Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 20 sie 2019, 07:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 632 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 19 lis 2018, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 lis 2018, 18:02
Posty: 2
Lokalizacja: Podkarpacie
W jaki sposób podłączyć telemetrię odbiornik - kontroler lotu Pixhawk? Jaką funkcję pełnią piny tx rx m0 i m1 na odbiornku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 19 lis 2018, 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2079
Witaj o nieznajomy:)

Wystarczy z pixa tx podłączyć do odbiornika pod rx a rx pixa do tx odbiornika. Oczywiście w odbiorniku należy ustawić telemetrię jako mavlink. Odpala od strzała:) M0 i M1 nie jest ci potrzebne do telemetrii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 19 lis 2018, 17:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 lis 2018, 18:02
Posty: 2
Lokalizacja: Podkarpacie
maxiiii pisze:
Witaj o nieznajomy:)

Wystarczy z pixa tx podłączyć do odbiornika pod rx a rx pixa do tx odbiornika. Oczywiście w odbiorniku należy ustawić telemetrię jako mavlink. Odpala od strzała:) M0 i M1 nie jest ci potrzebne do telemetrii.


Dzięki!

Dopiero zaczynam z fpv, nie mam wielkiej wiedzy elektronicznej a nie wszystko jest łopatologicznie opisane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 19 lis 2018, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2079
Pamiętaj jeszcze o wspólnej masie ale to chyba oczywiste:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 12 gru 2018, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 898
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Panowie nowa lepsza wersja gotowa do pobrania.
I działa jako przekaźnik z odbiornikami FrSky - lelemetria leci po sport :)
http://qczek.beyondrc.com/qlrs-new-release/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 12 gru 2018, 15:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 814
Lokalizacja: lubelskie
Jesli używam tylko telemetrii Mavlink ( nie korzystam z sport) to lepiej wgrać wersje 1.90 czy może najnowszą 1.91(która musi z tego co czytałem na Rcgroup obsłużyć 2 rodzaje telemetrii) ??

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 12 gru 2018, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 898
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
Jesli używam tylko telemetrii Mavlink ( nie korzystam z sport) to lepiej wgrać wersje 1.90 czy może najnowszą 1.91(która musi z tego co czytałem na Rcgroup obsłużyć 2 rodzaje telemetrii) ??

Lepiej wgrac 1.91, tam jest tez poprawka, bo co któreś tam ramki telemetri nie przechodziły...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 21 gru 2018, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 202
Lokalizacja: Milanówek
To moje pierwsze kroki z Qczkiem, podpowiedzcie proszę co robię nie tak.
Lora 100mW
Wgrywam oprogramowanie qczek_lrs_hw_6.0_433_100_slave_v1.70_T_MAVLINK_P_SBUS.s19
z takim wynikiem:
Bez tytułu4.jpg
Bez tytułu4.jpg [ 362.18 KiB | Przeglądany 630 razy ]

Więc chyba jest ok ?
a mimo to nie mogę połączyć sie przez konfigurator:
Bez tytułu5.jpg
Bez tytułu5.jpg [ 96.96 KiB | Przeglądany 630 razy ]
a mam drugi odbiornik 1W z którym konfigurator się łączy.
Czy po wgraniu oprogramowania powinienem jakoś zakończyć działanie ST Visual czy po prostu rozłączyć zasilanie

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 21 gru 2018, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 898
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Andrzej_P pisze:
To moje pierwsze kroki z Qczkiem, podpowiedzcie proszę co robię nie tak.
Lora 100mW
Wgrywam oprogramowanie qczek_lrs_hw_6.0_433_100_slave_v1.70_T_MAVLINK_P_SBUS.s19
z takim wynikiem:
Bez tytułu4.jpg

Więc chyba jest ok ?
a mimo to nie mogę połączyć sie przez konfigurator:
Bez tytułu5.jpg
a mam drugi odbiornik 1W z którym konfigurator się łączy.
Czy po wgraniu oprogramowania powinienem jakoś zakończyć działanie ST Visual czy po prostu rozłączyć zasilanie
Zwierasz pewnie źle piny i użyj nowego firnware

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 21 gru 2018, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 202
Lokalizacja: Milanówek
Podłączam dokładnie tak samo jak ten 1W.
Zwieram M0 z M1
wgrałem najnowsze oprogramowanie i jest to samo :(.
No chyba , że w tym 100mW są inaczej piny rozmieszczone ( niestety nie są oznaczone)
Bez tytułu7.jpg
Bez tytułu7.jpg [ 696.89 KiB | Przeglądany 596 razy ]

Czy oprogramowanie wgrywam prawidłowo?

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 21 gru 2018, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 898
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Andrzej_P pisze:
Podłączam dokładnie tak samo jak ten 1W.
Zwieram M0 z M1
wgrałem najnowsze oprogramowanie i jest to samo :(.
No chyba , że w tym 100mW są inaczej piny rozmieszczone ( niestety nie są oznaczone)
Bez tytułu7.jpg

Czy oprogramowanie wgrywam prawidłowo?
Ten twój moduł jest jakiś bez oznaczeń... Daj fotkę góry

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 21 gru 2018, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 202
Lokalizacja: Milanówek
O tak wygląda
DSC_0339.JPG
DSC_0339.JPG [ 161.63 KiB | Przeglądany 566 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 21 gru 2018, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 898
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Wygląda ok,
Podłączałeś LEDa czy mruga ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 21 gru 2018, 22:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 404
Lokalizacja: Biała Podlasla
A antena nie musi być założona? ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 22 gru 2018, 00:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 202
Lokalizacja: Milanówek
Teraz podłączyłem ale niestety Led milczy
Edycja
Chyba wiem co robiłem źle; pomijałem ostatni krok : And press program button on program memory tab.
Niestety po jego kliknięciu mam :
Bez tytułu9.jpg
Bez tytułu9.jpg [ 215.21 KiB | Przeglądany 828 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 632 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 43  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.