 100mw działa jako sbus

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
qczek pisze:
RCkopter pisze:
W RX i AP zmienione na SBUS i cisza, zero reakcji :-/
A ten odbiornik 100mw działa jako sbus

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Odbiornik 1000mW obecnie jest u P. Marka bo odesłałem na testy i sprawdzenie. W przyszłym tygodniu będę miał go z powrotem więc zobaczę po ustawieniu mocy na zero...
Przy sobie mam RX 100mW i z PPM działa prawidłowo, ale po przestawieniu w RX i AP na SBUS lub po przestawieniu w TX, RX i AP na SBUS zero reakcji... :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 908
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
RCkopter pisze:
qczek pisze:
RCkopter pisze:
W RX i AP zmienione na SBUS i cisza, zero reakcji :-/
A ten odbiornik 100mw działa jako sbus

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Odbiornik 1000mW obecnie jest u P. Marka bo odesłałem na testy i sprawdzenie. W przyszłym tygodniu będę miał go z powrotem więc zobaczę po ustawieniu mocy na zero...
Przy sobie mam RX 100mW i z PPM działa prawidłowo, ale po przestawieniu w RX i AP na SBUS lub po przestawieniu w TX, RX i AP na SBUS zero reakcji... :-/

W życiu nie miałem autopilota od pitlaba, ale w manualu pisze, że są dwa piny #1 i #6 które mogą być używane do CPPM, ale tylko jeden z nich #1 dla SBUS.
Do tego #1 masz podłączone? NIe ma gdzieś jakis ustawień czy inverted SBUS czy nie?
I w TX nic nie ruszaj...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 15:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
SBUS działa :-D TX jest w PPM. Wszystko odłączyłem i po podpinałem z powrotem, ustawiłem SBUS w AP i RX, ruszyło :!: Bardzo precyzyjnie działa serwo i bez skoków.
Jak RX 1000mW wróci do mnie z powrotem od P. Marka to zrobię testy z mocą itd..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 908
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
RCkopter pisze:
SBUS działa :-D TX jest w PPM. Wszystko odłączyłem i po podpinałem z powrotem, ustawiłem SBUS w AP i RX, ruszyło :!: Bardzo precyzyjnie działa serwo i bez skoków.
Jak RX 1000mW wróci do mnie z powrotem od P. Marka to zrobię testy z mocą itd..

No czary z mleka normalnie :)
A jakiego radia używasz?
I zmień firmware na najnowszy 1.91...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 16:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Aparatura FlySky TH9X z systemem ER9X. Idealnie pasuje do niej Qlrs :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 908
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
RCkopter pisze:
Aparatura FlySky TH9X z systemem ER9X. Idealnie pasuje do niej Qlrs :)

Nie mam, ale ta apka może chyba generować zamiast CPPM, PXX. Jak byś ją tak przełączył i modułu TX (tylko TX!) z CPPM na PXX to miałbyś jeszcze płynniej...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
qczek pisze:
RCkopter pisze:
Aparatura FlySky TH9X z systemem ER9X. Idealnie pasuje do niej Qlrs :)

Nie mam, ale ta apka może chyba generować zamiast CPPM, PXX. Jak byś ją tak przełączył i modułu TX (tylko TX!) z CPPM na PXX to miałbyś jeszcze płynniej...


W systemie znalazłem XJT i w aparaturze zmieniłem na XJT i w TX też zmieniłem na XJT. Wszystko działa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 06 sty 2019, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 908
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
RCkopter pisze:
qczek pisze:
RCkopter pisze:
Aparatura FlySky TH9X z systemem ER9X. Idealnie pasuje do niej Qlrs :)

Nie mam, ale ta apka może chyba generować zamiast CPPM, PXX. Jak byś ją tak przełączył i modułu TX (tylko TX!) z CPPM na PXX to miałbyś jeszcze płynniej...


W systemie znalazłem XJT i w aparaturze zmieniłem na XJT i w TX też zmieniłem na XJT. Wszystko działa :)
Cool. Cppm to przeżytek.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 15 lut 2019, 17:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 557
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Cześć wszystkim :) Po kilku miesiącach wróciłem do tematu QLRS. Odpaliłem swoje moduły no i zaistniał problem.
QLRS strasznie po wszystkim sieje co przedstawia poniższy film. Jednak wcześniej krótki szkic sytuacyjny:

QLRS jest na maszcie z retransmisją z 2.4 ghz. Na drugim statywie jest odbiornik 1.2 z retransmisją na 5.8 do gogli. W nadajniku qlrs moc jest ustawiona na stałe na 4 poziom. Po włączeniu zatyka się odbiornik 1.2 i 5,8 jeśli są zbyt blisko nadajnika qlrs. Widać do na filmie, po włączeniu nadajnika wjeżdżają zakłócenia, drugi maszt jest w odległości jakichś 2-3 metrów od nadajnika, nawet kiedy odszedłem z goglami nic się nie zmienia. Druga sytuacja z końca filmu to kiedy ja odchodzę z masztem video jakieś 10 metrów od nadajnika i kolega włącza qlrs: zakłóceń jest brak. Można pomyśleć że to tylko 5.8 bo retransmisja pracuje ze zmierzoną mocą około 10 mW, pewnie częściowo tak jest....

ALE

zakłócenia powracają kiedy odlecę od siebie około 700metrów, niestety trzeba zawracać.
W analogicznej sytuacji ale z włączonym systemem frsky r9m nic podobnego nie ma miejsca, można latać na kilometry, w momencie kiedy z qlrs dawno nie ma obrazu. Odbiornik ma całkowicie wyłączone nadawanie, bo jeszcze on siał po serwach w modelu.
Ma ktoś jakąś radę co z tym zrobić?
Wszystko oprócz samego lotu jest na filmie. W razie niesjasności pytajcie, bo zdaję sobie sprawę że nie wszystko idealnie opisałem
Antena w nadajniku to zorba robiona przez KKacpra:)



Pozdrawiam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 15 lut 2019, 18:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 908
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
niezle :)
a jak wyglada instalacja tej retransmisji, jak zasilasz qlrs, pokaz jak to jest zrobione.
Jeszcze nigdy takiego czegos nie widzialem ;)
I ciekawe jest to ze jam odlecisz to zaklucenia powracaja... a bez retransmisji video obraz jest ok?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 15 lut 2019, 21:39 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 557
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Wygląda to tak jak na zdjęciach.
Lipol 3s jest podłączany na dole do beca 5v. Zasilanie idzie do góry i wchodzi do odbiornika x4r potem razem z sygnałem ppm wchodzi do qlrs.
Wiem, na fejsie pisałeś mi żeby przejść na sbus ale chwilowo nie mam wolnego odbiornika z sbusem a poza tym zamiennie jeszcze jest tam r9m żebym w razie niepowodzenia mógł polatać, zamieniając tylko jeden kabel na ziemi i jeden w modelu dodatkowo minimalne opóźnienia które widzę na ziemi są ledwo wyczuwalne w powietrzu. Jak już opanuje te zakłócenia to przesiąde się całkowicie na qlrs. Niestety nie miałem jak sprawdzić obrazu bez retransmisji ponieważ nie miałem ze sobą monitora, a google nie mają żadnego kablowego gniazda poza HDMI :)ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 15 lut 2019, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 908
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
yoseph pisze:
Wygląda to tak jak na zdjęciach.
Lipol 3s jest podłączany na dole do beca 5v. Zasilanie idzie do góry i wchodzi do odbiornika x4r potem razem z sygnałem ppm wchodzi do qlrs.
Wiem, na fejsie pisałeś mi żeby przejść na sbus ale chwilowo nie mam wolnego odbiornika z sbusem a poza tym zamiennie jeszcze jest tam r9m żebym w razie niepowodzenia mógł polatać, zamieniając tylko jeden kabel na ziemi i jeden w modelu dodatkowo minimalne opóźnienia które widzę na ziemi są ledwo wyczuwalne w powietrzu. Jak już opanuje te zakłócenia to przesiąde się całkowicie na qlrs. Niestety nie miałem jak sprawdzić obrazu bez retransmisji ponieważ nie miałem ze sobą monitora, a google nie mają żadnego kablowego gniazda poza HDMI :)ObrazekObrazek
Nie wiem czy dobrze widzę ale z beca idą kable do odbiórnika frsky a potem do qlrs. Cholera wie czy to co z niego wychodzi nie jest jakoś ograniczone prądów przez ścieżki diodę itp itd. Poza tym kable z beca są w ch długie. Proponuje dodać kondensator z 470uF bezpośrednio przy module qlrs do tego jakiś równolegle że 100nF i poprowadzić kable z Bec bezpośrednio do qlrs. Poza tym sprawdź z tą retransmisja video, żeby wiedzieć czy 1.3 jest zakłucane czy 5.8. I jeszcze jedno na rc group koleś zdaje się z Litwy ABLomas podawał gdzieś kanały qlrs jakie nie powodują u niego zaklucen 1.3ghz. U mnie to nie zauważyłem żadnej różnicy ale Może sprobowac
Krzysiek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 18 lut 2019, 16:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 557
Lokalizacja: Tarnobrzeg
scalone posty


Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 lut 2019, 23:28 przez yoseph, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 45  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.